נתניהו: "ירושלים הייתה ותהיה בירת העם היהודי"
ראש הממשלה נאם בטקס הממלכתי לציון 50 שנה לשחרור ירושלים ושלח מסר, יום אחרי ביקור טראמפ: "ירושלים אינה מעכבת את השלום אלא הסירוב להכיר במדינת היהודים". לשכת אבו מאזן: "מזרח ירושלים היא בירת המדינה הפלסטינית, נתניהו יוצר מתיחות". ריבלין קרא לטפל בעוני במזרח העיר: "ריבונות בבירה משמעותה אחריות על כולה"
בגבעת התחמושת נערך הערב (ד') הטקס הממלכתי לציון 50 שנה לאיחוד ולשחרור ירושלים. ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם באירוע ואמר: "אנחנו רוצים שלום ומושיטים יד של שלום אל שכנינו, אבל לא ירושלים היא שמעכבת את השלום. מה שמעכב את השלום הוא הסירוב העקבי להכיר במדינת היהודים בגבולות כלשהם, ולסיים את הסכסוך הזה באמת ובתמים אחת ולתמיד".
"איזו הצדקה יש לחזור לעיר שסועה? האם ירושלים הייתה פעם אי פעם בירתו של עם אחר מלבד העם היהודי?", שאל נתניהו וענה: "לא היה דבר כזה. האם מישהו אחר מלבדינו דאג לחופש הפולחן של מאמיני כל הדתות? בדיוק להפך. חופש זה מובטח לגל הדתות רק בריבונות ישראל".
בתגובה לדברי נתניהו מסרה הערב לשכת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן: "מזרח ירושלים, על מקומותיה הקדושים לאיסלאם ולנצרות, היא הבירה של המדינה הפלסטינית והיא תישאר כזאת לנצח. דבריו של נתניהו רק יוצרים מתיחות באווירה ופוגעים במאמציו של הנשיא טראמפ לכונן שלום בין הפלסטינים והישראלים".
נשיא המדינה ראובן ריבלין קרא בנאומו לטפל בעוני המתגבר במזרח העיר. "איננו יכולים לשיר שיר הלל לירושלים המאוחדת בזמן שמזרחה הוא המרחב העירוני העני בישראל", אמר הנשיא. הוא הוסיף כי "אסור לנו לקבל את זה שבמלאת 50 שנה לאיחודה של ירושלים, היא באחד האשכולות הסוציו-אקונומיים הנמוכים ביותר. ריבונות בירושלים משמעותה אחריות לכל ירושלים".
הנשיא בירך על פעולות הממשלה והשר לענייני ירושלים זאב אלקין כמו גם על פעולות העירייה כדי לשפר את המצב במזרח העיר. "הדברים הנעשים בפועל הם ברוכים ורצויים, אך יש עוד הרבה כל כך שצריך וניתן לעשות", כך ריבלין.
מאוחר יותר התארח נתניהו בישיבת "מרכז הרב" בירושלים, ואמר כי "יש לי מחויבות להמשיך ולשמור על ירושלים מאוחדת, ועל הר הבית והכותל. אני שומע אנשים שמתארים את המלחמה כאסון - זאת הייתה הישועה שלנו, הגאולה שלנו". הוא הוסיף: "מישהו רוצה שנחזור אחורה? שיהיו שם דעאש? הייתה שם התנועה האיסלמית והוצאנו אותם מחוץ לחוק. להפוך את הר הבית למה שקורה במוסול? רק תחת ריבונות ישראל יש חופש פולחן ואנחנו לא נוותר, ירושלים תהיה מאוחדת לעד".
בצהריים השתתפו כ-75 אלף בני אדם בריקוד הדגלים המסורתי שעובר בעיר העתיקה בבירה במסגרת חגיגות יום ירושלים ו-50 שנה לאיחודה ולשחרורה של העיר. בצהריים נרשם עימות בין פעילי שמאל שניסו למנוע את מעבר המצעד לרובע המוסלמי, אך הם פונו על-ידי כוחות מג"ב.
עיריית ירושלים השקיעה סכום חסר תקדים של חצי מיליון שקל במצעד. הצועדים, לבושים כחול-לבן עם דגלים בידיהם, יצאו ממרכז העיר לעבר העיר העתיקה. בכיכר צה"ל הם התפצלו לשער יפו וחלקם צועדים דרך שער שכם לעבר הכותל, דרך הרובע המוסלמי. רבים מהצועדים הם תלמידי ישיבות ואולפנות. לפני תחילת המצעד עשרות פעילי "תג מאיר" חילקו פרחים לתושבי הרובע המוסלמי.
יואל אלבש (25) מנתניה היה בין הצועדים. "זה מרגש מאוד לחגוג את יום ירושלים דווקא בשנת היובל. זה דבר חשוב. לפני 50 שנה לא יכולנו להגיע להתפלל בכותל והיום יש לנו אפשרות כזו, לכן חשוב לנו להגיע לכאן ולחזק את העיר". אילן בלאט (18) מבית שמש סיפר: "50 שנה לירושלים זה הדבר הכי גדול לעם ישראל".