מצייצים, עושים לייק ומעלים סרטים. השמרנים באיראן גילו באיחור את הרשתות החברתיות
הם מגייסים תומכים, תוקפים את יריביהם ועונים לשאלות אזרחים והכול דרך הרשת: אחרי שורה של הפסדים אלקטורליים, החליטו השמרנים באיראן לנצל את הרשתות החברתיות לטובתם בבחירות לנשיאות כפי שעשו בהצלחה רבה יריביהם הרפורמיסטים - וגילו את טוויטר, פייסבוק, יוטיוב וטלגרם
אם אתה לא יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם: לאחר שורה של הפסדים אלקטוראליים צורבים, השמרנים באיראן מאמצים באיחור את השימוש ברשתות החברתיות - המעוז של יריביהם הרפורמיסטים - בתקווה שהדבר יעזור להם בבחירות לנשיאות שייערכו ביום שישי הקרוב, 19 במאי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ברחבי המערכת הפוליטית באיראן, פרסום ברשת החברתית תופס מקום גדול וחשוב יותר על חשבון קמפיין הרחוב והוא משמש ככלי חיוני לגיוס תומכים ולתקיפת יריבים - אף שכמה מהרשתות החברתיות הפופולריות ביותר, כמו טוויטר, אסורות לשימוש באופן רשמי.
ראש העיר השמרן של טהרן, מוחמד באקר קליבאף, השתמש בטוויטר ובאפליקציית המסרים טלגרם, שבה משתמשים 25 מיליון אנשים באיראן, כדי לפרסם מסמכים שמאשימים את יריביו בשחיתות. קליבאף, שהתמודד בפעם השלישית לנשיאות איראן, הודיע היום על פרישתו. הוא קרא לתומכיו לבחור באיש הדת השמרן איברהים ראיסי.
עצרות בחירות בשידור חי באינסטגרם
כשהנשיא המתון חסן רוחאני, שמתמודד על כהונה נוספת, ביקר בשבוע שעבר באתר כרייה, השמרנים העלו לרשת סרטון וידאו שמתעד את מכוניתו מותקפת. הסרטון הפך במהירות לוויראלי. המועמד השמרן ראיסי מעביר בשידור חי את עצרות הבחירות שלו דרך האינסטגרם, ובאופן חסר תקדימי קיים מפגשי שאלות-תשובות מקוונים.
"השמרנים לא הבינו את הכוח של הרשת החברתית"
האיסור על שימוש ברשתות החברתיות החל ב-2009, כשטוויטר ופייסבוק שימשו כלי לגיוס תומכים לרפורמיסטים באיראן ולארגון הפגנות ענק הרשויות בטענה שהבחירות לנשיאות זויפו לטובת הנשיא המכהן מחמוד אחמדינג'אד. "למחנה הרפורמיסטי תמיד הייתה את היד העליונה ברשת החברתית", אמר העיתונאי סאדרה מוהאגג', "במהלך הבחירות ב-2009 וב-2013".
היו אלה הבחירות לפרלמנט בשנה שעברה, ובייחוד התבוסה הגדולה של השמרנים באזורים העירוניים וניצחונם הגדול של הרפורמיסטים בטהרן, שהעירו את השמרנים משנתם. "עד אז השמרנים לא הבינו את הכוח של הרשת החברתית, אבל אחרי זה הם הבינו שהם צריכים להצטרף למשחק", אמר מוהאגג', שכותב ליומון הרפורמיסטי Shargh.
צבא מקוון
גורם משפטי בכיר אמר לפני שלושה חודשים כי מי שנרתם לעזרתם של השמרנים במלחמה ברשת הם כ-18 אלף מתנדבים שסורקים את האינטרנט אחרי כל דבר שנראה חתרני. בחודש מרס נעצרו 12 ראשי ערוצים רפורמיסטיים פופולריים בטלגרם. שישה מהעצורים עדיין בכלא אף שהנשיא רוחאני מתח ביקורת על מעצרם ומחוקק אחר האשים את משמרות המהפכה האיראניים באחריות למעצרים וקרא להם להתרחק מהפוליטיקה.
הנשיא רוחאני הציב את חירויות האזרח, בהן חירות מקוונת, בראש סדר קמפיין הבחירות שלו. ממשלו פעל לאפשר גלישה מהירה באינטרנט ברחבי המדינה והקשה על הרשויות להגביל את הגישה לרשת. "נגמר העידן של רשות ממלכתית ששולטת במוח של האנשים", הוא אמר ביום שבת במהלך עצרת בחירות. "נקים את תשתיות התקשורת כדי שכל אחד מכם יוכל להפוך לשדר עם הטלפונים הניידים שלו", אמר רוחאני.
אף ששני הצדדים באיראן הפכו את הרשתות החברתיות לבמה למתקפות שלהם זה נגד זה, יש גם דבר חיובי בכל הסיפור - השימוש של הפוליטיקאים ברשתות הגביר את העניין הציבורי בבחירות לנשיאות, וגורמי ממשל באיראן מקווים ששיעור ההצבעה בבחירות יהיה גבוה. "אני חושב שכולם אימצו את אווירת הבחירות התחרותית. זה עוזר לבנות עניין והתלהבות", אמר העיתונאי האיראני מוהאגג'.