מסירת המידע לרוסיה: "הישראלים צעקו על האמריקנים 'מה קורה פה?'"
גורם ביטחוני בארה"ב אמר למגזין Foreign Policy כי העיסוק בביקור טראמפ בירושלים הוא "קרקס תקשורתי" שנוצר כדי להסתיר את המשבר בעקבות החלטת הנשיא למסור מידע סודי לרוסיה. מומחים אמריקנים: "הדבר עלול להוביל לאובדן האמון בין המדינות"
יומיים לפני ביקורו הרשמי הראשון של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בישראל, המגזין הפוליטי Foreign Policy דיווח כי גורמי מודיעין ישראליים ערכו פגישה מתוחה במיוחד בארה"ב שבמהלכה צעקו על מקביליהם האמריקניים בעקבות הדיווח על מסירת מידע מסווג לשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב והשגריר סרגיי קיסיליאק על-ידי הנשיא. על פי הדיווח, ישראל זעמה על האפשרות למסירת מידע חיוני שנוגע לדאעש או לאיראן.
גורם צבאי אמריקני שנכח בפגישה אמר למגזין: "עבורם מדובר באסון. השאלה הראשונה שאנשי המודיעין הישראלי שאלו הייתה 'מה זה? מה קורה פה?'". בבית הלבן משווקים את ביקורו של טראמפ כהזדמנות להוכחה נוספת לברית הקרובה של ארה"ב עם ישראל אחרי שמונה שנים של יחסים עכורים בין הנשיא לשעבר ברק אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו. על אף הביקור הידידותי, נטען כי בכירי המודיעין הישראלי מתוחים במיוחד לאור חשיפת מידע ממוקד על תכנון להטמין מטען חבלה בתוך מחשב נייד, תוך חשיפת היעד שבו המתקפה תוכננה.
המידע שטראמפ חשף הגיע ככל הנראה ממקור שסיפק מידע גם על משמרות המהפכה באיראן והשותפות שלה בחיזבאללה הפועלות בסוריה ובלבנון. גורם ביטחוני אמר כי מדובר ביעדים הרבה יותר חשובים לישראל. "דאעש לא נחשב לדאגה גדולה של ישראל. המידע שסופק לנו היה בגדר טובה מצד השותפה שלנו".
הגורם הוסיף כי ישראל עשתה מאמצים כבירים במסגרת תמיכתה במבצע נגד דאעש, על אף שאין לה נגיעה בדבר. על פי הדיווח, ב-48 השעות הראשונות אחרי הדיווח על מסירת המידע, ממשל טראמפ כמעט ולא התייחס לדברים, ואנשיו נותרו ממוקדים על תכנון הביקור בירושלים. "מדובר בקרקס תקשורתי", קבע הגורם באופן נחרץ וציין כי חשיפת מידע רגיש לרוסיה שמשתפת פעולה עם איראן, הוא מדאיג במיוחד.
הוא הוסיף: "ישראל חוששת משיתוף הפעולה בין רוסיה לאיראן שתומכת במשטר הסורי, וביכולות הסייבר המתקדמות של הרפובליקה האיסלאמית. החרדה הישראלית משיתוף הפעולה המודיעיני עם רוסיה היא האפשרות כי הדבר עלול לפגוע באינטרסים של המדינה ואף לסכן חיי אדם. בזמן שגורמי המודיעין בישראל ידעו על הבנתו המועטה של טראמפ במבצעים צבאיים ובתהליכי ריגול, הם לא ציפו שהנשיא חסר הניסיון יפעל בצורה כל כך לא אחראית באחת מפיסות המידע הרגישות ביותר שיש. אם מקור המידע יתגלה, הדבר עלול להשפיע גם על המבצע האמריקני לשחרור א-רקה בסוריה מידי דאעש".
הפרופסור ברוס הופמן, מומחה לענייני ריגול שייעץ בעבר לארצות הברית בנושא המאבק בטרור, התייחס לסערה ואמר כי "הישראלים כבר חושבים קדימה ומנסים להבין היכן ימצאו מקור נוסף למידע. חדירה למעגלים הפנימיים של ארגוני טרור היא די נדירה". הופמן הוסיף: "מידע כזה הוא זהב טהור, אין הרבה דברים שיתעלו על זה".
גורמים רשמיים לשעבר בישראל ובארצות הברית הביעו דאגה כי על אף שהיחסים בין המדינות ישרדו את המהמורה הנוכחית, הדבר עלול להשפיע על שיתוף המידע המודיעיני בתקופתו של טראמפ.
ראש המוסד לשעבר דני יתום אמר לכלי התקשורת כי "מה שטראמפ עשה חושף את ישראל לסיכון ביטחוני כבד. אם המידע הזה יגיע לאיראן - הדבר עלול להוביא לאובדן האמון בין סוכנויות הביון של המדינות".
ממשל טראמפ הכחיש באופן גורף את הטענות לחשיפת שיטות פעולה ומקורות מודיעיניים במהלך השיחות הבכירים הרוסים. היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, גנרל ה.ר מקמאסטר, אמר כי המידע שטראמפ שיתף עם הרוסים היה ראוי במסגרת המאבק נגד הטרור. עובד לשעבר ב-CIA שעסק במבצעים מודיעיניים נגד רוסיה ציין כי שיתוף המידע עם מוסקבה עלול להוביל לסיכונים משמעותיים. "לרוסים יש את היכולת המודיעינית החזקה ביותר בעולם אחרי ארצות הברית", אמר הסוכן לשעבר. "גם המעט שנותנים להם מאפשר להם לחבר את כל התמונה".