חאג'י שמח
כוכב העבר הרומני בנה קבוצה מאפס, הקים אקדמיה מפוארת שגידלה את רוב שחקני ויטורול ותוך שמונה שנים לקח אליפות מדהימה. רק שהבוס לשעבר לא יהרוס לו
בעולם הכדורגל של היום הסתמכות על שחקני בית הולכת ונעלמת – למה לעבוד קשה אם אפשר פשוט לרכוש מוצר מוכן? בעולם בו הפערים הולכים ומתרחבים בין הקבוצות הגדולות, עם הקהל וההיסטוריה, לקבוצות האחרות, נדיר לראות אלופות שמגיעות משום מקום.
אבל יש יוצאים מהכלל, ומקרה כזה התרחש ברומניה, שסיפקה את אחד מסיפורי הכדורגל המדהימים של העונה. וכמו כל סיפור כדורגל רומני טוב, הוא קשור לגיאורגי חאג'י.
חאג'י, אחד השחקנים הגדולים של שנות ה־90, מי שכונה "המלך", או "המראדונה של הקרפטים", הקים קבוצת כדורגל מאפס. שלשום, כשמונה שנים בלבד
לאחר ההקמה, ועם הסתמכות על שחקנים שחאג'י (הבעלים והמאמן) טיפח בעצמו באקדמיה, ויטורול קונסטנצה זכתה באליפות רומניה, האלופה הצעירה בהיסטוריה.
כל מי שצפה בכדורגל לפני שני עשורים מכיר היטב את חאג'י (52), המנהיג והפליימייקר הטכני של הכדורגל הרומני, אקס ברצלונה וריאל מדריד. אחרי הפרישה חאג'י עבר לאימון, אבל לא החזיק מעמד זמן רב באף מקום. מסטיאווה בוקרשט, הקבוצה הגדולה במדינה, הוא נזרק על ידי הבעלים המפורסם והשנוי במחלוקת ג'יג'י בקאלי בעקבות חילוקי דעות (כמו שקורה כמעט לכולם עם בקאלי ושיגעונותיו). חאג'י, בתגובה, החליט שיהיה הבעלים של עצמו, ליד הבית.
ויטורול הוקמה בעיר קונסטנצה, קצת יותר מחצי שעה נסיעה מעיירת הולדתו של חאג'י במחוז הנושא אותו שם. הגנרל הרומני לקח זכויות של קבוצה מפורקת אחרת והכניס את קבוצתו החדשה לליגה השלישית. הוא החליט שזו לא תהיה עוד קבוצה, אלא משהו מיוחד. קבוצה שתייצג בגאווה חבל ארץ, שתסתמך על שחקנים שתגדל בעצמה.
המהלך הראשון היה לבנות אקדמיה ובה הושקע הכסף הגדול, כ־11 מיליון יורו (את האקדמיה תכנן האגרונום הישראלי דורון צור). חאג'י, שלקח הלוואות גדולות מהבנקים כדי להזרים כסף לפרויקט, דאג לבניית מתקנים ושיכלל אותם כל הזמן, וגם מימן בנייה של אצטדיון חדש וקטן בן 4,000 מקומות. בעונה הראשונה ויטורול עלתה ליגה. אחרי שנתיים כבר טיפסה לליגה הבכירה. שלשום, אחרי ניצחון 0:1 על קלוז', הוכתרה לאלופה באופן דרמטי, בשוויון נקודות עם סטיאווה. כן, חאג'י זכה בתואר על הראש של בקאלי.
כמעט כל שחקני הסגל גדלו באקדמיה, או שחאג'י הפך אותם מאנונימיים לכוכבים. כך גם מכנים אותם, "הילדים של חאג'י". הגיל הממוצע עומד בערך על 23, ולקבוצה יש רק זר אחד. אגב, ולאד מוראר, שלפני שנתיים הוחתם בבית"ר ירושלים ושוחרר לפני שהספיק לשחק, הוא שחקן הרכב.
"עשיתי היסטוריה", אמר חאג'י אחרי הזכייה. "אני גאה, ואני בבית. זה רגע מיוחד, רגע יוצא מן הכלל שלא חלמתי עליו כשהתחלתי את הפרויקט. התודה לאקדמיה, כי זה מה שיש לנו, חבורה של ילדים מוכשרים במיוחד. יש לנו דרך מסוימת להפוך אותם לשחקנים. אני חושב שלכל אחד יש מטרה בחיים, ושלי הייתה לפתוח את האקדמיה בקונסטנצה"
אבל רגע, הסיפור לא מסתיים כאן. כי הרי אי אפשר בלי קצת שכונתיות מזרח־אירופית טובה. התקנון קובע כי במקרה של שוויון נקודות בין שתי קבוצות, האלופה היא זו שהוציאה יותר נקודות במשחקים בין השתיים. עם זאת, מהתקנון לא משתמע בבירור האם מדובר רק במפגשים ביניהן בפלייאוף (ואז היתרון של ויטורול) או במשך כל העונה (ואז סטיאווה אלופה). ההתאחדות הרומנית הודיעה מראש שהכוונה רק לפלייאוף, ולכן חאג'י אלוף. עם זאת, בקאלי טוען שהדבר לא ברור והוא מתכוון לערער על התואר ל־CAS, בית הדין לערעורי ספורט.
לא מעטים ברומניה חושבים שבקאלי, בניגוד לסיפורים אחרים איתו, לא הוזה. יש על מה לדבר. בעל הבית של סטיאווה אמנם לא חגג אליפות, למרות שאמר מראש שיכריח את השחקנים שלו לחגוג, אבל המקרה יעבור לבית הדין. בכל מקרה, השמחה של ויטורול לא נפגמה.
עכשיו מחכים לראות מה יוליד העתיד של ילדי חאג'י. הקבוצה תשחק בעונה הבאה במוקדמות ליגת האלופות (לא תהיה מדורגת במוקדמות ולכן לא יכולה לפגוש את באר־שבע), וחאג'י לא מתכוון לשנות תוכניות. הקבוצה תמשיך להתבסס על האקדמיה שלה, שם לומדים מאות ילדים ונערים, והביקוש רק הולך וגדל עם ההצלחה. אגב, מאות אוהדי גלאטסראיי הטורקית, שם חאג'י סיים את הקריירה ונחשב אליל (למרות שנכשל במועדון כמאמן), רצו לבוא לעודד את המאמן והקבוצה במחזור הסיום – אבל הדבר לא התאפשר בגלל חוסר מקום. הם מבטיחים להיות שם בליגת האלופות בעונה הבאה.
"אני במקום הראשון ברומניה, ועכשיו אני רוצה להתחרות עם הטובות באירופה", אמר חאג'י במבט קדימה. "אנחנו לא מרגישים נחותים מאף אחד. יש לנו דרך. היא שונה, היא מיוחדת, ומעטים פועלים כמונו, אבל היא גם מנצחת".