אירופה נגד טראמפ: "לא פורשים מהסכם סתם כך"
אכזבה קשה באירופה עקב הדיווחים שנשיא ארה"ב יודיע על פרישה מהסכם פריז, המסדיר את המאבק בהתחממות הגלובלית. פינלנד: "טראמפ מציב לנו מכשול גדול". שרה שבדית: "לא לזה ציפינו מארה"ב". מחוקק דני: "פשע נגד האנושות". ברקע: הסדק המעמיק בברית ההיסטורית בין ארה"ב לאירופה
הדיווחים מארצות הברית שהנשיא דונלד טראמפ עומד להודיע בימים הקרובים על פרישה מהסכם פריז, שגובש כדי להילחם בהתחממות הגלובלית, התקבלו הערב (יום ד') באכזבה קשה באירופה, ומעמיקים עוד יותר את הסדק בברית בין וושינגטון לאיחוד האירופי.
נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, אמר הערב כי אירופה חייבת לומר לארה"ב שהיא אינה יכולה לפרוש מהסכם פריז סתם כך. הוא אמר כי בכל מקרה ייקח לארה"ב שנים להשתחרר מההתחייבויות שקיבלה על עצמה במסגרת הסכם האקלים הזה.
הראשונות למתוח ביקורת על ההחלטה המסתמנת של טראמפ היו מדינות סקנדינביה. ראש ממשלת פינלנד יוהה סיפילה אמר כי יהיה בלתי אפשרי להילחם בהתחממות הגלובלית "באמצעות עצימת עיניים". את ההחלטה המסתמנת של טראמפ הוא כינה "מכשול גדול".
השר הדני לענייני אקלים, כריסטיאן לילהולט, אמר כי אם הדיווחים נכונים וטראמפ אמנם החליט לפרוש מההסכם – "זה איתות באמת-באמת רע מצד ארה"ב". חבר בפרלמנט הדני ממפלגת הירוקים אמר כי מעשהו של טראמפ "הוא כפשע נגד האנושות ונגד הדורות הבאים".
השרה השבדית לענייני אקלים, איזבלה לובין, אמרה כי יהיה מצער מאוד אם וושינגטון תחליט לפרוש מההסכם: "זה יהיה גם מעשה הפוך ממה שאנחנו מצפים מהנהגת ארה"ב כשהאנושות מתמודדת עם אתגרים אדירים".
הסערה העולמית סביב החלטתו המסתמנת של טראמפ פרצה אחר הצהריים, אחרי שגורם רשמי בבית הלבן אישר שטראמפ עומד להכריז על פרישה מההסכם. טראמפ עצמו מסר שעה קלה אחר כך כי יחשוף את החלטתו בימים הקרובים.
גרמניה מודה: "משבר ביחסים עם ארה"ב"
פרישה מהסכם האקלים תהיה הנסיגה הגדולה ביותר של ממשל טראמפ ממורשת אובמה בתחום האקלים ואיכות הסביבה. ארה"ב תעביר בכך לעולם מסר היא אינה שמה עוד את שינוי האקלים בצמרת סדרי העדיפויות שלה. כשהסכם פריז גובש ב-2015 שתי המדינות היחידות שלא תמכו בו היו ניקרגואה וסוריה, ונסיגה של ארה"ב ממנו תחזק את התחושה שארה"ב בעידן טראמפ הולכת ומחלישה בריתות בינלאומיות מסורתיות.
הסכם פריז ההיסטורי מחייב את המדינות להפחית את פליטת גזי החממה שלהן, זאת כדי לעמוד ביעד עליית הטמפרטורה שנקבע - מעלה וחצי לכל היותר. בנוסף, הטיוטה האחרונה של ההסכם מכילה כללים לשקיפות ומעקב אחר ההתקדמות. כמו כן נועד ההסכם לסייע למדינות שנפגעות יותר מכולן משינויי האקלים. לפני שש שנים, בוועידת קופנהגן, הבטיחו המדינות העשירות לגייס בכל שנה 100 מיליארד דולר, החל משנת 2020, כדי לסייע מדינות המתפתחות לבצע את השינויים הנדרשים בתחום האנרגיה, ולהתמודד עם השלכות ההתחממות הגלובלית.
ההחלטה המסתמנת של טראמפ מתווספת להצהרות הלא-ידידותיות במיוחד שהוא ומנהיגי גרמניה מחליפים בימים האחרונים. בתחילת השבוע אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בעקבות פגישותיה עם טראמפ כי הגיעה למסקנה שגרמניה ואירופה יכולות לסמוך רק על עצמן, וכי נגמרו הימים שבהם האירופים יכלו לסמוך על אחרים. טראמפ השיב אתמול בטוויטר: "גרמניה חייבת לנו ה-מ-ו-ן כסף, וחוץ מזה הם משלמים הרבה פחות ממה שהם צריכים לשלם לנאט"ו. רע מאוד לארה"ב. זה ישתנה".
בעקבות הדברים אמר תומס אופרמן - חבר פרלמנט בכיר מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית, החברה בממשלת הקואליציה של מרקל - כי טראמפ הבהיר בציוצו האחרון שהוא רואה בגרמניה יריבה פוליטית. מנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שיתמודד בבחירות הקרובות מול מרקל על השלטון, אמר כי טראמפ הורס את ערכי המערב. שר החוץ של גרמניה, זיגמר גבריאל, הודה כי יש "מצב קשה" ביחסים בין גרמניה לארה"ב.