שתף קטע נבחר

 

דרישה בכנסת: פוליגרף ל-1,600 קצינים במשטרה

המפכ"ל אלשיך והשר לביטחון פנים ארדן ביקשו לקבוע נוהל מסודר לבדיקות במכונת אמת לקצינים בדרגת ניצב. הבוקר חושף "ידיעות אחרונות" כי יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דודי אמסלם, מתנה את קידום החוק בכך שכל קציני החקירות ייאלצו לעבור את הבדיקה הפולשנית. במשטרה זועמים: "אף מקום עבודה לא היה מאשר זאת"

עם כניסתו לתפקיד מפכ"ל המשטרה לפני שנה וחצי הבטיח רוני אלשיך לנקות אורוות. שרשרת ההתפטרויות המבישות ופרשיות המין בצמרת הפיקוד שהכתימו את הארגון הובילו אותו לחרוט על דגלו את עקרון טוהר המידות כדי להשיב את אמון הציבור באנשיו. לשם כך הוא יישם נהלים חדשים שכללו עריכת תחקיר לקצינים בכירים — ובמקרים מסוימים בדיקת פוליגרף.

 

לאחרונה פועלת המשטרה, בשיתוף עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן, לעגן בחוק עריכת בדיקות פוליגרף לכל מי שעתיד להתמנות לניצב. הבוקר (ב') חושף "ידיעות אחרונות" כי ח"כ דודי אמסלם, יו”ר ועדת הפנים בכנסת, שואף לקחת זאת צעד רחוק יותר: הוא מתנה את קידום החוק אצלו בוועדה בחקיקה מקיפה — יש מי שטוענים פולשנית — שמסעירה את כחולי המדים ומאיימת לחולל משבר חמור מול המשטרה.

המפכ"ל אלשיך והשר ארדן (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
המפכ"ל אלשיך והשר ארדן(צילום: עפר מאיר)

ח"כ אמסלם (ליכוד) מבקש לחייב את כל קציני החקירות במשטרה לעבור בדיקת פוליגרף — כלומר 1,600 איש, ולמעשה רוב השוטרים מדרגת פקד ומעלה. "אני חושב שכדי לשמור על משטרת ישראל נכון שאחת לשלוש שנים קציני החקירות יעברו פוליגרף. אם הכל בסדר ממה יש לפחד?" שאל. "אם אני הייתי מפכ"ל, הייתי יוזם את זה, כי הנושא הזה בא כדי לשמור על המשטרה. הם מוציאים מאות אלפי שקלים על יועץ תדמית, יש להם מערכת שלמה של יחסי ציבור — לכן אני חושב שהחוק הזה יחזק את התדמית והאמינות של המשטרה בצורה הטובה ביותר".

 

אבל בקרב כחולי המדים סוערות הרוחות וגוברת ההתנגדות להצעת החוק, לפחות במתכונתו הנוכחית. "אי־אפשר להטיל דופי בכל עובדי הארגון", אמרו גורמים במשטרה. "פוליגרף זה כלי אגרסיבי מאוד. אתה 'מתפשט' מול החוקר, ואין סיבה שכל קציני החקירות במשטרה יעברו זאת. זה שאין ועד עובדים למשטרה לא אומר שאפשר לפגוע בזכויות העובדים בצורה כזאת". אף שבמשטרה העדיפו שלא להגיב באופן רשמי, גורמים בארגון מגלים מורת רוח מהרמיזה ששוטרים הם אלו שמדליפים — אחד המניעים האפשריים לחקיקה הגורפת של אמסלם — וטוענים שהדרישה הזו מופרזת מבחינה ערכית ופרקטית.

 

בשורות הארגון מקווים כי השר ארדן יסייע למצוא פשרה שתאפשר מצד אחד לשמור על זכויות השוטרים, ומנגד לרצות את דרישותיו של אמסלם. עם זאת, במשטרה מזהירים: אם לא יימצא פתרון ואמסלם לא יירד מהעץ — הם יבקשו למשוך את הצעת החוק לערוך בדיקות פוליגרף שאותה יזמו בעצמם.

"אם הם בסדר, ממה יש להם לפחד?". ח"כ אמסלם ()
"אם הם בסדר, ממה יש להם לפחד?". ח"כ אמסלם

כל סערת הפוליגרף, שכעת נמצאת על סף פיצוץ, החלה למעשה ברצונם של המפכ"ל אלשיך והשר ארדן לשפר את תדמית המשטרה. עד לעידן אלשיך ניתן היה לבצע בדיקות במקרים נדירים ביותר, ובעיקר כשהתעורר חשש לעבירות של ביטחון שדה (למשל: אם שוטר היה במגע עם סוכן זר או העביר ידיעות מסווגות).

 

אבל אלשיך, שכזכור הגיע לארגון משורות השב"כ, מנהיג נוהל חדש שבו נדרשים כל הקצינים הבכירים מדרגת סנ"צ ומעלה לעבור תחקיר. מי שנכשל בו — מופנה לבדיקת פוליגרף משמעתי, שכוללת שאלות על הטרדות מיניות, קשר רומנטי תוך קיום יחסי מרות וקשר לארגוני פשע. רק במקרים בודדים אלו מיושמות כיום הבדיקת הפולשניות, והן מעולם לא בוצעו כתנאי לקידום, בעיקר בשל אופיין החודרני.

 

במסגרת מדיניות חדשה זו ביקשו לאחרונה במשטרה ובמשרד לביטחון פנים לעגן בחקיקה את בדיקת הפוליגרף לכל קצין שאמור להתמנות לתפקיד ניצב, וזאת תחת הכותרת "הבטחת טוהר המידות וחיזוק אמון הציבור". אבל ח"כ אמסלם, כאמור, חושב שזה לא מספיק ומבקש לחייב את כל קציני החקירות בבדיקה.

 

מי שנאלץ כעת לנסות לאחות את הקרע שהולך ונפער מאחורי הקלעים הוא השר ארדן. "חשוב מאד שהחוק יאושר וייתן למפכ"ל עוד כלי עבודה הכרחי בתהליך לחיזוק האמון במשטרה", אמר אמש ארדן. "אני מבין את דאגתו של חברי ויו"ר ועדת הפנים ח"כ אמסלם, אך צריך להגיע לפשרה הגיונית שגם תצמצם את הסיכון בדליפת מידע מחקירות אך גם לא תטיל נטל על כל הארגון ותייצר תחושת חשדנות כלפי כל קציניו".

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה על היוזמה כי מדובר ב"ניסיון להטיל מורא על המשטרה וליצור מרחב של פחד ואיום. זו הטלת צנזורה על חקירות פליליות כדי למנוע זרימת מידע לציבור ופגיעה בפרטיות ובכבוד האדם". 

 

אביגיל שררה, מנכ"לית ארגון נשות השוטרים והסוהרים, אמרה על הדרישה: "החיוב בפוליגרף גורף לקציני החקירות במשטרה פוגע קשות בפרטיות הקצינים, יוצר חוסר אמון מובנה בתוך המערכת ומעמיד את הקצינים בחזקת חשודים מיידיים, עבריינים בפוטנציה. צר לי כי בכנסת ישראל יש כאלו החושבים כי זו הדרך לנהוג בקציני משטרה מסורים, אנשים מובחרים, ערכיים וראויים ביותר, העושים לילות כימים למען ביטחון ישראל. לקראת קיום הדיון בוועדת הפנים היום, פנינו לכל חברי הוועדה על מנת שידחו מכל וכל את ההצעה של ח"כ אמסלם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת פוליגרף (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים