שתף קטע נבחר

 

הישראלי שנאבק בפייסבוק לא מתכוון לוותר

לאחרונה סגרה פייסבוק את עמוד ה"מזבלה" ברשת החברתית, כחלק מהמאבק של המנהל דורי בן-ישראל נגד התנהלות פייסבוק. בראיון ל-ynet הוא מספר כיצד התחיל המאבק, איך הוא יכול להיגמר ומה פייסבוק צריכה לעשות לדעתו. פייסבוק: "אפשר להעביר ביקורת - אך יש לנו כללי קהילה ברורים"

בשנים האחרונות מתנהל מאבק עיקש בין הרשת החברתית הגדולה בעולם - פייסבוק, לבין איש השיווק והפרסום דורי בן-ישראל, מייסד הבלוג "מזבלה". השלב האחרון (בינתיים) במאבק הוא סגירת עמוד ה"מזבלה" בפייסבוק. בן-ישראל לא מתכוון לוותר והוא יוצא למאבק, שנראה מהצד לעתים כחסר סיכוי. 

 

בן-ישראל (37) מתל-אביב, הקים ב-2006 את בלוג ה"מזבלה" ביחד עם גיא דיין, במטרה לחשוף את עולם הפרסום הישראלי ואת יצירותיו לציבור הרחב. "במקביל ולאור ההצלחה של הבלוג בזמנו", נזכר בן-ישראל, "הקמנו גם סוכנות קריאייטיב תחת השם Mizbala, שהעניקה שירותי גרילה, תרגילי יח"צ וקידום ויראלי למפרסמים בארץ ובעולם".

 

המאבק שלו בפייסבוק החל לפני כשש שנים: "הפעם הראשונה שנחשפתי להתנהלות האלימה והביריונית של פייסבוק הייתה ב-2011, לאחר שחבר טוב שלי, רותם גז, שעסק בזמנו במכירת לייקים לעמודים, קיבל מספר מכתבי איום בתביעה מפייסבוק העולמית באמצעות משרד עורכי הדין הגלובאלי שלהם", מספר בן-ישראל. "לטענת פייסבוק, גז הפר את המדיניות שלה ונאסר עליו להשתמש בפייסבוק ובשירותיה, והוא נדרש לסגור את כל החשבונות שלו".

 

בן ישראל מפגין נגד פייסבוק, מתוך סרטון שפורסם בפייסבוק (צילום: מתוך דף הפייסבוק של דורי בן ישראל) (צילום: מתוך דף הפייסבוק של דורי בן ישראל)
בן ישראל מפגין נגד פייסבוק, מתוך סרטון שפורסם בפייסבוק(צילום: מתוך דף הפייסבוק של דורי בן ישראל)

 

בן-ישראל ממשיך: "התרעמתי מאוד לנוכח האיום והחלטתי לטפל בנושא כאיש קריאייטיב ולא כבלוגר שמסקר משהו, מתוך ידיעה והבנה שמעשים הם שמשנים את המציאות ולא מילים". לדבריו, יריית הפתיחה הייתה קמפיין שיגרום לפייסבוק לסגת מהתביעה. "שלחתי את רותם גז למשרד הפנים לשנות את שמו לזה של מייסד פייסבוק - מארק צוקרברג, צילמנו את הליך שינוי השם, הקמנו מיניסייט לפעילות שירכז את כל המידע והשקנו את המהלך 'האם פייסבוק יתבעו את מארק צוקרברג', גם ברמה העולמית וגם ברמה המקומית". התוצאה הייתה התעניינות רבה, בין היתר של התקשורת העולמית. "לאחר 48 סוערות במיוחד, עורכי הדין של פייסבוק התקשרו, שלחו אימיילים ופשוט התחננו שנפסיק את הקמפיין, תוך שהם מציעים לנהל איתנו מו"מ בנושא. כמובן שסירבנו", הוא נזכר.

 

כמה שנים עברו והמאבק בין בן-ישראל לפייסבוק נמשך. לדבריו, נאסר על עובדים בישראל ברשת החברתית הגדולה בעולם ליצור איתו קשר. "אין לי

צל של ספק שמדובר בנקמה אישית של פייסבוק. הם אלו שנתנו את ההוראה לחסום את הבלוג והם אלו שנתנו את ההוראה להוריד את העמוד".

 

לטענתו, רק בשלוש השנים האחרונות נעלמו עשרות סטטוסים ותכנים ביקורתיים שפורסמו בעמודי ה"מזבלה" בפייסבוק. "אותם תכנים פשוט נעלמו כאילו מעולם לא פורסמו", מספר בן-ישראל.

 

לדבריו, "אני לא תוקף את פייסבוק, אני מבקר אותה. ב-10 השנים האחרונות פייסבוק העבידה אותי קשה מאוד ביצירת קהילה ל'מזבלה'. אני זה שהביא את האנשים, אני זה שהביא את הטראפיק, ואני זה שהאכיל את המפלצת הזו בכל כך הרבה כסף מהתוכן והזמן שלו, כסף שאני לא עשיתי אפילו אלפית ממנו. כך שמבחינתי, בין אם פייסבוק רוצה או לא, עמוד הפייסבוק של ה'מזבלה' הוא נכס שלי ולא שלה".

 

הוא מצהיר כי לא יוותר עד שהעמוד יושב לאוויר. "אני לא רואה מציאות שבה פייסבוק, גדולה ככל שתהיה, לא תחזיר את העמוד ותבטל את חסימת האתר", הוא אומר. "אני אקדיש את חיי, כל רגע נתון, כל שנייה, בשביל לגרום לפייסבוק ולמנהליה להבין עד כמה זה לא משתלם או ראוי לנהוג כך באנשים כמוני שהקדישו כמעט שליש מחייהם לפלטפורמה".

 

בפייסבוק יש לא מעט טענות נגד בן-ישראל. בין היתר נטען כי הוא פרסם פרטים אישיים של עובדים ברשת החברתית, בניגוד לכללי הקהילה.

"אם פייסבוק חושבת שהפרתי חוק כלשהו, הם מוזמנים לתבוע, הם מוזמנים להתלונן במשטרה, אבל הם לא עשו זאת. אני מאתגר את פייסבוק ללכת להתלונן במחלקת הסייבר של משטרת ישראל. אם יש מישהו שבאמת שונא את פייסבוק זו המשטרה, שמודעת היטב לאוזלת ידה מולה. אם תנאי הקהילה של פייסבוק כל כך חשובים לה, שתאכוף אותם על כולם ולא רק כשזה נוגע לעובדיה. אתר Contact-Facebook.com שבו רוכזו הפרטים אינו קשור לבלוג ה'מזבלה' ואינו נמצא בתוכו ו/או בכלל באותם שרתים".

 

"העולם מתעורר"

הוא התייחס לפרסומים האחרונים ב"גרדיאן" הבריטי, שבהם נחשפה בין היתר המדיניות של פייסבוק. "העולם מתעורר, הציבור מתעורר, התקשורת מתעוררת. ה'גרדיאן' חשף חלקיק קטן מהזדוניות האמיתית של פייסבוק ואין לי צל של ספק שככל שהזמן יעבור, נגלה עוד ועוד חשיפות על פייסבוק שלא ישאירו צל של ספק שלא מדובר בפלטפורמה חברתית, אלא בגוף אלים ומסוכן לאנושות כולה".

 

בן-ישראל טוען שפייסבוק אינה אתר פרטי, שיכול לעשות כרצונו, אלא חברה ציבורית, "עם חזקה ברורה, דומיננטית ובלתי נתפסת על החיים של כולנו. פייסבוק היא סם, מהמסוכן ביותר. פייסבוק לא יכולה לשמש כרשות המחוקקת, אוכפת, שופטת והמבצעת. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית גם אם לעיתים נראה שלא. ואם המדינה והמחוקקים לא יגנו עלינו הציבור והתקשורת מפני גוף כל כך אלים, אני אעשה זאת".

 

מייסד ה"מזבלה" לא מוכן לוותר: "אני במצב מלחמה. ואת המלחמה הזו אני מנהל מעתה כפרסומאי, כאיש קריאייטיב שהמגבלות היחידות שלו הן אלו שהדמיון שלו מציב בפניו. פייסבוק תגלה שלהתמדה וליצירתיות שלי אין גבולות, אין חסמים ואין שום דבר בעולם שהם יכולים לעשות בנדון. פייסבוק חושבת שאני אהיה זה שאשפיל את המבט שלו ויקבל את רוע הגזירה. אבל אני לא 'סטטוסים מצייצים' או מאות ואלפי גולשים ועמודים אחרים שהוסרו על-ידי פייסבוק וסתמו את הפה. אני פה - כמציאות יומיומית, שתהפוך לסיוט הגדול ביותר של החברה בארץ ובעולם. זהו מאבק שנכפה עלי, ואני לא בורח ממנו".

 

אז מה פייסבוק צריכה לעשות? בן-ישראל, שלא רואה את עצמו עובד ברשת החברתית הגדולה בעולם בעתיד, אמר: "פייסבוק חייבת להבין שבשביל שמערכת היחסים עם גולשיה תעבוד לעוד שנים רבות, היא חייבת להתאפס, להילחם בהסתה, לעקור את הטרור מהשורש ולהתנהל בהגינות מול הגולשים, מול התקשורת ומול המחוקקים והרשויות השונות. פייסבוק יכולה להמשיך לעשות המון כסף ולהיות אחראית והוגנת. פייסבוק חייבת להשתנות ולהתאים עצמה לעידן הנוכחי, לא רק ברמה טכנולוגית, אלא גם ברמה תאגידית ואנושית". לסיום הוא מצהיר: "אני פה ואני לא הולך לשום מקום".

 

מפייסבוק נמסר בתגובה: "לא מדובר בצנזורה. אנשים מביעים את דעותיהם על נושאים שנויים במחלוקת כל הזמן ואנו כמובן מאפשרים להעביר ביקורת - לרבות על פייסבוק. עם זאת, לפייסבוק יש כללי קהילה ברורים, והחברה פועלת כאשר מנסים לחשוף מידע אישי של אנשים ללא רשותם. אנו עושים זאת באופן ענייני, ללא קשר לאנשים ולארגונים המעורבים. במקרה הזה, נחשף מידע אישי של אנשים שעובדים עבור פייסבוק בישראל. היינו נוקטים באותם צעדים אם האנשים שהמידע האישי שלהם היה נחשף היו עובדי עיתון, בנק, מאפייה או עובדי ממשלה - ולא מדובר ביחס מיוחד לעובדי פייסבוק. השיחות שמתנהלות בפייסבוק משקפות את הגיוון של הקהילה שלנו ומרבית האנשים בישראל שמשתמשים בשירות של פייסבוק עושים זאת באופן ענייני מדי יום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך דף הפייסבוק של דורי בן ישראל
דורי בן ישראל מול הבניין שבו שוכנים משרדי פייסבוק
צילום: מתוך דף הפייסבוק של דורי בן ישראל
מומלצים