שתף קטע נבחר

"טרור איסלאמי קיצוני". מה שטראמפ לא אמר בנאום ריאד

כשאובמה וקלינטון סירבו להשתמש בביטוי "טרור איסלאמי קיצוני" בהתייחסם לפיגועי טרור, הם ספגו ביקורת מצד הרפובליקנים ובראשם טראמפ. אך כשנשיא ארה"ב נאם בריאד לעולם המוסלמי, גם הוא נמנע משימוש בביטוי

 

 

לא רצה להרגיז את מארחיו הערביים? נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ קרא היום (יום א') למנהיגי העולם הערבי-מוסלמי למלא את חלקם ולהילחם ב"קיצוניות האיסלאמית". טראמפ ביקש בנאומו בריאד, בירת סעודיה, להעביר את נטל המלחמה בארגוני הטרור מארה"ב למדינות האזור, וגם קרא לאחדות בין הדתות. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות השתמש טראמפ לעתים קרובות בביטוי "טרור איסלאמי קיצוני", ותקף את ברק אובמה שסירב להשתמש בביטוי זה, אבל גם הוא בחר להימנע מהשימוש בשלוש המילים במהלך נאומו בפסגה האמריקנית-ערבית-מוסלמית בריאד שאותה אירח מלך סעודיה סלמאן עבד אל-עזיז.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

טראמפ, שעורר סערה גדולה בעולם כשהוציא צו איסור כניסה לארה"ב למוסלמים משבע מדינות, תיאר בנאומו את המלחמה בטרור כמאבק בין טוב לבין רע ולא כהתנגשות בין ציביליזציות. "זהו קרב בין פושעים ברבריים שרוצים להשמיד את המין האנושי לבין אנשים הגונים מכל הדתות שרוצים להגן על המין האנושי", אמר נשיא ארה"ב בנאומו.

 

טראמפ א-סיסי וסלמאן במרכז הגלובלי למלחמה בקיצוניות, ריאד ()
טראמפ א-סיסי וסלמאן במרכז הגלובלי למלחמה בקיצוניות, ריאד

טראמפ בנאום למנהיגי הערביים-מוסלמיים בריאד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ בנאום למנהיגי הערביים-מוסלמיים בריאד(צילום: AFP)
יותר מ-50 מנהיגי מדינות עם רוב מוסלמי הקשיבו לנאומו של הנשיא האמריקני בבירת סעודיה, והם שמעו אותו אומר לא פעם את הביטויים "קיצוניות איסלאמית" ו"ארגוני טרור איסלאמיסטיים". אבל כאמור, הביטוי "טרור איסלאמי קיצוני" לא נישא בפיו של טראמפ. "ברור שיש עוד עבודה רבה", אמר טראמפ. "המשמעות היא עימות כן עם המשבר של הקיצוניות האיסלאמיסטית וארגוני הטרור האיסלאמיסטיים ששואבים ממנה השראה. וזה אומר להתייצב ביחד נגד הרצח של מוסלמים חפים מפשע, נגד דיכוי של נשים, רדיפת יהודים וטבח מוסלמים".

 

יועצו לביטחון לאומי של טראמפ, הרברט ריימונד מקמאסטר, כבר רמז מוקדם יותר שהנשיא לא ישתמש בנאומו בביטוי "טרור איסלאמי קיצוני". במהלך ראיון לתוכנית "השבוע" ברשת ABC, אמר מקמאסטר ש"הנשיא יקרא לזה איך שהוא רוצה לקרוא לזה. אבל אני חושב שחשוב שלא משנה איך יקרא לזה, אנחנו נדע שקיצוניים אינם אנשים דתיים. ולמעשה, האויבים הללו של כל התרבויות, מה שהם רוצים לעשות זה להסוות את ההתנהגות הפושעת שלהם תחת הרעיון של סוג של מלחמת דת". לפני שלושה חודשים אמר מקמאסטר לצוותו: "השימוש במונח 'טרור איסאלמי קיצוני' אינו מועיל, משום שהטרוריסטים אינם פועלים בשם דת האיסלאם ומעוותים את דתם". 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

במהלך נאומו בריאד קרא טראמפ למדינות המוסלמיות להקים "קואליציה" חדשה להביס את הקיצוניות. בניגוד לנאומיו הקשים נגד האיסלאם במערכת הבחירות לנשיאות, בחר הפעם טראמפ בטון מרוכך יותר, ככל הנראה כדי שלא להרגיז את מארחיו הסעודים ושכניהם.

 

הודעת ריאד: "נקים ברית מזרח תיכונית"

בשנים האחרונות ניהלו הדמוקרטים והרפובליקנים דיון סוער בשאלת השימוש בביטוי "טרור איסלאמי קיצוני". כאמור, הנשיא הדמוקרטי אובמה סירב להשתמש בו בהתייחסו לפיגועי טרור, ואילו מבקריו מהצד השני של הקשת הפוליטית טענו שבכך הוא לא מבין מה האיום הרציני שנשקף על ארה"ב והעולם ולפיכך לא מצליח להתמודד עמו בהצלחה. ביקורת דומה נמתחה גם על יריבתו של טראמפ במרוץ לנשיאות, מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון. 

 

בסוכנות הידיעות הסעודית הרשמית פרסמו את סעיפי "הכרזת ריאד", שהיא למעשה הודעת הסיכום של הפסגה האמריקנית- ערבית- איסלאמית. בהודעה נאמר בין היתר שהמנהיגים בירכו על הנכונות של כמה מדינות איסלאמיות, שמהוות חלק מהקואליציה האיסלאמית הצבאית למאבק בטרור שהקימה סעודיה, לספק כוח רזרבי של 34 אלף חיילים לסיוע בפעולות נגד ארגוני הטרור בסוריה ובעיראק בעת הצורך.

 

הואשמו באי הבנת איום הטרור ובטיפול לקוי בו. אובמה וקלינטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הואשמו באי הבנת איום הטרור ובטיפול לקוי בו. אובמה וקלינטון(צילום: EPA)

המנהיגים שהשתתפו בפסגה בירכו על הכוונה להקים את ברית המזרח התיכון האסטרטגית שבה יהיו חברות מדינות רבות. ברית זו אמורה לקום עד 2018 ומקום מושבה יהיה בריאד. לפי שעה לא ברור בדיוק מה המטרות של ברית זו.

 

איראן על נאום טראמפ: "הוא חולב מסעודיה 480 מיליארד דולר?"

המנהיגים גינו בהודעת הסיכום את העמדות העוינות של המשטר האיראני ואת המשך ההתערבות שלו בענייני הפנים של מדינות באזור תוך הפרה גלויה של עקרונות המבוססים על החוק הבינלאומי והשכנות הטובה. מנהיגי האזור הדגישו בהודעת הסיכום של הפסגה בריאד שהם מחויבים לבלום את ההתנהגות האיראנית. הם גם הדגישו את חומרתה של תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן.

 

שר החוץ של איראן מוחמד ג'וואד זריף מתח ביקורת קשה על עסקות הנשק שעליהן חתם טראמפ עם סעודיה ועל ההשקעות במאות מיליארדי דולרים בממלכה הסונית, יריבתה הגדולה של הרפובליקה האיסלאמית. "איראן, שרק סיימה בחירות אמיתיות, הותקפה על ידי נשיא ארה"ב במעוז הדמוקרטיה והמתינות. מדיניות חוץ או פשוט חליבת 480 מיליארד דולר מהסעודים?", צייץ זריף בחשבון הטוויטר שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ בנאום ריאד
צילום: רויטרס
מומלצים