באמצע הריצה: מוטי התמוטט ומת – איבריו הצילו 2 אנשים
מוטי ברקוביץ' (47) התמוטט ביום שישי האחרון במרוץ "הר לעמק" לאחר שלקה בדום לב. "הסכמנו להשתלה בלי לחשוב פעמיים", אמר בנו של ברקוביץ, שהיה חתום על כרטיס "אדי". חייהם של שני אנשים ניצלו בזכות התרומה
גם במותו המשיך לעזור לאחרים: מוטי ברקוביץ', רץ חובב, התמוטט במרוץ "הר לעמק" ביום שישי האחרון לאחר שלקה בדום לב. משפחתו כיבדה את בקשתו ותרמה את איבריו, שהצילו שני אנשים.
ברקוביץ', תושב יקנעם בן 47, רס"ן לוחם במיל', כלכלן והיסטוריון שניהל ענף במשרד הפנים, הנחיל את אהבת הספורט גם לבני משפחתו. הוא נהג לרוץ פעמיים בשבוע, לצאת לצלילות בסופי שבוע עם בנו עדי, ותמיד הקפיד להיבדק בדיקות תקופתיות.
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
ביום שישי האחרון השתתפו ברקוביץ' ובנו עדי במרוץ "הר לעמק", מרוץ שליחים בן 220 ק"מ ממורדות החרמון עד עמק יזרעאל. בשעה 4:30 לפנות בוקר יצא ברקוביץ' למקצה הריצה, ולאחר ריצה של כשבעה קילומטרים - התמוטט. בנו, שהמתין בסוף המסלול, קיבל הודעה שאביו התמוטט והוא מפונה לבית החולים רמב"ם.
"כשאימא שלי ואני הגענו לבית החולים, הרופאה הכניסה אותנו לחדר ואמרה שאבא עבר דום לב ומאמצי ההחייאה נכשלו", מספר עדי, "היא שאלה אותנו אם אנחנו רוצים לתרום את האיברים. בלי לחשוב פעמיים ידענו שזה מה שהוא רוצה והסכמנו לתרום את כל מה שאפשר כדי שיציל חיים.
"אבא היה איש מדהים. היה די להסתכל לו בעיניים ולדעת שהכל יהיה בסדר, שאין משהו שאתה לא יכול להשיג. הוא תמיד עזר לכולם, כדרך חיים. אנשים היו מספרים שאבא דאג להם לעבודה, והוציא אותם ממצבים של רעב ללחם".
בני משפחתו של ברקוביץ' ידעו שהאב נשא עמו כרטיס אדי, אך הוא מעולם לא דיבר על כך. "יום אחד אבא סידר את הארנק וראיתי את הכרטיס", מספר עדי, "נכנסתי לאינטרנט, ויום אחרי יום הולדת 17 נרשמתי גם אני. ביום שהגיעה המעטפה של כרטיס אדי החדש שלי, אבא התלהב. זה היה בדם שלו, לעשות למען אחרים כמה שאפשר".
שני מטופלי דיאליזה קיבלו את חייהם במתנה
טכנולוגיה חדשנית אפשרה להשתיל את כליותיו של ברקוביץ' בשני גברים שסבלו מאי ספיקת כליות קשה וטופלו בדיאליזה, זאת על אף דום הלב שבו הוא לקה. השתלה אחת בוצעה בבית החולים בילינסון, והשנייה בבית החולים רמב"ם. החולים מתאוששים מההשתלה.
"לאור תפקודה הגבולי, החלטנו להכניס את הכליה למכונה מיוחדת לשימור כליות למשך יממה", הסביר ד"ר אביתר נשר, סגן מנהל מחלקת השתלות בבילינסון, "בעקבות הצלחת המהלך, החלטנו להתקדם להשתלה. הניתוח עבר בהצלחה והחולה מתאושש במחלקה".
"הנצלת הכליה שבוצעה בבית החולים רמב"ם נעשתה במסגרת תוכנית ארצית של המרכז הלאומי להשתלות - משרד הבריאות", אומר פרופסור רפי ביאר, מנהל רמב"ם. "זו שיטה שמאפשרת להגדיל את הסיכוי להצלת חייהם של אנשים המטופלים בדיאליזה".
"אני מברך את צוות ההשתלות, הרופאים והמתאמות ואת צוות החירום במיון רמב"ם על המובילות בתכנית ההשתלות מחולים עם מוות לבבי, DCD בז'רגון המיקצועי. תכנית זאת שהושקה במרכז הלאומי להשתלות לפני שנתיים, ולאחרונה בשיתוף עם מד"א, והכוללת מספר בתי חולים בישראל יכולה להביא להצלת חיים ולקיצור הסבל של חולי כליה רבים בישראל, ובעתיד גם לאפשרות השתלה של איברים נוספים" הוסיף ביאר.