בלי "התקווה" באוניברסיטה העברית: "התרפסות"
סטודנטים למדעי הרוח באוניברסיטה התבשרו כי ההמנון לא ינוגן בטקס קבלת התואר, בין היתר עקב התחשבות ברגשות סטודנטים ערבים. נתניהו: "החלטה מבישה". בנט: "אחד מסמליה של ישראל לא מהווה פגיעה ברגשות". האוניברסיטה: "לא התקבלה החלטה לבטל את שירת ההמנון"
סטודנטים בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית התבשרו כי בטקס סיום התואר שייערך הערב (יום ה') במוסד האקדמי לא יושמע המנון המדינה מתוך התחשבות ברגשות סטודנטים אחרים, בהם ערבים.
אין מדובר בשנה הראשונה שבה ההמנון לא מושמע בסיום טקס אקדמי באוניברסיטה העברית, אך התגובות הזועמות לא איחרו לבוא, בעיקר מהקשת הפוליטית. "ההחלטה בפקולטה למדעי הרוח של האוניברסיטה העברית היא מבישה", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו והוסיף: "זה שיא של התרפסות, ההיפך מגאווה לאומית. אנחנו גאים במדינה שלנו, בדגל שלנו, בהמנון שלנו, וזה רק מחזק את דעתי להעביר את חוק הלאום שאנחנו מובילים, כדי לעגן בחוק את הסמלים הלאומיים שהם כל כך יקרים לנו".
גם שר הביטחון אביגדור ליברמן מחה על התופעה ומסר בתגובה: "לבטל את שירת התקווה בסיום טקס באוניברסיטה העברית בירושלים? כבוגר האוניברסיטה העברית נדהמתי. אני קורא לראשי האוניברסיטה לשנות את ההחלטה התמוהה הזו".
ראש העיר ירושלים ניר ברקת הגיב: "החלטת האוניברסיטה העברית, הפועלת בליבה של בירת ישראל, שלא להשמיע את התקווה כי היא רואה בהשמעתה מעשה פוגעני היא החלטה שמבזה את המורשת הציונית המפוארת של אחד מהמוסדות החשובים בישראל. אני קורא להנהלת האוניברסיטה לחזור בה מההחלטה המטופשת ולהחזיר את הכבוד לעצמה".
בעקבות ההחלטה שוחח הבוקר שר החינוך נפתלי בנט עם נשיא האוניברסיטה העברית, פרופסור מנחם בן ששון. "בשיחה הובהר שבכל טקס ממלכתי שיתקיים באוניברסיטה תנוגן התקווה", נמסר מלשכת השר. "בנוסף, השר הבהיר לנשיא כי גם בטקסים שאינם ממלכתיים, השיקול אם לשיר את התקווה לא יכול להיות מושפע משיקול פגיעה ברגשות, שהרי אחד מסמליה של מדינת ישראל לא מהווה פגיעה כלשהי".
כמו כן נמסר כי "בנט הבהיר לנשיא כי האוניברסיטה העברית היא מוסד ציבורי של מדינת ישראל ולא מוסד פרטי. גוף ציבורי ראוי שיכבד את המדינה שעומדת מאחוריו". מטעמו של בנט נמסר כי פרופסור בן ששון התחייב לוודא שהתקווה תנוגן בטקסים הממלכתיים ובנוסף לכך לבדוק את האירוע הנקודתי עם הדיקן למדעי הרוח.
בשבועות הקרובים תפרסם המועצה להשכלה גבוהה את המלצותיו של פרופסור אסא כשר, שאותו גייס השר בנט לכתיבת קוד אתי לפוליטיזציה באקדמיה בישראל.
מאגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "שירת 'התקווה' הינה אחד מסמליה המרכזיים של מדינת ישראל. אנו רואים בשירת התקווה סמליות המקנה רובד ממלכתי וראוי לטקסיה הרשמיים של האוניברסיטה העברית כמוסד ממלכתי וציבורי במדינת ישראל. שירת ההמנון מכבדת את האוניברסיטה ואותנו כסטודנטים ואין אנו רואים בה פגיעה בציבור מסוים. אנו מאמינים כי על האוניברסיטה לקיים את טקסיה יחד עם כלל סמלי המדינה הרשמיים, כראוי לאוניברסיטה העברית בבירת מדינת ישראל".
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "מדובר ב'פייק ניוז'. הטקס האקדמי בפקולטה למדעי הרוח התקיים במתכונתו הנוכחית גם בשנים עברו ולא התקבלה כל החלטה חדשה "לבטל" את שירת ההמנון, על כן אין כל הצדקה לביקורת החריפה המופנית כלפי האוניברסיטה העברית. גם השנה, בכל טקס ממלכתי המתקיים באוניברסיטה, מנוגן ההמנון הלאומי של מדינת ישראל כמקובל, והאמור אף הובהר על ידי נשיא האוניברסיטה לשר החינוך בשיחתם. לא ניתן לפקפק במחויבותה של האוניברסיטה כלפי מדינת ישראל ובתרומתה האדירה לכלכלת ישראל ולעיר ירושלים. האוניברסיטה העברית פועלת לפי חוקי ונהלי המדינה ומוסדותיה, תוך שמירה על פלורליזם וכבוד של כל הבאים בשעריה. האוניברסיטה מאפשרת חופש אקדמי וחופש ביטוי בכל מסגרות פעילותה, וערכים אלה הם מאבני היסוד של האוניברסיטה העברית".