איך לבחור קייטנה לילדים
לרשום את הילד לקייטנת גלישה כי הוא אוהב את הים או לקייטנה הקרובה לבית כדי שיילך עם חברים? רגע לפני שאתם מחליטים - פרמטרים שצריך לקחת בחשבון. וגם - מה עושים אם הילד לא בעניין של שוקו ולחמניה
הפער הבלתי נתפס בין מספר ימי החופש שלנו, כהורים עובדים, לבין הילדים שלנו מחייב אותנו למצוא מסגרת לילדים למרבית ימי החופש הגדול. ברור לנו שאנחנו צריכים לרשום את הילדים שלנו לקייטנה, אבל לאיזו? מתוך שפע הקייטנות ובהתחשב בשלל האילוצים, עלינו להתאים את הקייטנה המיטבית עבור כל אחד מהילדים שלנו.
הנה כמה שיקולים אליהם עלינו להתייחס טרם בחירתנו:
1. סביבה בטוחה
התנאי החשוב ביותר הוא קודם כל לוודא שהקייטנה נמצאת במקום בטיחותי ויש לה את כל האישורים והביטוחים הנדרשים. חשוב שנשים לב לגילאי המדריכים ולהכשרתם. מחובתנו להרגיש בטוחים שהילדים שלנו נמצאים בידיים בטוחות ומגינות כל כך הרבה שעות ביממה.
אולי יעניין אותך גם:
2. מה אתה רוצה?
שפע של אפשרויות יכול לבלבל אותנו וגם את הילדים שלנו, לכן כדאי לעשות שיחה עם כל ילד ולהציג בפניו את החלופות (כמובן רק את אלה שמאושרות מבחינתנו). חשוב שיתפתח דיון על הנושאים שמעניינים את הילד שלנו, על הפעילויות שתהיינה, על המיקום וכמובן מי החברים שירשמו לכל קייטנה.
3. חברים
הרבה פעמים אנו נוטים להעדיף קייטנה בה יפגוש הילד את חבריו המוכרים מהגן או בית הספר, אבל לפעמים מפגש עם ילדים חדשים יכול להיות מעניין ומסקרן ואף לפתח מיומנויות חברתיות ולהגדיל את מעגל החברים. לכן יש לשקול היבט זה בהתאם לכישוריו החברתיים של הילד ולרצונו.
4. לא חייבים ללמוד כל הזמן
הרבה הורים ממעיטים במאמץ הנדרש מהילד במהלך תקופת הלימודים כל השנה. חשוב להבין שמשימת הלימודים או השהייה בגן מקבילה לימי עבודה מלאים ומתישים שלנו ההורים העובדים. לכן, אין הכרח לנצל גם את ימי החופש על מנת לשפר את יכולותיו הלימודיות של הילד. יש להתייחס לקייטנה כאל זמן פנאי של הילד ולא כהמשך לתקופת הלימודים.
5. גיוון
קייטנות רבות מנוהלות על ידי הגנים/צהרונים/מנהלי חוגים. אנו עלולים לחוש אי נעימות אם החלטנו לרשום את הילד שלנו למסגרת שונה מזו שהילד היה בה במהלך השנה. אין לכך בסיס. זה מובן מאליו שילד ירצה לגוון או להתנסות במסגרת חדשה, לכן אין מקום להיבט זה במסגרת השיקולים שנלקחים בחשבון.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
6. מה המחיר?
לא סתם אומרים שצריך משכנתה כדי לצלוח את החופש הגדול בשלום. ההיבט הכלכלי הוא בהחלט שיקול לגיטימי ועלינו ההורים לעשות בחירה מושכלת. יש מקום לפתרונות שאולי יהיו זולים יותר עבורנו, כמו קייטנות בתי הספר או קייטנת הורים (בה כל יום הילדים שוהים בבית חבר אחר עם הוריו). עלינו לתכנן את כל העלויות הצפויות של החופש הגדול, שיכולות גם לכלול בילויים וימי חופשה. לאחר שהגדרנו את מסגרת התקציב, נציע לילד את הקייטנות האפשריות מבחינתנו. אל לנו להתרגש אם הילד לא יהיה מרוצה מהחלטתנו. זוהי למידה משמעותית מאוד של הילד כיצד להתנהל, בהתאם ליכולות ולאפשרויות וכן ללמוד לתעדף החלטות.
7. יצירתיות
בקייטנות רבות ניתן להירשם גם לימים בודדים ולא לכל התקופה. לכן, בהחלט ניתן להיות יצירתיים ולשלב מספר קייטנות בשבועות הארוכים של החופש הגדול.
לא הולך
לעיתים ילדים חושבים שקייטנה היא רשות ועלול להתרחש מצב בה הם לא מוכנים ללכת אליה. חשוב להבהיר לילדים שלנו כי הקייטנה היא בית הספר של החופש הגדול והולכים אליה מדי יום, בדיוק כמו שילדים הולכים לבית הספר או מבוגרים לעבודה.
עלינו להיות רגישים ולהבין כי גם הילד שלנו זקוק לחופש. חופש אמיתי, כזה שפשוט לא עושים בו כלום. לכן, גם לאחר שנרשום את הילד לקייטנה הנבחרת, חשוב שנעדכן אותו מה יקרה כשתסתיים ונבטיח לו גם כמה ימים רגועים, נטולי אטרקציות ומסגרות, כי גם ילדים צריכים חופש.
לאה שטרן היא מוסמכת מכון אדלר להנחיית קבוצות, מרצה ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים