בתוך יממה: שני מקרי מוות בעריסה
שני פעוטות בני חצי שנה נמצאו ללא רוח חיים אתמול והיום. צוותי מד"א ביצעו בתינוקות פעולות החייאה. מקרה נוסף של מוות בעריסה התרחש ביום ה' האחרון. בישראל מדווחים כארבעים מקרי מוות בעריסה בשנה
שבוע טראגי: ביממה האחרונה נקבעו מותם של שני פעוטות שנמצאו בעריסתם ללא רוח חיים. תינוק נוסף נמצא ללא רוח חיים ביום חמישי האחרון.
אתמול (ב') נמצא פעוט כבן חצי שנה ביבנה מחוסר הכרה במיטתו, סמוך לשעה תשע בבוקר. אמו שניגשה אליו מצאה כי הוא אינו נושם ואינו מגיב. היא הזעיקה את צוות מד"א שטיפל בו, אך נאלץ לקבוע את מותו.
הבוקר (ג') פעוט מיישוב במטה בנימין נמצא ללא סימני חיים, שעתיים לאחר שאכל. צוות מד"א שהגיע למקום ביצע בו פעולות החייאה אולם נאלץ לקבוע את מותו במקום.
בשבוע שעבר אירע מקרה מוות בעריסה נוסף בפעוט כבן 3 חודשים מאיזור ירושלים. אמו סיפרה כי האכילה אותו ביום חמישי האחרון בשעות הערב, וכעבור כשעתיים מצאה אותו ללא תגובה וללא סימני חיים. צוות מד"א שהגיע למקום ביצע בו פעולות החייאה ופינה אותו לבית החולים שם נקבע מותו.
קראו עוד:
זהירות: נמצא גורם נוסף למוות בעריסה
הטעויות שאתם עושים עם הילד - כך תמנעו מוות בעריסה
הנחיות חדשות: שינה בחדר ההורים בשנה הראשונה
אין סיבה ישירה למוות
מוות בעריסה נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה, או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.
הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.
ההנחיות למניעת מוות בעריסה
השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב. מאז ההמלצה הזו הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה.
אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.
מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק.
גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.
ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.