סולן רדיוהד: "לא מסכים עם החרם התרבותי על ישראל"
לראשונה מאז שאמנים כמו רוג'ר ווטרס הביעו ביקורת על החלטת הלהקה להופיע בישראל, מתייחס סולן רדיוהד תום יורק לדברים: "יש כמות אנשים אדירה שלא מסכימה עם תנועת ה-BDS, כולל אותנו. מאוד מעצבן שאמנים שאני מכבד חושבים שאנחנו לא מסוגלים לקחת החלטה מוסרית בעצמנו", אמר בראיון למגזין רולינג סטון, וגם לא חסך את דעתו על נתניהו וטראמפ
הזמר תום יורק, סולן להקת רדיוהד, הגיב בפעם הראשונה לביקורת על להקתו להופיע בישראל ביולי הקרוב בפארק הירקון. בראיון רוחב שהעניק למגזין רולינג סטון האמריקני, התייחס יורק לניסיונות של תנועת החרם BDS למנוע את ההופעה המתוכננת בארץ.
"אהיה כן איתך, כל הסיפור הזה מאוד מעצבן ומטריד", אמר יורק למראיינו. "יש כמות אנשים אדירה שלא מסכימה עם תנועת ה-BDS כולל אותנו. אני לא מסכים כלל עם החרם התרבותי, ואיתנו גם ג'יי קיי רולינג (מחברת סדרת ספרי "הארי פוטר" - ע.פ), נועם חומסקי ואחרים... יש אנשים שאני מעריך, שאף פעם לא הייתי מעיז להגיד להם איפה לעבוד ומה לחשוב. סוג הדיאלוג שהם רוצים לקדם הוא בשחור ולבן בלבד. יש לי בעיה עם זה.
"מאוד מטריד שהם בוחרים, במקום לפנות אלינו באופן אישי, לזרוק עלינו חרא בפומבי. זה מאוד לא מכבד להסיק שאנחנו מקבלים אינפורמציה לא נכונה ואנחנו לא מיודעים מספיק, או שאנחנו כאלה מפגרים שאנחנו לא יכולים לקבל החלטות בעצמנו. חשבתי שזה מתנשא באופן קיצוני. זה פוגע, ואני פשוט לא מסוגל להבין מה הבעיה בלבוא ולקיים הופעת רוק או ללכת להרצאה באוניברסיטה.
"החרם האוניברסיטאי הוא באמת בלתי מובן בעיניי", המשיך יורק. "באמת? אתם לא יכולים לבוא ולדבר עם אנשים אחרים שרוצים ללמוד משהו חדש בארץ אחרת? באמת? זהו המקום היחיד שבו אתה צריך להרגיש חופשי לבטא את כל המחשבות שלך. אתם רוצים להגיד לי שאי אפשר לעשות זאת? ואתם חושבים שזה יעזור?
"האדם שמבין את הסיטואציה הזו יותר הוא ג'וני (גרינווד, גיטריסט הלהקה, אשר בת זוגו ישראלית - ע.פ). כל האנשים שעומדים מרחוק ומטיחים בנו ביקורת, מנופפים בדגלים, שאומרים 'אתם לא מבינים כלום בקשר למצב!'. נסו לחשוב כמה זה מעליב את ג'וני. ודמיינו כמה פוגע כל העניין הזה. רק להניח שאנחנו לא מבינים שום דבר, לזרוק את המילה 'אפרטהייד'. ולחשוב שזה מספיק. זה מוזר. זה כזה בזבוז של אנרגיה. אנרגיה שיכלו להשתמש בה לצורך דברים חיוביים יותר.
"זוהי הפעם הראשונה שהתייחסתי לנושא", אמר המוזיקאי. "חלק ממני רוצה פשוט לא להגיד כלום, בגלל שכל מה שאני אומר יוצר שריפה. אבל אם אני חייב להיות כן, אז מאוד מעצבן שאמנים שאני מכבד חושבים שאנחנו לא מסוגלים לקחת החלטה מוסרית בעצמנו אחרי כל השנים שאנחנו פעילים. הם יורדים עלינו ואני פשוט מוצא את זה בלתי נתפש שהם חושבים שהם יכולים לעשות זאת. זה בלתי ייאמן".
יורק, כמובן התייחס למכתב שפורסם בסוף אפריל, עליו חתמו שמות כמו רוג'ר ווטרס, ת'רסטון מור ואחרים, אשר ביקרו את החלטת הלהקה להופיע בישראל. "כל מה שזה יוצר זו ארגיה שלילית", אמר יורק. "אתם לא מקרבים אנשים לזה לזה ומאחדים אותם. אתם לא מעודדים דיאלוג או יכולת הבנה. אם אתה מנסה לקדם נושאים בחברה, מה יוצא לך מלעודד פילוג? אתה מקבל את תרזה מיי. אתה מקבל את נתניהו. אתה מקבל את טראמפ המזוין. זה מפלג".