שתף קטע נבחר

 

הקבוצות ששוברות את מחסום השבת

במגרש בפרדס חנה נפגשים ילדים דתיים וחילונים שחולקים דבר אחד: הרצון לא לשחק בשבת. לקראת הענקת פרס האחדות לעמותת צו פיוס, יצאנו להכיר לעומק את פרויקט הכדורגל שלה ולשאול: האם ייתכן שיום אחד זה יקרה גם בליגת העל לבוגרים? צפו בכתבה

אם תיכנסו לאתר ההתאחדות לכדורגל ותעברו על שמות הקבוצות בליגות הילדים והנוער, יש סיכוי טוב שתיתקלו בצמד המילים "צו פיוס". העמותה, לה יוענק מחר (ד') פרס ירושלים לאחדות ישראל על שם שלושת הנערים, מפעילה במסגרת מיזם "יחד בליגה" קבוצות צעירות שלא משחקות בשבת.

 

הרעיון הבסיסי הוא לאפשר לכל ילד לשחק כדורגל מבלי שאורח חייו או אמונותיו יתנגשו עם העיסוק בספורט. בשנת 2001 הוקמה הקבוצה הראשונה, אבל עד 2008 הקבוצות היו יכולות לבחור להימנע ממשחק בשבת רק במשחקי הבית שלהן. לפי תקנה של ההתאחדות מ-2008, כיום חובה להתחשב ברצונן של קבוצות צו פיוס גם במשחקי החוץ.

 

צפו בכתבה על קבוצת צו פיוס בפרדס חנה    (צילום ועריכה: עוז מועלם)

צפו בכתבה על קבוצת צו פיוס בפרדס חנה    (צילום ועריכה: עוז מועלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במגרש בפרדס חנה אפשר למצוא דוגמה טובה לאידיליה הדתית-חילונית שאליה שאפו יוזמי הפרויקט. פגשנו שם את נועם אלימלך ותומר וולף, שניהם בני 11 ומשחקים במועדון ספורט פרדס חנה כרכור בליגת ילדים ג' (כיתות ו'). נועם הוא שוער בקבוצה, תומר מגן שמאלי. נועם חובש כיפה ובא מבית שומר מסורת, תומר חילוני.

 

"אם ילד ששומר שבת לא יכול לשחק כדורגל כי המשחקים בשבת זה מבאס, כי הוא לא יכול להראות מה היכולת שלו על המגרש", אומר נועם. "שמעתי על הקבוצה דרך אחי הגדול, ששיחק בה גם הוא כשוער. אם הקבוצה הייתה משחקת בשבת, כנראה שלא הייתי משחק כדורגל".

 

הילדים לא היו מכירים ללא הקבוצה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
הילדים לא היו מכירים ללא הקבוצה(צילום: עוז מועלם)

 

"יש ילדים שלא הייתי מכיר בלי הקבוצה הזאת", מספר תומר על הקשר שנרקם בין הילדים שבאים מרקע שונה. הוא עצמו מעדיף שישחקו בימי חול ולא בשבתות: "טוב לי יותר ככה, המשפחה שלי אוהבת לנסוע לטייל בשבת".

 

מה מייחד את קבוצות צו פיוס?

"אנחנו יותר מגובשים, אנחנו לומדים ונהנים לשחק ביחד. יש קבוצות שהשחקנים בהן לא מתחברים וכועסים זה על זה. אנחנו מחוברים ושמחים. גם אם מישהו עושה טעות, אנחנו מתקנים אותו".

 

הברסלבר שחולם לשחק בבית"ר

170 קבוצות צו פיוס פרוסות ברחבי הארץ ובכולן משתפים פעולה ילדים מאוכלוסיות שונות ומגוונות. בערים דוגמת חיפה ולוד מערבות הקבוצות ילדים יהודים וערבים. בקבוצות בדימונה, למשל, משולבים שחקנים צעירים מהפזורה הבדואית. לצד האימונים בקבוצות עורכים פעילויות חינוכיות הנוגעות לכבוד הדדי, קבלת האחר, ובעיקר סובלנות ומניעת אלימות וגזענות.

 

החלום מתנגש עם האמונה. בניטה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
החלום מתנגש עם האמונה. בניטה(צילום: עוז מועלם)

 

חמש מבין הקבוצות פועלות בפרדס חנה בחמש קבוצות גיל שונות. מי שנחשב לאחד הכישרונות הגדולים באזור הוא הקשר הצעיר אמיל בניטה, בן למשפחת חסידי ברסלב שאת הפאות שלו אפשר לזהות מרחוק. "לדעתי זה דבר חשוב שפותח דלת להצלחה לילדים שלא קיבלו הזדמנות בקבוצות אחרות, שמשחקות בשבת", הוא אומר.

 

בליגת העל לבוגרים אין קבוצות שלא משחקות בכלל בשבתות.

"זה מעציב, כי אני חולם לשחק בליגת העל, בבית"ר ירושלים. נראה מה יהיה. הלוואי שזה יסתדר ובקבוצות הבוגרים לא ישחקו בשבת. זה חלום".

 

בניטה. "הלוואי שקבוצות הבוגרים לא ישחקו בשבת" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
בניטה. "הלוואי שקבוצות הבוגרים לא ישחקו בשבת"(צילום: עוז מועלם)

 

סיסאי סהלו, בן 28, מאמן ילדים בפרדס חנה כבר חמש שנים. על אף שהוא לא מגדיר את עצמו כאדם דתי, הוא העדיף לאמן בקבוצות צו פיוס. "ההורים שלי דתיים אבל אני לא, ובכל זאת אני מעדיף לא לאמן בשבת כי זה זמן המנוחה שלנו", הוא מסביר. "אני גם לומד, כל השבוע שלי עמוס ואני רוצה את לשמור את שישי-שבת למנוחה".

 

סהלו גדל בקבוצה ושיחק בה בגיל 10. אחר כך הוא עבר למכבי חיפה והתקדם עד לקבוצת הנוער של הירוקים, אבל נאלץ לפרוש בגלל פציעה בברך. היום הוא מאמן ילדים, אבל אפשר לומר שגם מחנך: "החינוך הוא מעל ומעבר אצלנו, חשוב יותר מניצחונות. היו"ר שלנו, מאיר מרדכי, אומר לנו: 'אין לו בעיה שתפסידו כל העונה, רק תביאו לי פה ילדים מחונכים ושמחים'. בשנים האחרונות זכינו כמה פעמים בפרס הקבוצה ההוגנת".

 

סהלו. "אני לא דתי, אבל שבת זה יום המנוחה" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
סהלו. "אני לא דתי, אבל שבת זה יום המנוחה"(צילום: עוז מועלם)

 

"התעקשנו לא להקים ליגה נפרדת"

עידו דיאמנט, מנהל פרויקט "יחד בליגה", נזכר: "כשהפרויקט רק התחיל רצו להקים ליגה נפרדת שלא תשוחק בשבת, אבל התעקשנו - וגם הקבוצות - שלא תהיה הפרדה בין אלה שרוצים לשמור שבת לבין אלה שרוצים לשחק בשבת. הרעיון שלנו בצו פיוס הוא לא ליצור הפרדה אלא לחיות ביחד".

 

"אנחנו עדים להרבה זרות, כעסים וניתוק בין המגזרים השונים בחברה הישראלית, וצו פיוס באה ליצור חיבור ומסגרות משותפות שיוכיחו שאפשר לחיות ביחד גם כשאנחנו מאמינים בדברים שונים לחלוטין", הוא מוסיף. "זה לא שכופים על ילדים לא לשחק בשבת. המיזם הזה זוכה לתגובות חיוביות גם מצד הורים וילדים חילונים. יש גם הרבה מסורתיים וחילונים שלא רוצים שהילד שלהם ישחק כדורגל בשבת".

 

עידו דיאמנט וסיסאי סהלו. "באים ליצור מסגרת משותפת" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
עידו דיאמנט וסיסאי סהלו. "באים ליצור מסגרת משותפת"(צילום: עוז מועלם)

 

יש לך תקווה שיום אחד יפעלו בליגת העל לבוגרים קבוצות צו פיוס?

"יש לי תקווה שיהיו בליגת העל לבוגרים קבוצות שמתחשבות בכל אחד במדינת ישראל, ולא רק בצד אחד או בצד אחר. אני מקווה שקבוצות לא יפעלו רק בהתאם לספונסרים וזכויות שידור, אלא לטובת האוהדים - כך שליגת העל תהיה מראה לחברה הישראלית".

 

* יום האחדות, שבמסגרתו מחולק פרס ירושלים לאחדות ישראל, הוא יוזמה א-פוליטית המשותפת למשפחותיהם של שלושת הנערים שנרצחו בקיץ 2014 - איל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל ז"ל, ארגון 'גשר' וראש העיר ירושלים, ניר ברקת. הפרס נועד להעלות על נס ארגונים ויחידים בארץ ובתפוצות שתורמים לאחדותה של החברה בישראל. הוא יחולק מחר, 7.6.2017, זו השנה השלישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
אמיל בניטה
צילום: עוז מועלם
מומלצים