שתף קטע נבחר

 

"אפשר להציל את בתי, לא רוצה שתהיה נטל"

בתה של אליסה חיון ועוד עשרות ילדים נפלטו ממסגרת חינוכית אחרי שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי. הם נותרו ללא מעון שיקומי בשל היעדר מקום וההורים נושאים לבד בנטל הכלכלי: "יכולים רק לחלום על מעון"

  

אליסה חיון: "הילדה לא עונה כשקוראים לה"    (צילום: אורי דוידוביץ')

אליסה חיון: "הילדה לא עונה כשקוראים לה"    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עשרות משפחות שילדיהן אובחנו כנמצאים על הספקטורם האוטיסטי מממנות להם טיפולים באלפי שקלים, לאחר שהמדינה הודיעה כי אין במעונותיה מקום עבורם. "ביקשנו להגדיל את השעות הפרא-רפואיות בגנים משלוש ל-14 וקיבלו 'לא' מוחלט", אומרת אליסה חיון, שבתה בת השנתיים אובחנה בחודש ספטמבר.

 

המצב שאותו מתארת חיון משותף לעשרות הורים. לדבריה, יש כאלה שבהיעדר מעון שיקומי נאלצו לעזוב את עבודתם כדי לשהות בבית עם הילדים. מנגד, הם נדרשים להשקיע אלפי שקלים בטיפולים. "את הבת שלי הוצאתי מהמעון של נעמ"ת כי הוא לא התאים לצרכים שלה. פנינו לרווחה על מנת לשבץ אותה במעון יום שיקומי, ואז נתקלנו בקשיים", היא מספרת. "במחוז שלי יש עוד 70 משפחות, כך שעל מעון שיקומי אני רק יכולה לחלום". 

חיון ובתה. "התערבות בשלב מוקדם חשובה" (צילום: אורי דוידוביץ') (צילום: אורי דוידוביץ')
חיון ובתה. "התערבות בשלב מוקדם חשובה"(צילום: אורי דוידוביץ')

חיון מספרת כי מדובר לפחות ב-8,000 שקל. המדינה מצדה מסייעת רק ב-2,500. "בגלל שאני יודעת שהאבחון המוקדם באמת חשוב פה וגם ההתערבות בשלב מאוד מוקדם, התחלתי לטפל בה באופן פרטי. לילדה אין קשר עין, היא אפילו לא מגיבה לקריאה בשמה. הילדה לא מדברת, אז זה אומר הרבה טיפולים של קלינאית תקשורת, טיפולים של מנתחת התנהגות ללמידת התנהגויות, הסתגלות ועוד".

 

ההורים החליטו לעתור לבית המשפט, אך נתקלו בחומה. בקשתם להגדלת סיוע כספי או שעות שיקום נדחתה על הסף. "הדבר היחיד שהתירו לנו זה לקבל 180 שעות של סייעת בגנים של התמ"ת. זה לא מתאים לרובנו מאחר שהילדים בעצם נפלטו מהמסגרת הזאת", אומרת חיון. "כמה מהם בגנים פרטיים בגלל שהיחס יותר אישי. מרבית ההורים עזבו את העבודה ונשארים עם הילד בבית, ומשלמים המון כסף על טיפולים פרטניים".

 

בתגובה לעתירה ביקשה המדינה חודש להגיב, ולאחר מכן עוד שבועיים. הבטחה שניתנה להקמת מכון שיקומי בבאר יעקב גרם לכמה הורים למשוך את ידיהם מהעתירה, אך מעון כזה טרם נפתח. "בינתיים אנחנו בבית מאוקטובר. ילד שנמצא בגן מקבל 14 שעות שיקומיות, אבל אנחנו צריכים לרוץ ממקום למקום, לקבל החזרים וכדומה. ועדיין, אנחנו מכוונים לקבל את זה כדי בגיל הזה המוח פלסטי ויש אפשרות להציל את הילדה שלי, להפוך אותה למבוגר פרודוקטיבי ולא לנטל על החברה". 

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "עמדת משרד העבודה והרווחה הוצגה בפני בית המשפט ואנו ממתינים למתן החלטה בנושא.

נציין כי כל הפעוטות בעתירה הזכאים למעון יום שיקומי בשנת הפעילות הבאה קיבלו שיבוץ למעון יום שיקומי החל מה- 1/9/17 וכך גם לגבי ב'".

כאמור, התיק מתנהל בדלתיים סגורות, ולפיכך אנו מנועים מלתת פרטים נוספים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי דוידוביץ'
חיון ובתה, השבוע
צילום: אורי דוידוביץ'
מומלצים