בקשה לייצוגית בגובה 556 מיליון שקל נגד בזק: "גורפת רווחים עודפים מלקוחות"
לפי התביעה, בזק מנצלת לרעה את כוחה המונופוליסטי בשוק הטלפוניה הקווית - ומסכלת את יישום החלטת משרד התקשורת בנושא השוק הסיטונאי
בבית המשפט המחוזי מרכז נערך היום (א') דיון בבקשה לתביעה ייצוגית בגובה 556 מיליון שקל נגד בזק. לפי התביעה, בזק מנצלת לרעה את כוחה המונופוליסטי בשוק הטלפוניה הקווית כדי לגרוף רווחים עודפים מלקוחותיה.
במהלך הדיון הציגו עוה"ד שחר בן מאיר ואופיר נאור תחשיב שהשווה את רווחי בזק בשנים 2013‑2015 אל תעריפים שפרסם משרד התקשורת בשבוע שעבר עבור המחירים שבזק תגבה ממתחרותיה על שימוש בתשתיותיה לשירותים בטלפון הקווי במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי. מהתחשיב, המבוסס על דו"חות כספיים של בזק, עולה כי לפי המחירים של משרד התקשורת, בזק הייתה אמורה לגבות תעריף של כ-22 שקל בממוצע בחודש בין השנים 2013‑2015.
התחשיב מתייחס למחירים סיטונאיים, כלומר המחירים שבזק תציע לחברות המתחרות שישתמשו בתשתיות שלה - ולא המחירים הסופיים לצרכן, שאמורים לכלול עלויות נוספות כמו שיווק, הפצה, שירות ומע"מ.
עם זאת, לפי התחשיב, מחיר החבילה הסופי צפוי להיות 35‑40 שקל בחודש. לעומת זאת, לפי הדו"חות הכספיים של בזק, ההכנסה הממוצעת של החברה מלקוח עמדה על 74 שקל בחודש ב-2013, 63 שקל בחודש ב-2014 ו-60 שקל בחודש ב-2015 - מחירים גבוהים באופן משמעותי מאלו שצפויים להתקבל כאשר הרפורמה תיושם באופן מלא.
בשנים האחרונות חלקה של בזק בשוק הטלפוניה הקווית אמנם נשחק, אך עדיין מהווה את מקור ההכנסה המרכזי של החברה. על אף השחיקה, בזק מציגה רווחיות גבוהה מאוד ברמת המחירים ומצבה עדיין טוב בהשוואה לחברות תקשורת אחרות. הנפגעים העיקריים מהיעדר התחרות הם הצרכנים, שמשלמים מחירים גבוהים מכפי שהיו משלמים בתחרות אמיתית.
בתביעה נכתב: "בזק מנצלת את כוחה כמונופול בשלל דרכים, מסכלת את יישום החלטת משרד התקשורת בנושא השוק הסיטונאי, מפרה את הוראות החוק להגבלים עסקיים, את הוראות משרד התקשורת ומונעת תחרות בשוק.
"למרות שהמדינה קבעה לאחר הליך מינהלי, שבו נשמעה עמדתה של בזק, כי החברה נהנית מרווחיות עודפת ברמה בלתי סבירה המהווה ניצול של חוסר תחרותיות, והמדינה אף מבהירה ומדגישה את פעולותיה ומחדליה של בזק לאורך שנים על גבי שנים לסיכול התחרות בכל דרך שהיא".