לפני ביקור טראמפ: תקרית דיפלומטית עם האמריקנים בכותל
במהלך ביקור משותף של צוות ההכנה האמריקני והישראלי בכותל ביקשו האמריקנים מהישראלים לעזוב: "זה לא שטח שלכם. זה בשטח הגדה המערבית". גורם בלשכת ראש הממשלה: "הדברים התקבלו בתדהמה". בבית הלבן התנערו. שגריר ארה"ב הנכנס הגיע ישירות מנתב"ג לכותל והתפלל שם
תקרית דיפלומטית אמריקנית-ישראלית אירעה שלשום (יום א') בכותל המערבי לקראת ביקור נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. האמריקנים ביקשו מצוות ההכנה הישראלי לביקור לעזוב את המקום: "זה לא שטח שלכם. זה בשטח הגדה המערבית", אמרו שניים מחברי הצוות האמריקני. גורם בלשכת ראש הממשלה מסר בתגובה: "האמירה התקבלה בתדהמה".
התקרית, שפורסמה לראשונה בערוץ 2, אירעה בביקור משותף של צוותי ההכנה האמריקני והצוות הישראלי לקראת ביקור טראמפ. תחילה העלו הישראלים בקשה שראש הממשלה בנימין נתניהו יצטרף לביקורו של טראמפ לכותל. התגובה האמריקנית הייתה שלילית. במקום התפתחו חילופי דברים שהגיעו להרמת קול.
שני פקידים מהקונסוליה האמריקנית בירושלים דיברו בכעס אל הצוות הישראלי ואמרו בין השאר: "אנחנו מבקשים מכם שתלכו מכאן. אנחנו רוצים להיות פה לבד. אנחנו לא יכולים להיות פה עם ישראלים רשמיים. זה לא שטח שלכם. זה בשטח הגדה המערבית. זה ביקור פרטי של הנשיא וזה לא קשור אליכם. זה לא עניינכם".
הצוות הישראלי היה בהלם והטיח חזרה: "מה שאתם אומרים לא מקובל לחלוטין ואנחנו דוחים את זה על הסף. זה מקום קדוש בריבונות ישראלית". הישראלים מיהרו להתקשר ללשכת ראש הממשלה כדי לדווח על האמירות האמריקניות.
בסופו של דבר ביקשו האמריקנים מהישראלים לנתק מגע והמשיכו בביקור שלהם בכותל ובכנסיית הקבר. האמריקנים גם דחו את ההצעה הישראלית שצוותים של לשכת העיתונות הממשלתית יתעדו בשידור חי את ביקור הנשיא טראמפ בכותל ובכנסיית הקבר. "זה ביקור פרטי", טענו האמריקנים, והישראלים נותרו המומים.
גורם בלשכת ראש הממשלה מסר בתגובה: "האמירה שהכותל המערבי הוא שטח בגדה המערבית התקבלה בתדהמה. בישראל משוכנעים שאמירה זו מנוגדת למדיניות הנשיא טראמפ, כפי שבא לידי ביטוי בהתנגדות התקיפה להחלטת מועצת הביטחון האחרונה. ישראל פנתה לארה"ב בעניין זה".
בהמשך פורסמה התייחסות של הבית הלבן, שהתנער מהאמירות. "ההערות לגבי הכותל המערבי לא נאמרו ברשות והן לא מייצגות את עמדת ארצות הברית וודאי שלא את עמדת הנשיא", אמר גורם בבית הלבן לסוכנות הידיעות האמריקנית היהודית JTA.
מיד עם הגיעו לישראל ביקר שגריר ארצות הברית הנכנס בכותל המערבי שם התפלל ואף פגש לגמרי במקרה את סולן אירוסמית' סטיבן טיילר, שהיה במקום. פרידמן, שהצהיר בעבר שיתגורר בירושלים ומשם יעבוד, נאלץ לשנות את דעתו והוא יתגורר בווילה בהרצליה פיתוח. פרידמן נחת בנתב"ג והתקבל על ידי ראש הטקס במשרד החוץ מירון ראובן. היום הוא יגיש את כתב האמנתו לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין.
פרידמן הגיע לארץ יחד עם אשתו תמי ובתו טליה. הוא קרא מתהילים פרק קכ"א: "שיר למעלות: אשא עיניי אל ההרים - מאין יבוא עזרי". "זו הייתה נסיעה ארוכה, אנחנו מעט עייפים", אמר השגריר החדש. "רצינו להגיע ישירות מנמל התעופה למקום הקדוש ביותר בכל העולם היהודי - הכותל המערבי. הגעתי עם אשתי תמי ועם בתי טליה. יתר בני המשפחה עדיין בארצות הברית. התפללתי כמובן לשלום משפחתי, ילדיי, נכדיי. התפללתי למען הנשיא ואיחלתי לו הצלחה, בעיקר בנסיעה הקרובה. אני מקווה שכולכם מאחלים לו הצלחה. זו תהיה נסיעה מדהימה ואמרתי את הברכה שאומרים כשמגיעים לציון דרך: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. שאלוהים יברך את ארצות הברית ואת מדינת ישראל – וכמובן את הקשר החזק והבלתי שביר ביניהן".
המאבק על העברת השגרירות
ברקע נמשכת המתיחות סביב שאלת העברתה של השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, אמר שלשום בנושא כי "הנשיא צדק כשבחר בגישה מכוונת של הבנת הסוגיה עצמה, הקשבה למסרים מכל הצדדים במזרח התיכון והבנה מה המשמעות של צעד שכזה בהקשר של יוזמת שלום – איזו השפעה תהיה לצעד שכזה. כפי שאתה יודע, הנשיא הביע באחרונה את דעתו שהוא רוצה להשקיע מאמץ רב בהבנה אם נוכל לקדם יוזמת שלום בין ישראל לפלסטינים, לכן הנשיא נזהר בהבנה כיצד ישפיע צעד שכזה על תהליך השלום".
הוא נשאל אם טראמפ יעכב את העברת השגרירות אם תהליך השלום יתקדם והשיב: "הנשיא יקבל שוב דיווח מהצדדים לשיחות, ובעיקר מישראל – אם היא סבורה שזה מסייע לתהליך השלום או מפריע. הנשיא פועל באופן מידתי בעניין, וטוב שכך".
אתמול בצהריים התייחס ראש הממשלה נתניהו לנושא ואמר בישיבת סיעת הליכוד כי "עמדתי העקבית והחד-משמעית היא ששגרירות ארצות הברית צריכה לעבור לירושלים וכך צריכות גם השגרירויות האחרות. הצגתי את העמדה הזאת בפגישתי עם מנהיגי ארצות הברית והעולם, עם הסגל הדיפלומטי במדינת ישראל ולאחרונה גם בלשכת הליכוד".
יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט אמר בישיבת סיעתו בכנסת כי "ירושלים, בירת ישראל, מאוחדת תחת ריבונות ישראל לנצח - וכשאני אומר 'תחת ריבונות ישראל', רק ריבונות ישראל. כלומר גם אין חלוקה גיאוגרפית של ירושלים וגם אין חלוקה ריבונית של ירושלים. אין כזה דבר שתי ריבונויות שונות על אותה עיר. פריז זה רק בריבונות צרפת, לונדון זה רק בריבונות אנגליה, וושינגטון זה רק בריבונות ארה"ב וירושלים זה רק בריבונות מדינת ישראל ואנחנו מאוד חדים בעניין הזה. אני סבור שאם אנחנו נהיה בהירים, אם נהיה נחרצים, יכבדו אותנו בצד השני".
בתגובת לשכת ראש הממשלה לפרסום הובאו באופן חריג ציטוטים מתוך הפגישה שקיים נתניהו עם הנשיא האמריקני בבית הלבן בפברואר ומשיחת הכנה שקיים השגריר בוושינגטון רון דרמר עם מייקל פלין בעת שהיה מיועד לתפקיד היועץ לביטחון לאומי. בסעיף 5 בסיכום הפגישה של נתניהו עם טראמפ צוין כי "ראש הממשלה נשאל על השגרירות והסביר שהדבר (העברת השגרירות) לא יגרום לשפיכות דמים באזור, כמו שמפחידים אותו (את הנשיא טראמפ)".
השגריר דרמר הסביר בשיחת ההכנה שקיים עם מייקל פלין בינואר כי "העברת השגרירות תעזור לקדם את השלום ולא להפך. זה ישדר את המסר שאנחנו בירושלים כדי להישאר. העברת השגרירות תכריח את הצד השני להתמודד עם השקר שהם בונים, שלישראל אין קשר עם ירושלים, ויגרום להם להבין שישראל תישאר לתמיד ושבירתה תהיה ירושלים". עוד נמסר הערב מלשכת ראש הממשלה כי "זו עמדתו העקבית והברורה של ראש הממשלה נתניהו שנאמרה גם היום".
בתוך כך, יעקב נגל, מי שהיה עד לאחרונה היועץ לביטחון לאומי והשתתף בפגישות ההכנה עם היועץ לשעבר פלין, אמר אמש: "אמרנו לאמריקנים במפורש שעמדתנו לא השתנתה וכל השגרירויות צריכות להיות בירושלים. הם שאלו אותנו אם זה ישפיע ועלול לגרום לשפיכות דמים. אמרנו להם 'בולשיט'. אולי יהיו כמה מחאות אבל כולם יקבלו את זה מהר מאוד ומהר מאוד כולם יעברו לירושלים ולא יהיו שם מקום. לא נאמר בשום צורה שאפשר לחכות או לדחות את זה. בפגישה הראשונה שלנו עם פלין היו על השולחן שלושה נושאים: סוגיית העברת השגרירות הייתה אחד משני הנושאים הראשונים".
נגל אמר עוד כי "האמריקנים לא יכלו להבין אחרת מאיתנו שמבחינתנו השגרירות האמריקנית צריכה לעבור לירושלים. גם בפגישה עם טראמפ - הם שאלו את דעתנו והאם זה עלול להוביל לשפיכות דמים. ראש הממשלה אמר שזה לא יביא לשפיכות דמים ואולי היו אמירות ושכבר היו איומים כאלה בעבר וזה לא יקרה. מעולם לא היה סימן שאלה של ראש הממשלה או מי שהלך מטעמו לגבי הרצון שלנו שיעבירו את השגרירות לירושלים. לא הייתה התלבטות ולא סימן שאלה, לא בפגישות ההכנה ולא בפגישה עם טראמפ".
נגל ציין כי הדיווח ב"פוקס ניוז", שלפיו נתניהו ביקש שלא להעביר השגרירות, הוא עיוות של המציאות ומרגיז.