נגד הרוח: תושבי חבל יתיר נאבקים בהקמת חוות טורבינות
תושבי המועצה האזורית תמר פתחו במאבק נגד בקשת חברת אנלייט להקים במרחב יער יתיר חוות טורבינות רוח. ע"פ קק"ל, הפעלת חווה שכזו עלולה לגרום לכריתת עצי היער, כמו גם לפגוע בבריאותם של בעלי החיים באזור ואף בני אדם. אנלייט בתגובה: "הפרויקט מקודם בסטנדרטיים מקצועיים כדי להבטיח שישתלב באופן המיטבי בסביבה תוך יצירת ערכים מוספים אדירים לאזור"
המאבק למען הטבע נמשך. תושבי המועצה האזורית תמר, בהם הר עמשא, לבנה ועוד, פתחו במאבק נגד הכוונה להקים טורבינות רוח באזור חבל יתיר, סמוך לבתיהם. המתנגדים טוענים שהמיזם יגרום לכריתת עצים ביער יתיר, פגיעה בסביבה, בבריאות התושבים, יוביל לפגיעה בבעלי כנף והגברת הסיכון לשריפות יער.
כתבות נוספות בנושא טורבינות רוח
בשבוע שעבר הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז דרום דנה בבקשתה של חברת אנלייט להקים במרחב יער יתיר חוות טורבינות רוח, ובקרוב צפויים להפקיד את התוכנית. הפרוייקט מתקדם בתמיכת ובשיתוף חלק מיישובי האזור דוגמת כרמל, מעון ויתיר. נציין כי יער יתיר הוא הגדול במדינת ישראל ונטועים בו למעלה מ-4 מיליון עצים מסוגים שונים. הוא גובל ביישובים ובשמורות טבע ומהווה אזור פעיל לנופש בחיק הטבע וקליטת קהל.
אקולוג מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, עודד נצר, ציין בכתב העמדה של המשרד כי הם רואים חשיבות בקידום אנרגיה ממקורות מתחדשים כתחליף לאנרגיה שמקורה מדלקים, על מנת לעמוד ביעדי הממשלה לצמצום פליטות מזהמים וקידום שיפור סביבתי בתחום איכות האוויר.
נציין כי חוות אנלייט מיועדת לייצר כ-42 מגה-וואט (שווה ערך לתצרוכת חשמל של 17-11 אלף משקי בית). "ללא ספק תרומה משמעותית למשק האנרגיה בישראל". יחד עם זאת, נצר כתב ציינו בחוות הדעת כי "מבחינה תכנונית אין ספק שהן ברמה הארצית והן ברמה המחוזית אזור מרחב יועד להיות מרחב של שטחים פתוחים, קולט קהל, המשמר את ערכי הטבע הייחודיים שבו והמשמש יעד מרכזי לביקור של תושבי המטרופולין (באר שבע)".
עוד נקבע בחוות הדעת כי "אין ספק שמרחב יער יתיר ישתנה באופן משמעותי וקיצוני לאחר ביצוע הפרוייקט". ההשפעה הקיצונית ביותר לנוף תהיה ליישובים הר עמשא ושני לבנה, מצפור המאגר ופארק האמפי, מצפור תל קריות ואזורים נוספים. גם ההשפעה על התיירות והקהל צפויה להיות קשה. בשטח היער שוכנים אתרים ארכיאולוגים רבים וחשובים, ולאזור מגיעים עשרות אלפי מבקרים, בייחוד באירועים כדוגמת פסטיבל הדובדבן בהם נהנים המטיילים מקטיף. פעילויות רבות המתקיימות כיום באזור זה לא יוכלו להתקיים באופן בו התקיימו עד היום".
למרות הפגיעה הנרחבת הצפויה לנוף, ליישובים והפגיעה הפוטנציאלית בבעלי כנף, במשרד ציינו כי לא התנגדו לתוכנית, אך קבעו כי היא אינה בשלה לקידום ויש לבחון בה שינויים על מנת לגשר על הבעיות הסביבתיות.
בעמדת קק"ל, שהוגשה בעקבות תסקיר ההשפעה על הסביבה, ציינו כי העבודות להקמת הטורבינות עלולות לגרום לפגיעה בעצים רבים ביער. כמו כן, השפעת הריצוד (הבהוב שנגרם מסיבוב כנפי הטורבינות) על בעלי החיים באזור, בהם צבאים, צבועים, שועלים, תנים, דורבנים ועוד, אינו ברור, שכן לריצוד השפעות שליליות גם על בני אדם.
בנוסף, החווה עלולה לגרום לשריפות יער קשות בהיקפים גדולים במיוחד ולאיים על היישובים הסמוכים. ישראל היא אחד היעדים המרכזיים לנדידת ציפורים, ובחברה להגנת הטבע העלו חשש בדבר הפגיעה האפשרית בהן.
עיקר ההתנגדות מגיעה מכיוון תושבי האזור שלא שותפים למיזם והארגונים הירוקים. "אנחנו לא נגד אנרגיה מתחדשת. אנחנו מבינים את הצורך בהפחתת גזי חממה", אומרת תושבת הר עמשא, ד"ר חגית פרץ. "אבל המחיר של טורבינות הרוח גבוה יותר מהתועלת. כדי שזו תהיה אנרגיה ירוקה באמת חשוב שהיא לא תפגע בבעלי חיים, בריאות של אזרחים. טורבינות רוח הענק, בסדר גודל שלא ראינו בישראל, צפויות לקום ממרחק קצר מאוד של בתי תושבים.
"היום העולם מרחיק טורבינות רוח מבתי אזרחים ואף בונה אותן בים. הטורבינות מייצרות רעש, הגורם למחלות בבני אדם כמו בחילות, בעיות בשיווי משקל, טנטון ועוד. אנחנו יושבים סמוך ליער יתיר, הגדול בארץ, וייאלצו לכרות עצים ולשנות את כל הסביבה".
מנגד, מרכז המשק במושב מעון, דודי אלדר, ציין כי "המתנגדים לפרוייקט מונעים מאינטרס צר של התנגדות המאפיין פרוייקטי תשתית. התנגדותם נובעת בין השאר מתוך צרות עין".
"הניסיון בעולם מראה כי טורבינות רוח יכולות להיות קטלניות לבעלי כנף", מסביר רכז תחום התשתיות בחברה להגנת הטבע, דרור בוימל. "הידע הקיים באזור יתיר ביחס לציפורים מראה פעילות רבה של נשרים, מין בסכנת הכחדה מקומית חמורה ורגיש במיוחד לטורבינות רוח, ושל חסידה שחורה, אשר אחוז ניכר מהאוכלוסייה העולמית שלה עובר באזור זה".
יחד עם זאת ציין כי למרות בקשות החברה לערוך סקר בעלי כנף מעמיק יותר הדבר טרם נעשה. "רק לאחר מכן נוכל לגבש עמדה מקצועית ולהכריע בתוכנית".
בני המושבים שמקדמים את הפרוייקט לא משוכנעים. יעקב בן דור, ממושב בית יתיר, הסביר כי "אני רואה בזה מנוף משמעותי גם לתיירות באזור. במבחן ההיסטוריה הפרוייקט יהיה שינוי משמעותי לטובת פרוייקט האזור. אנחנו לא אנשי הון שהגיעו לעשות פרוייקט ליד בית של מישהו. אנחנו חיים כאן. אנחנו נטענו כאן כרם בשנות ה-80. המתנגדים הגיעו לכאן לפני כמה שנים?". בן דור תוהה האם בגלל "4 ציפורים" המיזם נידון לקבל ביקורת בתקשורת.
חברת אנלייט מקבוצת ירוקום מפתחת מיזמים רבים לאנרגיה מתחדשת בארץ ובחו"ל. בתחום אנרגיית הרוח מפתחת החברה פרוייקט בקיבוץ לביא בגליל התחתון עם הספק של 18 מגה וואט, פרוייקט עמק הרוחות שבצפון רמת הגולן עם הספק של 169 מגה וואט ובמעלה הגלבוע עם הספק של 36 מגה וואט. יש לציין כי גם תושבים בצפון החלו לפעול נגד הפרוייקטים הצפויים לקום. פרוייקטים נוספים של החברה, אשר חלקם כבר קמו, נמצאים בפולין, קרואטיה ואירלנד.
מחברת אנלייט אנרגיה מתחדשת נמסר בתגובה: "פרויקט אנרגית הרוח ביתיר נמצא בשלבי תכנון מתקדמים במעורבות כלל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים.
"הפרויקט מקודם בסטנדרטיים המקצועיים והמחמירים ביותר על מנת להבטיח שישתלב באופן המיטבי בסביבה תוך יצירת ערכים מוספים אדירים לאזור ולנגב. הפרויקט הנמצא בבעלות משותפת עם יישובי האזור נועד להבטיח כי תושבי האזור ייהנו מפירותיו הכלכליים מעבר ליתרונותיו הסביבתיים העצומים.
"למרבה הצער ייתכן שקומץ מתנגדים בעלי אינטרס מנסה לפגוע בקידומו. אנרגיית הרוח ביתיר היא משאב טבע אדיר אשר בכוחו לחולל שינוי גדול בהפחתת זיהום האוויר ובייצור חשמל נקי מפליטות במדינת ישראל".
ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף, מסר: "התכנית להקמת טורבינות הרוח בהר עמשא הרסנית, מדובר באסון אקלוגי שיהיה בכייה לדורות. התוכנית תעצור את כל תנופת הפיתוח התיירותי שאנו משקיעים ביתיר. לא נוכל להשלים עם פרוייקט דורסני שכזה, הטבע פשוט לא יסלח לנו".