חמאס מכחיש: "אנשינו לא נדרשו לעזוב את קטאר"
בתקשורת הערבית דווח כי קטאר הודיעה לאנשי חמאס שאחראים על התיאום עם הנהגת הארגון בשטחי יהודה ושומרון שעליהם לעזוב את המדינה. בנוסף, דווח כי בכיר חמאס סלאח אל-עארורי עזב למלזיה. דובר חמאס בחו"ל מכחיש: "הדיווחים אינם נכונים"
דובר חמאס בחו"ל חוסאם בדראן הכחיש הבוקר (יום א') את הדיווחים על כך שקטאר מסרה לחמאס רשימה של גורמים בארגון שנדרשים לעזוב את המדינה. "הדיווחים אינם נכונים", אמר בדראן.
אתמול פרסמה רשת "אל-מיאדין" הלבנונית כי קטאר העבירה לחמאס רשימת שמות של חברי התנועה שנדרשו לעזוב את הבירה הקטארית, דוחא. לפי הגורמים, הרשימה כוללת בעיקר חברי חמאס שאמונים על התיאום עם הנהגת הארגון בשטחי יהודה ושומרון. עוד דווח כי סאלח אל-עארורי, האיש שאחראי בחמאס על הקמת התשתיות הצבאיות של הארגון בגדה המערבית ונמצא בדוחא לעיתים קרובות, עזב למלזיה.
בהודעה רשמית של חמאס שפורסמה היום נמסר כי הארגון מכחיש את הדיווחים על כך שקטאר דרשה מבכירים לעזוב את שטחי המדינה, וצוין כי מדובר ב"מילים רחוקות מהמציאות". "הארגון סיים לאחרונה את הבחירות הפנימיות ונבחרה הנהגה חדשה בראשות איסמעיל הנייה, שמתגורר בתוך פלסטין ועמו גם אנשי הנהגת חמאס. ההנהגה החדשה ארגנה והעבירה את בכיריה בין הזירות השונות בהתאם למה שישרת את עבודתם", נמסר.
בנוסף לכך, הודו בארגון לקטאר על תמיכתה בעם הפלסטיני ובמיוחד על שיקום עזה, והודעת חמאס נחתמה במילים "שחמאס ימשיך לעמוד בראש המאבק בכיבוש למרות כל המכשולים והאתגרים".
בדיווח אתמול ב"אל-מיאדין" נטען כי שליח קטארי נפגש עם גורמים בולטים בתנועה ומסר להם את רשימת השמות. בדיווח הלבנוני היו רמיזות למעורבות ישראלית בנושא. קטאר, כך לפי הדיווח, הסבירה כי היא מצרה על המהלך שנעשה בגלל "לחצים חיצוניים". בנוסף, נטען כי מדובר ברשימה ראשונית שכוללת שמות שעלו בחקירות עם אסירים בבתי הכלא בישראל.
ברקע הדיווח ניתן לציין את הדברים שאמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במהלך ביקורו בסעודיה כשהזכיר באותה נשימה את חמאס יחד עם חיזבאללה ודאעש כארגוני טרור.
הנהגת חמאס כאמור יושבת בדוחא, מאז שבכירי הארגון נאלצו לעזוב את דמשק בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה אחרי שהפנו עורף למשטר הנשיא בשאר אסד במלחמתו במורדים. בין היתר נמצא שם ראש הלשכה המדינית של חמאס לשעבר חאלד משעל ופמלייתו וגם אותו אל-עארורי.
פרופ' עוזי רבי אמר היום באולפן ynet: "קטאר זה מקרה אחר בעולם הערבי, המדינה הכי עשירה בעולם כמעט, שאין לה צבא, והיא תמיד ניסתה להיות עצמאית מבחינה בינלאומית, היא הולכת לארח את המונדיאל, עושה לעצמה רולאן גרוס. אף פעם לא היה שם פיגוע של דאעש ושל אל קעידה כי הם משלמים שלמונים וקונים חסינות, יש להם יחסים עם איראן ועם ישראל. אני מדבר כאן על הילד הרע במזרח התיכון. בתקופת אובמה היה אפשר לעשות הכל ולהתפרס על כמה כיוונים. בא טראמפ ומדבר על חזית ערבית-סונית, מי שלא מיישר קו נראה כמי שחורג מהעניין וזו קטאר.
"מצרים מאשימה את קטאר שהפיגוע נגד הקופטים היה בכסף קטארי", הוסיף פרופ' רבי. הסעודים סונטים בקטאר על הדרך שלהם ונדמה לי שמה שקטאר עושה זה ליישר קו, להסיר חלק ניכר מהתרעומת נגדה. אני חושב שהדבר הפיקנטי פה זה מי סיפק את רשימת הפעילים של חמאס, הלא ברור שזו רשימה של פעילים שיש להם קשר אופרטיבי לגדה המערבית, ומהבחינה הזו נדמה לי שגם ישראל עומדת מאחורי הקלעים, היא אולי זו שסיפקה את הרשימה של אלה שצריך להוציא אותם וקטאר בעצם רוצה להוריד חלק מהביקורת שיש עליה".
ד"ר קובי מיכאל, מהמכון למחקרי ביטחון לאומי: "צריך לקחת את ההסכמה של קטאר לגירוש האנשים עם קורטוב של מלח. זה שהיא אמרה לא בהכרח אומר שהיא תעשה. מדובר במהלך קטארי שתכליתו לצמצם נזקים, כדי להרחיב פוליסה מסויימת, שהיא שיפור היחסים עם מדינות המפרץ והמחנה הסוני הפרגמטי ועל מנת להפחית את הלחץ של ארה"ב עליה. לכן היא מוכנה לשלם בגירוש כמה פעילי חמאס או לפחות להצהיר על גירוש.
"צריך לזכור שקטאר היא הגורם המשמעותי ביותר בכל מהלכי השיקום שנעשים היום ברצועת עזה, בוודאי בהיבט הפיננסי", הוסיף ד"ר מיכאל. "אין כאן מצב של שני שחקנים שנמצאים בעמדה שווה - קטאר וחמאס. התלות ההדדית ביניהם לא ברמה של אחד לאחד, חמאס תלויה בקטאר הרבה יותר מאשר קטאר בחמאס, לכן קטאר מרגישה מספיק בטוחה ונינוחה כדי להצהיר על המהלך הזה. אני לא בהכרח מתחייב על כך שההצהרה הזאת תמומש אחת לאחת או ממש במהרה בימינו".