בקרוב: תו למסעדות שמגישות מנות ללא גלוטן
פרסום ראשון: ארגון זכויות הצליאק יזמו תו למסעדות, בתי קפה ודוכני מזון. התו יינתן לשנה, אחרי הדרכה שתעלה 450-350 שקל. "יש כאלף בתי עסק שמציעים מנות נטולות גלוטן, אבל הם לא בהכרח יודעים שאסור לשים קרוטונים על קרש חיתוך ירקות, שצריך להשתמש בכלי הכנה שונים, או שיש תבלינים שמכילים קמח"
ארגון זכויות הצליאק יוזמת תו שיוענק למסעדות, בתי קפה ודוכני מזון. התו, שיהווה מעין תו תקן, תו איכות או אישור לכך שהמקום בטוח לרגישים לגלוטן, יינתן לבתי עסק שיעברו הדרכה בנושא זיהום משני בגלוטן. הם ילמדו איך להפוך את המנות ללא גלוטן לנקיות לחלוטין מגלוטן למרות שהמטבח מכיל גלוטן. "זה צעד מתבקש, אחרי שהשקנו אפליקציה שמאתרת מנות ללא גלוטן במסעדות וברשתות בתי קפה", אמר ל-ynet דן סולומון מייסד הארגון.
אפילו אם המזון נגע קלות בגלוטן, הוא אסור לאכילה לחולי צליאק. במקומות לממכר מזון לא תמיד מבינים זאת ולא תמיד יודעים למנוע מגע כזה, אפילו אם הם מציעים למכירה מנות נטולות גלוטן.
מקום כזה ירוויח כלקוחות גם את כל המשפחה של הצליאקי
"יש מסעדות שלא יודעות איך להנגיש מזון ללא גלוטן לצליאקים", מסביר סולומון. "למשל יש מקומות שמבשלים בהם פסטה ללא גלוטן בסיר שקודם לכן בושלה בו פסטה עם גלוטן. אנחנו נלמד אותן איך להימנע ממגע כזה, למשל, לא לשים קרוטונים על קרש חיתוך של ירקות, או לשים לב שבתבלינים אין גלוטן, כי יש חברות שמערבבות תבלינים בקמח כדי לנפח אותם. נלמד גלידריות איך מייצרים הפרדה מוחלטת בין הגביעים הרגילים לגביעים ללא גלוטן, כלומר כף שנגעה בגביע רגיל – אסור לה לגעת בגביע ללא גלוטן.
"אין מסעדה שאין בה חשש לזיהום משני ולכן צריך לשלב פה גם תובנות של חולה צליאק. אם מסעדות ובתי קפה ידעו איך ליצור סביבה נטולת גלוטן, זה יעזור לצליאקים ויביא להן יותר לקוחות, לא רק כאלה שהם צליאקים. למשל אצלנו במשפחה יש צליאקית אחת, הבת שלי, אבל סך הכול אנחנו חמישה, אז מקום כזה ירוויח חמישה לקוחות ויזכה לאמון של כל המשפחה".
כמה זמן נמשכת ההדרכה וכמה היא עולה?
"התו הוא לשנה. ההדרכה היא של שעה-שעה וחצי, עם הבעלים או המנהל. העלות היא 450-350 שקל. המקום יקבל את התו וחבילת פרסום אצלנו וגם בפלטפורמות שמדרגות מסעדות באינטרנט ויהיה לזה אזכור באפליקציה".
כמה בתי עסק כאלה יש?
"מיפינו למעלה מאלף מסעדות שבתפריט שלהן יש מנות ללא גלוטן. באפליקציה כל אדם יכול לראות את המסעדות שקרובות אליו אשר מנגישות מנות ללא גלוטן. אם מסעדה תבחר לעבור את ההדרכה יהיה לזה ציון, יראו שבית העסק עבר הדרכה מסוימת וההיתכנות לזיהום משני - קטנה יותר".
מחממים את הפיתה במיקרוגל נפרד, הסלטים הם מקופסאות סגורות
פלאפל בריבוע, רשת בעלת 22 סניפים, היא הראשונה שמאמצת את התו. "כל הרשת שלנו ידידותית לרגישים לגלוטן", אומר הבעלים של פלאפל בריבוע גיא יקר, "הפלאפל שלנו לא מכיל גלוטן כשאחרים שמים בו קמח או פירורי לחם. זה תמיד היה ככה אצלנו. לא הבנו מה המשמעות, אבל הגיעו אלינו בשל כך הרבה רגישים לגלוטן, אני מדבר איתך על 20 שנה אחורה. זה עושה להם כל כך טוב כי פתאום משפחה יכלה להגיע ולאכול ביחד.
"הלכנו עם המהלך הזה עד הסוף והכנסנו פיתות ללא גלוטן לתפריט ובעצם כתבנו נוהל של הכנת מנות בהפרדה. היום כשמגיע צליאקי לסניף הוא מקבל פיתה שמחוממת במיקרוגל ייעודי רק לזה. מוציאים ערכה שהיא סטרילית, מכינים את המנה במטבח האחורי, מוציאים סלטים מקופסאות סגורות וחדשות שלא באות במגע עם מלקחיים שנגעו בגלוטן, ואז בעצם מכינים מנה שהיא סטרילית ב-100%, למרות שסביבת העבודה מכילה גלוטן".
"ברוב המקומות אין מודעות ברמת הטבח"
לפני שנתיים אובחנה בתו של יקר כחולת צליאק. "גילינו לקטנה שלנו צליאק ואז הכול התחבר", הוא מספר. "אנחנו מאוד פעילים בקהילה. זה כיף לכולם שאפשר להכין מנות כאלה, למרות שמדובר באחריות גדולה. כיוון שאני חי את התחום, יש כמה מסעדות שאני יודע שהן בסדר ואני סומך עליהן, אבל ברוב המקומות אין מודעות ברמת הטבח שמכין את המנה וזה לא בלתי אפשרי, צריך רק ללמוד על זה".
זה מסרבל את העבודה.
"כן, אבל גם לקוח שמבקש ממך מנה בלי רכיב מסוים 'מסרבל' באותה מידה. צריך רק רצון טוב. בעולם זה מאוד פופולרי, יש סימונים על התפריטים, כשאת נכנסת למסעדה אין לך את החשש שמישהו יעשה טעות, כי הם לגמרי שם. תודעת השירות שם הרבה יותר מפותחת".
צריך לעבור הדרכה חוזרת.
"כן, צריך לעבור הדרכה. כל אינפורמציה נוספת לא גורעת אלא רק מוסיפה. כל הזמן מחדדים את זה כדי שאנשים יישארו מחודדים בעניין הזה כי זה אפס או אחד, אין אפור ואין ליד".
אתם משלמים על הכשרות, יש את התו הזה, יש את "הויגן פרנדלי". זה עולה כסף וגוזל זמן, זה לא מייקר את המנות?
"אנחנו מוכרים 7,000 מנות ללא גלוטן בחודש בכל הרשת, לעומת כמעט 150 אלף בסך הכול. אז זה לא מייקר לנו את העבודה. זה משהו שהוא בשוליים ויש פה משהו שהוא חברתי וגם מוסרי אז זה פחות כואב".