שתף קטע נבחר

סוף משבר הדסה: המתווה החדש לשיקום המחלקה

משבר התפטרות הרופאים מהמחלקה ההמטו אונוקולוגית ילדים מגיע לסיומו. לאחר ניסיונות רבים להגיע לפשרה, מציג היום מנהל ביה"ח, פרופ' זאב רוטשטיין את הרופאים שיאיישו את המחלקה, זאת על רקע מחאת הורי הילדים נגד מהלך ההתפטרות. ynet העביר את דבריו בשידור חי

היום (ב') מציגים מנהל בית החולים הדסה עין כרם, פרופ' זאב רוטשטיין ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב את המתווה החדש לשיקום המחלקה להמטו אונקולוגיה בילדים.

 

מחוץ למסיבת העיתונאים של הנהלת הדסה התקיימה מהומה אדירה. הורים לילדים חולי סרטן קראו לרוטשטיין "רוצח תאב בצע". ההורים הטיחו גם במנכ"ל משרד הבריאות, האשמות ואמרו כי הסיבה שליצמן לא מתערב היא כי אין ילדים חרדים במחלקה: "אנחנו לא מוותרים ולא מקבלים את ההתנהלות של רוטשטיין. אנחנו קוראים לראש הממשלה ולנשיא להתערב במשבר".

 

 המשבר בהדסה - השלשלות הפרשה:

רופאי הדסה המתפטרים: זה אנחנו או המנכ"ל

המשבר בהדסה: ילדה חולת סרטן בחזית המאבק

רופאי הדסה נגד עמיתיהם המתפטרים: "אתם בריונים"

 

פרופ' רוטשטיין אמר במסיבת העיתונאים: "ביום ראשון תיכנס ההתפטרות של הרופאים לתוקפה. מדובר בסאגה נוראית שכבר כמה חודשים מטלטלת את ההורים והילדים כאחד וגם פגעה באווירה של בית החולים. לי זה היה ברור בפגישה הראשונה עם נציגי המחלקה כבר בנובמבר, שכאשר שישה רופאים מתפטרים זו אחריות שלי.

 

"מאז, למרות שהיה ברור לחלוטין שניסינו לרצות את הרופאים בכתב ובעל פה זה לא צלח. אם עקבתם אחרי טענות הרופאים הנוטשים, יכולתם לראות שבכל פעם הדרישות השתנו. פעם אין אמון בהנהלה, אחר כך המנהל לא אמין ואחר כך כמות בלתי נתפסת של השתלות שהצוות לא יכול לעמוד בה, ולבסוף טענה על תיירות מרפא. הייתי בהלם מכמות השקרים.

 

"קשה לעמוד אל מול תוכנית הנטישה המאורגנת של הצוות שרצה לעבור לשערי צדק כאיש אחד. לא צלחה דרכי במגעים איתם. נוספו כאן משרדי יחסי ציבור שרק חיזקו את הרופאים. אני לא היחיד שהיטלטל בין ייאוש לתקווה. הרופאים סירבו לכל הצעות הגישור. 

 

"ברור לי שאני לא חף מטעויות. אבל הגעתי להדסה כדי לעשות הפיכה ולהציל את בית החולים מגירעון. רשמנו הצלחות גם רפואיות וגם כלכליות. אין כאן בעלי מניות שמרוויחים כסף. קדמו לי חמישה מנהלים שנכשלו אבל שיהיה ברור, באתי לעשות את המהפך אבל לא על חשבון החולים. בשנה וחצי האחרונות המצב בהדסה השתפר. הצלחנו למחוק בשנה וחצי פער של עשרים שנה.

 

"מתנהל מולי מסע תקשורתי אדיר, שכל המטרה היא לצעוק נגדי וליצור לגיטימציה כדי לעבור לשערי צדק. הם עברו גבול. הם משתמשים בשקרים. יש מחסור ברופאים בהמטו אונקולוגיה יש בארץ כ-42 בלבד. רופאים לא רוצים לבוא למקצוע ואנשים בתפקיד הזה לא עושים פרקטיקה פרטית בתחום. המקצוע הזה לא מוגדר כמקצוע במצוקה. הרופאים האלו ידעו שיהיה קשה למצוא מחליף.

 

"מצאנו מחליף לויינטראוב לאחר שדחה כל הצעה אחרי שחברי כנסת התחננו אליו ומיניתי את ד"ר גל גולדשטיין למנהל המחלקה, שמטפל בילדים ברצף טיפולי. אנחנו ביקשנו להאריך את שהותם של הרופאים המתפטרים אולם נענינו בשלילה גם על ידי בית הדין והיום אנחנו פה ומתחילים מחלקה חדשה שתפעל ביתר שאת".

 

ניסיונות רבים לגישור וסיום המשבר

המשבר התחיל לפני מספר חודשים כאשר הודיעו שישה רופאים בכירים – ביניהם מנהל המחלקה פרופ' מיקי ויינטראוב על התפטרותם לאחר שמנהל בית החולים החליט להגדיל את מספר ההשתלות וקבע כי השתלות ילדים יבוצעו במחלקת המבוגרים.

 

הרופאים טענו שמדובר בצעד שעלול לסכן את חייהם של הילדים חולי הסרטן. "בנובמבר התקבלה החלטה בלי להתייעץ איתנו, ונמסר לנו שמהיום והלאה כל הילדים עוברים למחלקת מבוגרים. אני נמצא במצב אבסורדי", אמר ויינטראוב והוסיף, "אין אף ילד שמאושפז במחלקה של מבוגרים. השתלת מח עצם זו פרוצדורה מורכבת ומסוכנת. היא לוקחת את הגוף של הילד עד הקצה".

  

בבית החולים דחו את הטענות ואמרו שהרופאים החליטו להתפטר בגלל שיקולי אגו, ומתוך רצון לחתור תחת מנהל בית החולים ולהקים מחלקה אחרת בבית החולים שערי צדק בבירה. רוטשטיין טוען שהסיבה להתפטרות הרופאים הייתה בגלל מינויה של ד"ר פולינה סטפנסקי, מומחית וחוקרת ברמה עולמית בתחום השתלות מח עצם בילדים לניהול מחלקת ההשתלות במבוגרים. במחלקת המבוגרים היא גם מבצעת השתלות בילדים, וזה סלע המחלוקת.

 

במהלך המשבר ניסו גורמים שונים לנסות ולגשר על המחלוקת. היה תורם אלמוני שהיה מוכן לתרום מיליון דולר על מנת להוסיף מיטות ווגם שר הבריאות יעקב ליצמן, שהציע להוסיף תקנים ולבצע הפרדה פיזית באותה המחלקה בין השתלות מח עצם מבוגרים לילדים. אפילו על זהות המגשר הייתה מחלוקת – בעוד בבית החולים ביקשו את קובי אמסלם הממונה על השכר באוצר לשעבר ובעוד ההורים לילדים ביקשו את עורך הדין אליעד שרגא.

 

מחאת ההורים נגד הפיטורים (צילום: ישראל הדרי) (צילום: ישראל הדרי)
מחאת ההורים נגד הפיטורים(צילום: ישראל הדרי)

  

בשבועות האחרונים מנהלים ההורים מאבק מתוקשר על מנת להעביר את המחלקה לבית החולים שערי צדק. ההורים קראו לראש הממשלה לפטר את שר הבריאות ואת מנהל בית החולים ולאשר לפרופ' יונתן הלוי – מנכ"ל שערי צדק, לפתוח אצלו את המחלקה. ההורים יצאו להפגנות ואף הצליחו לגייס כספים לטובת ניהול הקמפיין ולעתור לבג"ץ.

 

לאחרונה הודיעו עוד שלושה רופאים מתמחים על התפטרותם ולכן לפני כשבועיים הנהלת בית החולים הגישה בקשה לצווי מניעה לארבה מתוך ששת הרופאים הבכירים שהתפטרו בטענה שטרם גוייסו מספיק רופאים והמחלקה נמצאת בסכנה.

 

אולם ביום חמישי האחרון בית הדין לעבודה בירושלים – דחה את הבקשה ובעצם סימן את סיומה של העצוב של המחלקה המפוארת כשהודיע שההתפטרות חוקית.

 

כרגע מאושפזים במחלקה מספר מצומצם של ילדים. רובם הגדול עזב לבתי חולים אחרים במרכז הארץ. גורמים בבית החולים מקווים שעם גיוס כוח אדם חדש המחלקה תתחיל לצמוח שוב ויגיעו אליה מטופלים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פרופ' זאב רוטשטיין. המתווה החדש של המחלקה
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים