אונייה מהמאה ה-19 שהוסבה להוסטל
אחת לזמן מה אנחנו עדים למקומות תיירותיים שנפתחים בתוך מבנים מוזרים או בכאלה ששימשו בעבר עבור משהו שונה לחלוטין, למשל מטוס שהוסב למסעדה ומלון, מלון שנמצא בקפסולה צפה או מלון בצורת כלב עצום, והרשימה ארוכה. הפעם - קבלו אונייה עתיקה מהמאה ה-19 שהפכה להוסטל תוסס
כששומעים את המושג "הוסטל" התמונות שיעלו לרוב לראשנו הן של חדרים צפופים, מיטות קומתיים, שירותים משותפים ובעיקר הרבה תיירים צעירים. עכשיו דמיינו את כל זה על רקע תפאורה של אונייה עתיקה מהמאה ה-19. נשמע כמו בדיחה? אז זהו, שבשבדיה - ממש לא.
"זה אולי ההוסטל היפה ביותר בשטוקהולם. בחרו בין מיטה בחדר משותף או בחדר משלכם. חיי הלילה, המסעדות והמוזיאונים של העיר הם רק במרחק פסיעה", כך נכתב באתר של ההוסטל המקורי העונה לשם צ'פמן (Chapman Hostel) הממוקם על האי סקפשולמן (Skeppsholmen Island) בעיר.
בירת המדינה הסקנדינבית שעל חופי הים הבלטי יושבת למעשה על 17 איים, מה שאומר שאוניות, סירות ויאכטות על כל סוגיהן לא זרות לה. עד שהגיעה האונייה הזאת שמשכה אליה את כל תשומת הלב, מאחר ועברה הסבה מקצועית שגרמה לתיירים רבים לגלות בה עניין רב.
האונייה הוותיקה אמנם לא זזה כיום ממקומה ולא שטה על המים, אבל היא ידעה ימים סוערים יותר, כאשר הפליגה בעבר על האוקיינוס האטלנטי ליד אוסטרליה, אמריקה הצפונית והדרומית ואף שימשה כמקום אימונים לקצינים בצבא השבדי. ב-1930 עשתה את הפלגתה האחרונה.
שוט, שוט, הוסטלי
אוניית הפלדה הלבנה, שנבנתה ב-1,888 באנגליה, עוגנת כיום אל מול העיר העתיקה של שטוקהולם, מה שמספק לאורחיה נוף מרהיב בנוסף לקרבה למקומות בילוי. הוסטל צ'פמן מנוהל על ידי אגודת התיירות השבדית ומכיל 124 קבינות (תאי לינה) בעלי חלונות, או יותר נכון – אשנבים, שמשקיפים ישירות אל המים.
"רק להיות על האונייה כבר מספק הרגשה מיוחדת", כך מתאר מגנוס פריימארק שמכיר את האונייה זמן רב כעובד ותיק. פריימארק, יליד שטוקהולם שעבד על הצ'פמן במשך 16 שנים, מוסיף כי "אתה יכול ממש לחוש את ההיסטוריה שלה." "זה אחד האובייקטים הכי מצולמים בעיר", מספרים מנהלי המקום.
כבר היו אוניות מעולם
זה לא המקרה הראשון שכלי שיט עובר הסבה והופך למלון או אכסנייה. קדם לצפ'מן - הבוטל (Botel) שבאמסטרדם. מלון צף בדרגת 3 כוכבים עם מספר סוגי חדרים (מרווחים יותר או פחות), מסעדה, בר, חדר משחקים למבוגרים, דק שמש וקבלה שפועלת 24 שעות כמו בכל מלון שמכבד את עצמו. בדומה להוסטל השבדי גם כאן לא מדובר בספינה ששטה אלא רק צפה במקומה, כך שלבעלי קיבה רגישה ולסובלים ממחלות ים לא אמורה להיות בעיה ללון במקומות האלו.
כדי שאוניית ההוסטל צ'פמן תהפוך למה שהיא היום, היו צריכים לשפץ אותה ולהתאים אותה לאורחים. השיפוץ ארך כשנתיים ושמר על המאפיינים המקוריים של האונייה. התורן וחלקה החיצוני של האונייה נשמרו לחלוטין. כיום תמצאו במקום ריהוט מודרני, מיטות קומתיים נוחות לצד מיטות רגילות וגם חדרים פרטיים המתאימים למשפחות ולזוגות.
"כשהתחלתי לעבוד כאן הגיעו בעיקר הרבה תרמילאים ואנשים צעירים", מסביר פריימארק, "עכשיו זה קהל הרבה יותר מגוון: יותר משפחות ואנשים בגילים שונים", מוסיף העובד הוותיק. נכון לשנת 2016 התארחו במקום יותר מ-64,800 אנשים.
אז נכון, לא מדובר במלון פאר או בשייט חלומי, אבל כשנמצאים על הסיפון בשקיעה, עם כוס יין ביד ומבט אל נופי העיר היפים, שכל מה שמפריד בינה וביניכם הוא מים, נראה שהחוויה על האונייה העתיקה שידעה הרבה, חזקה לא פחות ומעניינת מאוד - בעיקר כשהמחירים הם מחירי אכסנייה.