חולת סרטן העידה: "הטיפול נעצר כדי שבעלי יצביע בתע"א"
בעדות דרמטית, שנמסרה לפני תחילת המשפט עקב מצבה הרפואי הקשה, סיפרה איילה בסיל כיצד אלי כהן, חבר ועד בתעשייה האווירית ואחד החשודים בפרשת השחיתות, אילץ את בעלה להצביע בבחירות בזמן הטיפול הכימותרפי שלה. "הפסקנו את הטיפול, נותרתי כואבת", סיפרה. כהן: לא מכיר אותה
הפסקתי את הטיפול הכימותרפי כי בעלי אולץ להצביע בבחירות בתעשייה האווירית. כך העידה היום (ה') איילה בסיל, אשתו של עובד בתעשייה האווירית. בסיל העידה בבית המשפט בלוד כיצד חבר הוועד אלי כהן, המקורב לשר הרווחה חיים כץ, גרם לבעלה יורם לחזור באמצע טיפול כימותרפי שעברה כדי להצביע בבחירות. בעדות נכתב: "היה ברור לבעל שאם לא יציית לוועד הוא יאבד את מקום עבודתו". היום הזכירה בסיל איום, אך לא אמרה מה מהותו. כהן מכחיש את העניין. השר כץ לא נחקר בפרשה.
פרשת השחיתות בתעשייה האווירית התפוצצה לפני כחודשיים, ובמסגרתה נעצרו 13 עובדים בחשד לשחיתות רחבת היקף בתעשייה האווירית ובחברות שמספקות לה שירותים. בין היתר נחקרים חשדות לשוחד ולטובות הנאה כדי לזכות במכרזים. אחד העצורים הוא חבר הוועד כהן, שלו מיוחסות עבירות של שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ודרישות כוזבות של עובדי ציבור.
עקב מצבה הרפואי הקשה, עדותה של בסיל נמסרה במסגרת עדות מוקדמת, עוד לפני פתיחת המשפט - ובזמן שהחקירה עדיין בעיצומה וטרם ברור אם יוגש כתב אישום. עדות מוקדמת נמסרת לפני פתיחת המשפט, והיא מתאפשרת באופן חריג כאשר יש חשש שהעד לא יוכל למסור את עדותו במהלך המשפט. אם יוגש כתב אישום תשמש עדות זו כעדות תקפה בבית המשפט.
חלק מהחשדות שעדיין חוקרת המשטרה נוגעים לסחיטה באיומים לכאורה של עובדי התעשייה האווירית להצביע בבחירות לוועד העובדים בעד מועמדים של הוועד ולהתפקד לליכוד ולהצביע בבחירות המקדימות במפלגה, על מנת להבטיח את מקומו של כץ ברשימת הליכוד לכנסת. על פי החשד, חברי הוועד איימו על עובדים שאם לא יתפקדו לליכוד ויצביעו בבחירות המקדימות, או לא יצביעו למועמדים של הוועד בבחירות, קידומם ותנאי העסקתם ייפגעו.
בסיל חולת הסרטן נשואה לעובד התעשייה האווירית. לדבריה, הוא אולץ להצביע בבחירות לוועד - אף שהיא הייתה בטיפול כימותרפי. הבעל הסביר כי הוא חייב להישאר עם אשתו כי אסור לה להיות לבד בזמן ואחרי הטיפול, אך הופעל עליו לחץ כבד. השניים נאלצו להפסיק את הטיפול הכימותרפי באמצע והלכו להצביע. לטענתם, היה ברור לבעל שאם לא יציית לוועד הוא יאבד את מקום עבודתו.
"איש הוועד התקשר לבעלי בסביבות השעה 12:30. הייתי במיטת טיפולים מחוברת למיכשור", העידה החולה בסיל בבית המשפו. "אלי התקשר ואני שומעת צווחות של בעלי - 'מה אתה צורח עליי'. אזרתי כוח, לקחתי את הטלפון ואמרתי לו - 'מי אתה שפונה כך לבעלי'. הוא אמר לי - 'את מנהלת את התעשייה האווירית?' אמרתי 'כן, אותך ואת התעשייה האווירית'. איש הוועד החליט כנראה שאמא שלי עסקה במקצוע עתיק יומין ואני בתה, וטרק את השיחה".
לדבריה, בעלה נכנע ללחץ: "בעלי ניגש לצוות הרפואי ואמר שהוא עוזב את המקום. הצוות הרפואי אמר שאם ככה - אנחנו נעצור את הטיפול. בעלי נסע לירושלים, מימש את זכות הבחירה שלו, וחזר לקחת אותי בשעה 15:30 מבית החולים לאחר שהפסקתי טיפול. כואבת, סובלת, נגרמה לי עוגמת נפש. צלקת".
סיפורו של העובד הגיע גם למשטרה במסגרת החקירה בתעשייה האווירית. הסנגור הקשה על העדה וטען כי בדו"ח הרפואי מצוין כי הטיפול הופסק בשל תלונותיה על כאבים בגב התחתון ובבטן. "האם יכול להיות שבעלך לא אמר לאחות בקשר לבחירות של הוועד?", שאל את בסיל, וזו השיבה: "אני מתקנת אותך. בעלי ניגש לצוות הרפואי ואמר שהוא צריך לעזוב, בלי קשר לכאבים שלי ומה שאני חווה. הצוות אמר שצריך להפסיק את הטיפול".
בחקירה נגדית שניהל עורך דין אפשטיין התברר שקיים דו"ח של האחות המטפלת. היא כתבה שמתן התרופה הופסק עקב כאבים ואז המשיך טיפול במניעת והקלה על הכאב עד שהחולה שוחררה לביתה.
בשלב זה העיר הסנגור כי היחיד שסובל באולם זה כהן, והעדה ביקשה לעצור את הדיון בשל "האכזריות של הסנגור". השופט הורה לאפשטיין להוריד את הטון. לפני הדיון הגיב כהן לטענות: "אני לא יודע אפילו מי היא. היא טוענת שאני קיללתי אותה, אני לא זוכר שקיללתי אותה ולא שום דבר. בסך הכול דיברנו בטלפון וזהו. אני לא יודע בכלל על מה מדובר".
בנוגע לחשדות הכלליים של הפרקליטות נגדו, הוא אמר: "הם טוענים, מותר להם לטעון הכול ואני טוען משהו אחר. הכול בגדר חשדות, בסדר, זה יתברר בסוף בבית משפט או אפילו לא בבית משפט, אם יש אמת או אין אמת בסיפור".
הסנגור אמר בתום הדיון: "זה לא מקרה לעדות מוקדמת. זו עדה שולית שבשולית. הגברת אמרה בכנות מלאה 'איתי הוא לא דיבר בשום דבר שקשור למה יהיה או לא יהיה'. אם הוא קילל או לא קילל, אנחנו עושים עדות מוקדמת?".