בריטניה בכוננות שיא: "חוששים ממתקפת טרור נוספת"
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי עדכנה שרמת הכוננות בממלכה הועלתה לגבוהה ביותר, מ"חמורה" ל"קריטית", בשל חשש למתקפת טרור נוספת. "אנשי צבא יוצבו באתרים מרכזיים", אמרה. אמש התאספו במנצ'סטר אלפים להפגנת תמיכה בנפגעים: "טרור לא ישבור את תחושת האחדות בעיר". 22 נרצחו בפיגוע ו-59 נפצעו, וכמה עדיין מוגדרים נעדרים. בתל אביב הואר בניין העירייה בצבעי דגל בריטניה
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה אמש (יום ג') כי בעקבות הטבח המחריד במנצ'סטר, שבו נרצחו 22 בני אדם, בהם ילדים, ונפצעו 59 נוספים, הועלתה רמת הכוננות ברחבי המדינה לגבוהה ביותר, מ"חמורה" ל"קריטית". מיי חידדה כי השינוי בכוננות נובע מחשש למתקפת טרור נוספת במדינה בעתיד הקרוב.
מיי הוסיפה כי המהלך נעשה על פי המלצת הגוף העצמאי האמון על רמת הכוננות במדינה, לאחר הפיגוע שאירע בעת שיצא קהל של 20 אלף בני אדם מהופעתה של זמרת הפופ אריאנה גרנדה. משמעות העלאת הכוננות - אנשי צבא יוצבו באתרים מרכזיים ואולי אף בהמשך באירועים המוניים, הופעות ואירועי ספורט.
אתמול בערב התכנסו אלפים רבים בלב העיר שבצפון בריטניה להפגנת תמיכה בנפגעי הטבח וקראו להילחם בטרור. לאירוע הגיעו נציגי דתות שונות, שעלו אחד אחרי השני לבמה וגינו בחריפות את הפיגוע, שרבים מנפגעיו הם ילדים, ועשרות עדיין מאושפזים בבתי חולים במנצ'סטר. ב"טלגרף" הבריטי דווח כי כמה בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים.
בכמה ערים שונות ברחבי העולם, וגם בתל אביב, נצבעו מבנים מרכזיים בצבעי דגל בריטניה לאות סולידריות עם תושבי הממלכה בעקבות הפיגוע הקשה. בבית הנבחרים האמריקנים הקדישו דקת דומייה לזכר הנרצחים בפיגוע - הצעירה שבהם בת 8 בלבד.
נציגי הקהילה המוסלמית, הנוצרית, היהודית והסיקית בעיר הצהירו יחדיו כי הם רוצים להראות שמנצ'סטר, שכמובן מזועזעת מהאירוע המחריד, לא תירתע. "זה היה מאוד לא פשוט בשבילנו... במיוחד כאזרחים מוסלמים", אמר מוחמד קורשיד, אימאם במסגד באחד מפרבריה של העיר. "אנחנו נעמוד יחד, חרף הדיכוי והטרור. המסר שלנו היום הוא חזק ועוצמתי".
משטרת בריטניה הודיעה מוקדם יותר היום כי המחבל המתאבד שפוצץ עצמו מחוץ לאולם "מנצ'סטר ארנה" הוא סלמן עבדי, בן 22, והוא ככל הנראה הגיע לעיר ברכבת מלונדון. בכלי תקשורת במדינה דווח כי המחבל הוא יליד העיר מנצ'סטר, הצעיר מבין ארבעה אחים. הוריו הגיעו לבריטניה מלוב בניסיון לברוח ממשטרו של מועמר קדאפי.
לאחר סדרת נאומים רשמית באירוע התמיכה במנצ'סטר החל הקהל הגדול להתקבץ בקבוצות קטנות ולדבר על הפחדים בעקבות אירועי הלילה. כמה סטודנטים נראו תומכים באישה לבושה בבורקה ומחבקים אותה.
"ביחד, מאוחדים", אמר דניאל ליפטרוט, איש עסקים בן 45, כאשר נשאר איך ההכנסות של תושבי העיר גורמת לו להרגיש. "מקרה אחד של טרור לא ישבור את זה". לאחר שהקהל השתתק לדקת דומייה, רבים החלו לבכות, ונעימת "מנצ'סטר, מנצ'סטר" הלכה והתגברה בקולות הקהל. גם אוהדי שתי קבוצות הכדורגל היריבות של העיר, מנצ'סטר יונייטד ומנצ'סטר סיטי, שילבו ידיים בהפגנה נגד הטרור.
מעיין כהן, שליחת בני עקיבא העולמית במנצ'סטר, סיפרה: "הקהילה היהודית והתושבים בעיר מסתובבים היום בראש מורכן ושרויים בהלם של ממש. הטרור חדש למקום הזה וזר לו לחלוטין. אני נמצאת כאן בשליחות מטעם תנועת הנוער בני עקיבא העולמית, אנחנו גרים במרחק של שלושה קילומטרים ממקום הפיגוע ומסתובבים באזור רבות, זה ממש לב לבה של העיר. אני מקווה שהשלווה תשוב למנצ'סטר".
בדאעש נטלו היום אחריות לטבח המחריד, ובהודעה רשמית של ארגון הטרור נמסר: "אחד מחיילי החליפות הניח מטעני נפץ בתוך ריכוזי הצלבנים בעיר מנצ'סטר. מה שיבוא בעתיד יהיה קשה ונורא יותר עבור עבדי הצלב". דאעש מסר שהפיגוע "נועד לנקום עבור דתו של אללה, להפחיד את עובדי האלילים ולהגיב על ההתקפות שלהם נגד אדמות המוסלמים".
מוקדם יותר היום נמסר כי המשטרה בבריטניה עצרה צעיר בן 23 בחשד למעורבות בפיגוע הקשה, אך לא ברור עדיין מה הקשר שלו למחבל עבדי. ראש הממשלה תרזה מיי וכן נציגי המשטרה הבהירו כי עדיין לא ברור אם עבדי פעל לבדו או כחלק מרשת טרור נרחבת יותר במדינה. מדובר בפיגוע הקשה ביותר שהיכה במדינה מאז מתקפת הטרור ברכבת התחתית ובאוטובוס בלונדון ב-2005, שבמסגרתה רצחו ארבעה מחבלים מתאבדים 52 בני אדם.
בבריטניה התחילו להתפרסם בצהריים שמות הנרצחים בפיגוע. ה"גרדיאן" דיווח כי סאפי רוז רוסוס, רק בת שמונה, נרצחה בפיגוע ההתאבדות והיא הקורבן הצעיר ביותר. היא הגיעה להופעה עם אמה ואחותה, שנפצעו ופונו לבית החולים. הרוגה נוספת היא ג'ורג'ינה קלנדר בת ה-18. ברשת פורסמה תמונה של ג'ורג'ינה עם גרנדה, שצולמה לפני שנתיים. סאפי וג'ורג'ינה הן חלק מקהל של אלפי בני נוער וילדים שהגיעו לראות את הזמרת האמריקנית. "אני כל כך מצטערת", מסרה גרנדה אחרי הפיגוע. "אין לי מילים. אני שבורה".
קרוביהם של בני הנוער שהגיעו להופעה ניסו גם בשעות הערב לאתר את יקיריהם, גם באמצעות פניות ברשתות החברתיות. המשטרה פתחה קו חירום למשפחות, ומרכז סיוע באצטדיון הכדורגל של מנצ'סטר סיטי.