שתף קטע נבחר

 

ראש הממשלה הפלסטיני לכחלון: "אתם מנעתם אינתיפאדה שלישית"

לשר האוצר אמר ראמי חמדאללה כי החלטת ישראל לא להעניש את האוכלוסייה הפלסטינית מנעה אינתיפאדה. גורמים על פגישת אבו מאזן עם טראמפ: "מהטובות ביותר שלו עם נשיא אמריקני". מתחת לרדאר: הוענקו עוד הטבות לאסירים ששבתו רעב

 

ההוצאה להורג בעזה

ההוצאה להורג בעזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרשות הפלסטינית מעניקה בשיחות סגורות את הקרדיט לכך שהמדיניות הסובלנית והמכילה של ישראל בשיאה של ההסלמה הביטחונית בשנה שעברה מנעה את פריצתה של אינתיפאדה שלישית. הדברים נאמרו על ידי ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, במהלך פגישתו עם שר האוצר משה כחלון ברמאללה במוצאי חג השבועות בשבוע שעבר. בינתיים, חמאס בבעיה - גורמים אמרו כי שלושת הפלסטינים שהוצאו להורג בחשד שהתנקשו בחיי מאזן פוקהא כלל לא קשורים לחיסול. בנוסף, אספקת החשמל לתושבי עזה ירדה וכעת היא עומדת על ארבע שעות חשמל בממוצע ביממה.

 

"הפתעתם אותנו בהתייחסות שלכם ובטיפול שלכם בנושא שיצר בידול בין ההסלמה עצמה לבין אי הענישה של האוכלוסייה הפלסטינית הכללית. אתם מנעתם בכך אינתיפאדה שלישית", אמר חמדאללה לכחלון. יש לציין כי מי שהובילו ותמכו בעיקשות בקו הזה, שלא נחשב לפופולרי באותם ימים סוערים, הם ראשי מערכת הביטחון הישראלית.

 

במהלך הפגישה התייחס חמדאללה גם לדיווחים בישראל על כך שהפגישה בין אבו מאזן לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בבית לחם הייתה קשה ואמר כי הצד הפלסטיני הופתע מאופן הצגתה של אותה פגישה כשלילית. גורמים שמעורים היטב בתוכן הפגישה העבירו ביקורת על אופן הצגתה כך בישראל ואמרו כי הפגישה הייתה מהטובות שהיו מאז ומעולם לאבו מאזן עם נשיא אמריקני כלשהו. אותם גורמים אישרו כי בפגישה היה חלק קשה יחסית, אולם הוא היה קטן ביחס לכלל הפגישה וכי היה מי שהחליט להדליף רק את חלק זה ובכך לייצר מצג שווא על אופי הפגישה כולה.

שוטרים מובילים את המורשעים ביציאה מבית הדין הצבאי בעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שוטרים מובילים את המורשעים ביציאה מבית הדין הצבאי בעזה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)



 

אבו מאזן נמצא בימים אלה במומנטום חיובי. הוא קיבל חיזוק בשבוע שעבר מארצות הברית אחרי שטראמפ החליט שלא להעביר את השגרירות האמריקנית בישראל לירושלים, הוא הביע בפני האמריקנים נכונות להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ללא תנאים מוקדמים והוא גם מראה נכונות לפתוח מחדש במשא ומתן עם ישראל. ההנהגה הפלסטינית אינה מוכנה להיתפס כסרבנית ולפיכך לא השיבה בשלילה לשום דרישה אמריקנית הנוגעת לניסיונות להניע שוב את התהליך המדיני.

 

ברמאללה דבקים בשלב זה במדיניות של המתנה. יחד עם זאת, בכירים פלסטינים מביעים חשש בשיחות סגורות שהאמריקנים דוחפים לקידום התהליך המדיני בעוצמה רבה מדי מבלי ללמוד את התמונה הכוללת על בוריה. בנוסף, רמאללה שבה לחמם את היחסים עם מדינות ערב כמו מצרים, ירדן וסעודיה, אחרי חודשים ארוכים של איבה מסוימת.

מתחם ההוצאה להורג בעזה ()
מתחם ההוצאה להורג בעזה

מימין: מאזן פוקהא, משמאל: אשרף אבו לילה ()
מימין: מאזן פוקהא, משמאל: אשרף אבו לילה

 

המכשול המרכזי שעמד לאחרונה בפני הרשות הפלסטינית היה אתגר שביתת האסירים שאותה יזם מרואן ברגותי, אשר החל אותה למורת רוחו של אבו מאזן וכדי להשיג בין היתר תמיכה ציבורית בו. אחת הסיבות שבגינן לא נראו אלפים יוצאים לרחובות ומתעמתים עם כוחות הביטחון על רקע הזה הייתה הפעילות האינטנסיבית שעשו מנגנוני הביטחון הפלסטינים כדי לדכא את המחאה הציבורית. בינתיים, השביתה הסתיימה בקול ענות חלושה, אך בניגוד למה שבכירים בישראל אומרים, האסירים הפלסטינים השיגו בשקט ומתחת לרדאר עוד הטבות עבורם, מעבר לביקור השני בחודש שנוסף להם. ההטבות לא פורסמו ובישראל ככל הנראה ימשיכו להכחיש זאת, אבל הן עובדה קיימת - רק שלשני הצדדים יש אינטרס שלא לפרסם אותן ברבים.

 

בשל ביצור מעמדו אחרי שכבר הספידו אותו ועל רקע הרוח הגבית שהוא מקבל מעמאן דרך קהיר ועד וושינגטון, אבו מאזן החליט להיכנס למסלול התנגשות עם חמאס בתקווה שעזה תהיה זו שתמצמץ ראשונה. זה החל בהחלטה שלא להכניס סולר לתחנת הכוח בעזה כל עוד חמאס - שגובה כסף על חשמל מהתושבים - לא ישלם לרשות הפלסטינית את מס הבלו. זה המשיך בהודעה לישראל ולפיה הרשות הפלסטינית תפסיק לשלם בכל חודש על קווי החשמל שעוברים לרצועה החל מחודש יוני (בישראל עדיין לא החליטו אם להמשיך ולהזרים לעזה חשמל ללא תשלום או לעצור את האספקה – ההחלטה צפויה להתקבל בימים הקרובים).

 

השלב האחרון בינתיים הגיע אתמול, כאשר הרשות לא הכניסה משכורות חודשיות לחשבונות הבנק של 300 אסירים משוחררים שמזוהים עם חמאס, ביניהם גם אסירים שהשתחררו בעסקת שליט. הקו של אבו מאזן פשוט: אני לא הכספומט של חמאס. הם רוצים שירותים – שיעבירו את השליטה חזרה לרשות הפלסטינית. לא יעבירו את השליטה – שיסתדרו בעצמם.

 

יש מי שישמח נוכח הפלונטר שחמאס נכנס אליו, אבל בשבועות האחרונים עזה מגלה סימנים מדאיגים שנראו בפעם האחרונה רק ערב צוק איתן. אם לפני חודש וחצי תושב עזתי ממוצע קיבל שמונה שעות חשמל ביממה, הרי שהיום הוא מקבל ארבע בלבד ואם ישראל תפסיק את הזרם הוא יקבל רק שלוש שעות חשמל ביממה. אספקת המים לבתים ירדה ומגיעה בתדירות נמוכה יותר והשפכים מוזרמים לים בשל חוסר היכולת לטפל בהם בהיעדר חשמל. ההסלמה טרום מבצע צוק איתן החלה להתגלגל בשל משבר אזרחי פנימי שאיים להתפוצץ לחמאס בפנים והארגון החליט להפנות את האש והלחץ לעבר ישראל, ללא קשר למבצע שובו אחים שקדם לו. חמאס לא שש אלי קרב כעת, אבל אם המשבר הפנימי יחריף והציבור יזעק - לא מן הנמנע שהארגון יפנה שוב את הלחץ הפנימי ממנו לעבר ישראל, באמצעות הסלמה צבאית מכוונת.

 

אם לא די בכך, חיסולו של בכיר הארגון מאזן פוקהא הכניס את חמאס לסחרור ולמבוכה גדולה. חודשיים אחר כך הוא הודיע במסיבות עיתונאים מתוקשרות כי הצליח לשים את ידו על המתנקשים. אחרי משפט בזק הוצאו השלושה להורג לפני שבוע וחצי אלא שעל פי גורמים הבקיאים בנושא, שלושת הפלסטינים שהוצאו להורג אינם קשורים כלל לחיסולו של פוקהא בניגוד לטענות חמאס. יתכן שהשלושה היו משתפי פעולה עם ישראל כפי שהם הודו בעצמם, אך לא הייתה להם יד ורגל בחיסול. אז מי כן חיסל את פוקהא? לא בטוח שאי פעם נדע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים