שתף קטע נבחר

 

שינוי לו"ז, מבוכות וחריקות: הכאוס סביב ביקור טראמפ

ביום שני צפוי לנחות בארץ הנשיא האמריקני אולם בישראל נדהמים מהשינויים התכופים, הדרישות המוזרות והבלגן סביב הגעתו. לצד אלו מעיבות גם התקרית בכותל, הדלפת המידע המסווג לרוסיה ובקשתו של טראמפ להיות לבד כי "מדובר בביקור פרטי". לקראת הביקור: טראמפ ונתניהו שוחחו בטלפון

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. דרישות שונות ומשונות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. דרישות שונות ומשונות(צילום: רויטרס)
 

 

שישה ימים לפני שה"אייר פורס 1" של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ינחת בישראל ודומה שהבלגן ואי הסדר בצד האמריקני חוגגים. הצוות האמריקני שנשלח ארצה נחשב זוטר, חסר סמכות לקבל החלטות, ובפועל הוא מרבה לשנות את דעתו לצד הנחתות שמגיעות מוושינגטון. פקידים ישראלים בירושלים מכנים את מה שקורה מאחורי הקלעים של ביקור דונלד טראמפ בישראל "סימפטום הביקור הראשון". אתמול שוחחו נתניהו וטראמפ במשך 20 דקות לקראת הביקור. על פי הדיווח, השיחה לא נגעה בהדלפה לכאורה של מידע לרוסיה.

 

בניגוד לביקורים של נשיאים קודמים שהיו מאורגנים וידועים מראש, נתקלים בישראל בשינויים תכופים במקומות ובלוחות הזמנים בכל הקשור לימי הביקור של טראמפ בישראל. כך, למשל, אתמול הודיעו האמריקנים כי הם שוקלים להעביר את הנאום שאמור היה להיות במצדה מיום שלישי ליום שני בגלל צפי לחום כבד, על אף שהתחזית מדברת על 26 מעלות בלבד.

 

הלוגו שהושק לקראת הביקור הנשיאותי ()
הלוגו שהושק לקראת הביקור הנשיאותי
 

אתמול הם החליטו במפתיע לבטל כליל את הנאום במצדה ושלפו הפתעה: טראמפ ינאם במוזיאון ישראל ביום הראשון של הביקור, 22 במאי. על פי היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, "הנשיא יצהיר על ברית בלתי ניתנת לשבירה עם ישראל ויחזק את הקשר עם בת הברית הקרובה ביותר של ארצות הברית במזרח התיכון".

 

תשכחו מנאומים בנמל התעופה בן גוריון

וזו לא ההפתעה היחידה. טראמפ ינחת ביום שני בשעה 11:40 בבוקר. הצד הישראלי רצה לקיים קבלת פנים חגיגית בשדה עם סגל א' מצומצם ונאומי ברכה של ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא טראמפ, אלא שהאמריקנים התנגדו לכך נחרצות. הם הבהירו שהם רוצים טקס קצר מאוד נטול נאומים ולחיצות ידיים, שיכלול את נגינת המנוני המדינות בלבד. בצד הישראלי נדהמו מהתשובה. אם לא יהיה שינוי נוסף, נראה שאת טראמפ יקבלו לבסוף רק נתניהו, רעייתו שרה, נשיא המדינה ראובן ריבלין ורעייתו נחמה.

 

מנתב"ג יטוס הנשיא טראמפ לירושלים, ינחת במנחת שהוכשר במיוחד עבורו במתחם התחנה ומשם ימשיך לפגישה עם הנשיא ריבלין. אחר כך הוא יגיע לביקור קצר ב"יד ושם" יחד עם ראש הממשלה נתניהו. האמריקנים הקצו רבע שעה בלבד לביקור, שיכלול גם הצהרה וחתימה בספר האורחים.

 

למי שייך הכותל? יועץ הנשיא לא עונה

למי שייך הכותל? יועץ הנשיא לא עונה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בהמשך יגיע הנשיא למוזיאון ישראל כדי לנאום. לאחר מכן יגיע למלון למנוחה ובהמשך ייפגש במלון עם נתניהו. בערב יגיע למעון ראש הממשלה, שם יסעד בארוחת ערב עם הרעיות. במהלך הארוחה יינתנו הצהרות לעיתונאים, ואלה יורשו לשאול כל צד שאלות ספורות.

 

למחרת, ביום שלישי בבוקר, יגיע טראמפ לביקור בבית לחם וייפגש עם אבו מאזן. לאחר מכן יגיע לביקור של 40 דקות בכנסיית הקבר ומשם לביקור של 20 דקות בכותל המערבי. שני הביקורים האחרונים מוגדרים ביקורים פרטיים וייעשו ללא כל מעורבות ישראלית. גם צוותי לע"מ שמלווים את הביקור לכל אורכו ומעבירים אותו בשידור חי לא יתעדו את הביקורים בשני המקומות הקדושים.

 

לאחר הביקור בכותל תמהר השיירה למסוקים ותמריא לנתב"ג, שם יהיה טקס פרידה קצר מאוד. טראמפ צפוי להמריא לרומא בסביבות השעה 16:30. תוך כך, מטה ההסברה במשרד ראש הממשלה שמלווה את ביקור טראמפ קבע לוגו רשמי שילווה את ביקורו של טראמפ וסלוגן: "חזקים תמיד".

 

למי שייך הכותל?

עוד לפני שטראמפ הגיע לישראל החלו החריקות, והתרחשה מיני תקרית דיפלומטית. במהלך ההכנות לביקור התבקש הצוות הישראלי על ידי מקבילו האמריקני לעזוב את רחבת הכותל. הטיעון היה מדהים: "זה לא שטח שלכם. זה בשטח הגדה המערבית", אמרו שניים מחברי הצוות האמריקני. בישראל קיבלו את האמירה בתדהמה. הצוות הישראלי היה בהלם והטיח חזרה: "מה שאתם אומרים לא מקובל לחלוטין ואנחנו דוחים את זה על הסף. זה מקום קדוש בריבונות ישראלית". הישראלים מיהרו להתקשר ללשכת ראש הממשלה כדי לדווח על האמירות האמריקניות.

 

בסופו של דבר ביקשו האמריקנים מהישראלים לנתק מגע והמשיכו בביקור שלהם בכותל ובכנסיית הקבר. האמריקנים גם דחו את ההצעה הישראלית שצוותים של לשכת העיתונות הממשלתית יתעדו בשידור חי את ביקור הנשיא טראמפ בכותל ובכנסיית הקבר. "זה ביקור פרטי", טענו האמריקנים, והישראלים נותרו המומים.

 

טראמפ ונתניהו. מבוכות לקראת הביקור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ונתניהו. מבוכות לקראת הביקור(צילום: רויטרס)

הנושא לא נשאר רק בישראל. היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, ה.ר מקמאסטר, התחמק משאלה ישירה באשר לאמירות של הצוות האמריקני. כשנשאל מקמאסטר אם הבית הלבן מכיר בכותל כחלק ממדינת ישראל, הוא אמר: "זו שאלה של מדיניות. הנשיא הולך לבקר בכותל כחלק ממדיניות לקדם אחווה ואחדות בין כל הדתות". זמן קצר לאחר מכן נשאל דובר הבית הלבן שון ספייסר שאלה דומה, ואף הוא התחמק מתשובה: "הכותל המערבי הוא אחד המקומות הקדושים במדינה וברור שהוא בירושלים".

 

היום התייחסה לכך שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, שאמרה: "אני לא יודע מה המדיניות של הממשל, אבל אני מאמינה שהכותל המערבי הוא חלק מישראל. אני חושבת שכך התייחסנו לעניין בעבר וכך אנחנו צריכים להתייחס לכך גם היום. תמיד חשבנו שהכותל המערבי הוא חלק מישראל".

 

מבוכה נוספת בין הצדדים נרשמה לאחר שכתב של "פוקס ניוז" צייץ כי ראש הממשלה נתניהו היה זה שביקש מטראמפ לא להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים בעת הנוכחית. בצעד חריג, החליט נתניהו לחשוף תמלול של שיחות פנימיות בין השניים מחודש פברואר, כדי להוכיח שהוא מעולם לא אמר את הדברים ששודרו ברשת "פוקס ניוז". לדברי ראש הממשלה, הוא אמר לנשיא "שהעברת השגרירות לא תגרום לשפיכות דמים כפי שמנסים להפחיד את הנשיא".

 

לכך מצטרפת שערורייה נוספת שעה שנטען שטראמפ חשף בפני רוסיה מידע רגיש. מאוחר יותר נטען כי מי שהעבירה לו את המידע הייתה ישראל. על פי הנטען, הדיווח שהועבר היה בדבר קיומו של מרגל ישראלי בדאעש, שהתריע על ניסיון לפוצץ מטוס באמצעות מחשב נייד. גורמים רשמיים הביעו דאגה מהטיפול של טראמפ במידע רגיש ובהשלכות שיהיו למעשיו. על פי הגורמים, חשיפת מידע מודיעיני שסיפק הבנה משמעותית הקשורה לדאעש עתידה לפגוע ביכולת של ארה"ב ובנות בריתה לזהות איומים עתידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ. דילוגים קצרים
צילום: AP
מומלצים