המאזן הדמוגרפי בי-ם: "הריבוי של האוכלוסייה הערבית בירידה"
החוקר יאיר אסף-שפירא התראיין לאולפן ynet וסיפר על המאזן הדמוגרפי בבירת ישראל לרגל יום ירושלים. מ-1967 גדלה האוכלוסייה - למרות הגירה שלילית. האפשרות שבעתיד יהיה בעיר רוב ערבי לא נמצאת על הפרק
לרגל יום ירושלים התראיין לאולפן ynet יאיר אסף-שפירא ממכון ירושלים למחקרי מדיניות, וסיפר על המאזן הדמוגרפי בבירת ישראל ביום השנה ה-50 לשחרורה.
מאז 1967 גדלה אוכלוסיית העיר בעקביות, למרות ההגירה השלילית. "האוכלוסייה היהודית מהווה רוב, כמובן, בירושלים", אומר אסף-שפירא, חוקר במכון. "הרוב הזה בעצם מצטמצם, ואנחנו רואים שקצב ההצטמצמות שלו הולך וקטן, כלומר עכשיו בעצם אנחנו עומדים כבר על מצב שבו השינויים מאוד קטנים". לדבריו הריבוי הטבעי של האוכלוסייה הערבית נמצא בירידה.
מקור הנתונים: מכון ירושלים למחקרי מדיניות
על האפשרות שבירושלים יהיה בעתיד רוב ערבי אמר אסף-שפירא כי "השיח הזה היה מאוד רווח לפני 10-5 שנים. אני חושב שככל שהמגמה הזו נהיית יותר ודאית רואים שאלו לא טעויות בנתונים ובשיעור הפריון - מספר הילדים לאישה באוכלוסיה הערבית יורד בצורה דרמטית כתוצאה מתהליכי מודרניזציה, חינוך ואחרים. אני חושב שהשיח שמדבר על מתי יהיה בירושלים 'חצי חצי', או מה צריך לעשות כדי למנוע את זה - שאלות שבעבר הובילו לבנייה של שכונות גדולות וסיפוח – מאבד לאט-לאט מהעוצמה שלו".
"אנחנו חושבים הרבה פעמים על ירושלים כעיר שיש בה הרבה ערבים וחרדים, ולכן הריבוי בירושלים מאוד גבוה, אבל כשאנחנו מסתכלים על ירושלים ביחס לישראל אנחנו רואים שבסך הכול האחוז של ירושלים מכלל ישראל נשאר קבוע, מאז 67 בעצם", מציין אסף-שפירא. בניגוד לבירה, האחוז של תושבי תל אביב וחיפה מכלל תושבי ישראל נמצא בירידה במשך השנים.