שתף קטע נבחר
 

מחקר חדש חושף: מה אכלו בירושלים לפני כ-2,000 שנה

ארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב חשפו כי תושבי ירושלים במאה הראשונה לספירה אכלו הרבה כבשים ועזים. חזירים ויונים היו מחוץ לתפריט

מה אכלו התושבים בירושלים בתקופה של לפני חורבן בית המקדש השני - לפני כ-2,000 שנה? ארכיאולוגים באוניברסיטת תל אביב ניתחו למעלה מ-5,000 עצמות בעלי חיים שנחפרו במטמנה הקדומה של ירושלים, שהיום נמצאת בשטח הגן הלאומי עיר דוד, ומציגים לראשונה את הרגלי התזונה של תושבי העיר בימי בית שני. מהממצאים עולה שהתושבים אכלו בעיקר כבשים ועזים, פחות פרות ותרנגולות, ולא נגעו ביונים ובחזירים. 

 

המטמנה העתיקה בירושלים (צילום: אסף פרץ)
המטמנה העתיקה בירושלים(צילום: אסף פרץ)

 

את המחקר ערכה המאסטרנטית אברה ספסיאריץ, בהנחייתם של ד"ר יובל גדות וד"ר לידר ספיר-חן מהחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב. החפירה בגן הלאומי עיר דוד נוהלה על ידי המכון לארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף רשות העתיקות. תוצאות המחקר התפרסמו בשבוע שעבר בכתב העת של המכון לארכיאולוגיה, Tel Aviv.

 

"במשך שלוש שנים חפרנו במטמנת האשפה של ירושלים מימי הבית השני שרידי עצמות של בעלי חיים שהושלכו", מסבירה ד"ר ספיר-חן. "עצמות בעלי החיים הן שאריות המזון של הירושלמים הקדומים, והן מאפשרות לנו ללמוד על אורחות החיים שלהם. כך למדנו שמי שזרק את האשפה במטמנה הזאת היו התושבים הפשוטים, לא האליטה של העיר. מטבעם של שרידים ארכיאולוגיים כמו מטבעות וארכיטקטורה, אנחנו בדרך כלל יודעים מעט מאוד על חיי היומיום של רוב האנשים שחיו בעבר. במובן הזה, עצמות בעלי חיים מהוות צוהר חברתי ותרבותי נדיר".

הממצאים במקום (צילום: אסף פרץ) (צילום: אסף פרץ)
הממצאים במקום(צילום: אסף פרץ)

 (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

באוניברסיטת תל אביב אמרו כי מניתוח מדוקדק של העצמות עולה שתושבי ירושלים במאה ה-1 לספירה ניזונו בעיקר מצאן - כלומר כבשים ועזים - מעט מאוד מפרות ותרנגולות, ושמרו על כשרות בהימנעות מבשר חזיר. החוקרים אף ניתחו הגיל שבו בעלי החיים נצרכו כמזון.

 

"הראנו שתושבי ירושלים, שלא נמנו עם אליטות העיר, אכלו בעלי חיים מבוגרים יותר", אומרת ד"ר ספיר-חן. "זה לא הבשר הרך והאיכותי, וגם לא הנתחים האיכותיים של הבשר, שאנחנו מוצאים במטמנות אחרות מאותה תקופה, אלו שנמצאות קרוב יותר לבית המקדש. בנוסף, גילינו שגידול יונים ואכילתן נעשה רק בהקשר פולחני, כמו במטמנה הקרובה להר הבית. באשפה העירונית, שנאספה ממשקי בית רגילים, אין בכלל עצמות יונים - וגם לא עצמות חזירים".

 

ד"ר יובל גדות אמר שגם האשפה שלנו אומרת עלינו הרבה. "גם אם היינו מחטטים באופן מקצועי באשפה שאנו מייצרים היום, היינו יכולים ללמוד המון על מידת הפתיחות התרבותית וקשרי המסחר (יבוא מול ייצור עצמי), על הדרך שבה תפיסות עולם מעצבות את המזון שלנו (כשר/לא כשר, צמחונות, טבעונות) ואפילו על ההבדל בין חברה בזבזנית לחברה ממחזרת".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פרץ
המטמנה שבה נערך המחקר
צילום: אסף פרץ
מומלצים