שתף קטע נבחר
 

מדהים! כוכב חולף על פני גלקסיה מרוחקת

טלסקופ החלל "האבל" צילם את הכוכב HD 107146 , הנמצא במרחק 90 שנות אור מאיתנו, כשהוא חולף לפני גלקסיה מרוחקת. בעת מעברו של הכוכב על פני הגלקסיה הסתירה דיסקת החומר את אורה, והעניקה לנו מבט חטוף אל מבנה והרכבה

לאחרונה תפס טלסקופ החלל "האבל" מעבר מיוחד במינו. במהלך המעבר, חלף כוכב השייך לגלקסיה שלנו, גלקסית שביל החלב, לפני גלקסיה מרוחקת מאיתנו בהרבה והסתיר את האור הבוקע ממנה. הכוכב בעל השם הקליט HD 107146 הוא כוכב דמוי שמש הנמצא במרחק 90 שנות אור מכדור הארץ, שהם כ-900 טריליון ק"מ.

 

HD 107146 והגלקסיה (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
HD 107146 והגלקסיה(צילום: נאס"א)

 

עוד כתבות באתר החדש של "מדע גדול, בקטנה":

מהי שפעת, ומדוע כדאי להתחסן נגדה?

מה מסתתר במכתשים החשוכים בכוכב הלכת מרקורי?

תמונת השבוע: נמלת על

 

בתמונה נראה הכוכב (המוסתר על ידי דיסקה שחורה המוקפת בקו ירוק, החוסמת את האור הבוקע ממנו) וסביבו מעגל המודגש בתמונה בצבע כתום. מעגל זה, שככל הנראה דומה יותר לבייגל בתלת-ממד, הוא מאגר של חומר הסובב את הכוכב ובו גז, אבק וסלעים בגדלים שונים; מפלנטות ננסיות ועד אסטרואידים.

 

מדענים משערים שלכל כוכב, כמו לשמש שלנו, יש דיסקה דומה. אולם - מפני שהעצמים המרכיבים אותה אינם פולטים אור, לא ניתן לראות אותם באמצעות טלסקופ רגיל. בעת מעברו של הכוכב HD 107146 לפני הגלקסיה הסתירה דיסקת החומר את אורה, והעניקה לנו מבט חטוף אל מבנה והרכבה.

 

מפני ששני העצמים מרוחקים מאוד מכדור הארץ, זמן המעבר הוא ארוך מאוד, וחסימת האור תגיע לשיא רק בעוד שלוש שנים, ב-2020. עד אז יאספו החוקרים מידע רב על מבנה דיסקת החומר המקיפה את הכוכב; הרכבה, צפיפותה והמבנה הדינמי שלה. מידע זה יעזור לנו לשפוך אור על התהליכים שבהם נוצרים כוכבים ומערכות שמש מרוחקות, ואולי גם ילמד אותנו גם על היווצרות מערכת השמש שלנו.

 

מה זה מעבר?

באסטרונומיה, מעבר (transit) הוא מושג המתאר מצב שבו גוף אסטרונומי כמו כוכב או כוכב לכת מסתיר בחלקו גוף שנמצא רחוק ממנו. אחת הדוגמאות למעבר אסטרונומי היא מעבר כוכב הלכת נגה לפני השמש. גודלו הזוויתי של כוכב הלכת נגה קטן בהרבה מגודלה הזוויתי של השמש בשמים, ולכן הוא אינו מלקה אותה לגמרי (כפי שמתרחש בליקוי חמה, למשל, שבמהלכו הירח מסתיר את השמש). במקום זאת, כוכב הלכת מסתיר רק חלק קטן מהאור הבוקע ממנה.

 

היקום המקיף אותנו הוא דינמי; הכוכבים, כוכבי הלכת והגלקסיות (שהן מצבורים של מאות מיליארדי כוכבים) המרכיבות אותו נעים כל הזמן בכיוונים שונים. מלבד היקום המקיף אותנו, גם כדור הארץ נע כל הזמן סביב השמש. לכן, בוודאי לא תופתעו לשמוע שמעברים אסטרונומיים כאלו מתרחשים סביבנו כל הזמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
הצילום של נאס"א
צילום: נאס"א
מומלצים