הפצ"ר יכריע לגבי מו"מ: "לא תיק לפשרה". משפחת אזריה: הזדמנות לתביעה לרדת מהעץ
בית הדין הצבאי המליץ לצדדים לסגת מהערעורים בפרשת החייל היורה. בעוד שבתביעה סבורים שמדובר בתיק עקרוני, במשפחתו של אלאור אזריה מתעקשים על זיכוי מלא. במידה שעורכי הדין המסוכסכים וייסמן ושפטל בכל זאת ייכנסו למו"מ, תחזור לדיון שאלת ההודאה והחרטה של החייל
לקראת מו"מ בפרשת אלאור אזריה ? בית הדין הצבאי הפתיע היום (א') בתום הדיון האחרון בשמיעת הערעורים של התביעה ושל ההגנה, כאשר קרא לשני הצדדים לסגת מהערעורים ובכך להימנע מפסק דין. אי-התערבות של הרכב השופטים המורחב יתיר על כנם את ההרשעה בהריגה המחבל הפלסטיני עבד אל-פתאח א-שריף במרס שעבר בחברון, ואת העונש הקל יחסית שקיבל החייל היורה - שנה וחצי מאסר בפועל.
בימים הקרובים ייערך דיון מיוחד של צוות התביעה בראשות סא"ל (מיל') נדב וייסמן, עם הפרקליט הצבאי הראשי תא"ל שרון אפק, בנוגע להצעה של השופטים.
הרכב בית הדין הצבאי לערעורים בראשות האלוף דורון פיילס, רמז לאורך הדיון - בביקורות שהשמיע כלפי ההגנה - שבלאו הכי אין בכוונתו לקבל את ערעור אזריה, המבקש זיכוי מלא. בהמלצתו לסגת מהערעורים מבקש בית דין - חרף ההרכב המיוחד שכולל חמישה שופטים שבהם שני אלופים - להתחמק מהכרעה בתיק הדרמטי, ולהרחיק מידיו את תפוח האדמה הלוהט.
"אם צריך נפסוק, אנו לא מפחדים ולא מתעצלים לכתוב פסק דין", טען הנשיא פיילס בתום הדיון. גורם משפטי המכיר את פיילס ממשפטי עבר ציין כי "הוא ידוע בשמרנותו ובחוסר רצונו להתערב בערעורים. ההחלטה שלו טבעית".
מנגד, גורמים המקורבים לפרקליטות הצבאית הסבירו מדוע הכרעת השופטים בפרשה היא קריטית: "זה לא תיק לפשרות. אם השופטים חושבים שיש לזכות את אזריה, אז שיזכו. השופטים יותר מרמזו היום לאורך הדיון שעוד לא מאוחר לאזריה לקחת אחריות על מעשיו. זו פרשה שכל הציבור התעניין בה. אין פה שום עבירה זולת הריגה".
נכון לעכשיו התביעה לא מתכוונת לחזור בה מהערעור, שגורס כי יש להחמיר עם אזריה ולהעלות את תקופת מאסרו משנה וחצי לשנתיים וחצי בפועל. במשפט הסכימה התביעה שהעונש שיושת יהיה ברף הנמוך של מתחם הענישה (3 שנות מאסר), במידה שאזריה ייקח אחריות על מעשיו ויביע חרטה, דבר שלא עשה עד היום.
בדיון היום הציע עו"ד שפטל הליך של גישור שיימשך שבועיים, אבל התובע וייסמן ענה: "התיק הזה חשוב ועוסק בחשיבות הערכים לצבא. ויכוח על העובדות כבר לא יכול להיות והם הובררו בבית הדין המחוזי. סברנו כל העת שזה תיק שצריכה להינתן בו הכרעה שיפוטית. זה מסוג התיקים שבעוד 20 שנה יהיה מי שירצה לפתוח את הספרים ולדעת מה קרה מבחינת ערכית ומשפטית. כשמגיעים לעסקאות אף אחד בסוף לא יודע מה באמת קרה".
כעת, במידה שיחל מו"מ בין הצדדים, נושא הבעת החרטה אמור להיות מרכזי, אך ההגנה לא צפויה לסגת מדרישה מרכזית של המשפחה: ביטול עבירת ההריגה והסתפקות בעבירה מופחתת כגון שימוש בלתי חוקי בנשק או התרשלות.
בשל ההתקפות האישיות של הסנגור עו"ד יורם שפטל על התובע וייסמן בשבועות האחרונים (בין השאר טען שהוא צמא לדמו של אזריה וכינה אותו חוצפן; י.ז.), ספק אם הידברות בין השניים אפשרית, ואם כן קטנים הסיכויים שיגיעו לעמק השווה. "זו ההזדמנות של התביעה לרדת מהעץ", אמרו ל-ynet בסביבת המשפחה. "תמיד הסכמנו לגישור ולמו"מ. לא הייתה כאן הריגה, אלא לכל היותר טעות מקצועית".
בתוך כך הזכיר היום התובע וייסמן שב-20 ביולי יסיים אזריה את שירות החובה שלו ולפי החוק לא ניתן עוד להשאירו כאזרח במעצר פתוח כפי שהיה בשנה האחרונה בבסיס אוגדת האם שלו. השופט פיילס השיב כי עד אז תתקבל עוד הכרעה בעניין.
שרון גל, שממשיך ללוות את המשפחה, קרא היום לציבור לסייע במימון ייצוג אזריה בערעור, וטען כי 592 אלף השקלים שגויסו בסיבוב הקודם מומשו למימון צוות ההגנה, לתשורות, להוצאות משפטיות כגון חוות דעת מומחים ועוד.
כעת מבקשת המשפחה מימון מהציבור בהיקף של כ-200 אלף שקל עבור עו"ד שפטל ועו"ד עינת גלוסר על ארבעת דיוני הערעור. בארבע השעות הראשונות של המיזם באתר גיב-בק נתרמו כ-6,000 שקל.
בתוך כך, מבדיקה של הפרוטוקולים ממשפט אזריה בערכאה הקודמת עולה כי אף אחד מהצדדים בדיוני הערעור - לרבות חמשת השופטים - לא הבחין שמפקד הפלוגה של אזריה בזמן התקרית, רס"ן תום נעמן, כן נחקר על ידי הסניגורים הקודמים, עורכי הדין אילן כץ ואייל בסרגליק, על חילופי גרסאותיו בחקירת מצ"ח.
לאורך דיוני הערעור הייתה הטענה לחילופי גרסאות המ"פ חלק מאדני הטענה של אזריה, והסנגור יורם שפטל וכן השופטים תהו מדוע רס"ן נעמן לא נחקר על כך בחקירה הנגדית, אף שהדברים מופיעים בבירור בעמודים 127-125 ובנוסף גם בעמוד 137 לפרוטוקול המשפט הראשון. גם התובע וייסמן לא ציין זאת בתשובתו לערעור אזריה.