שתף קטע נבחר

המציאות החדשה של בריטניה: "לא יודעים להתמודד עם איום טרור מבית"

אחרי שנחשף שאחד המחבלים בפיגוע בלונדון היה איסלאמיסט מוכר למשטרה בבריטניה מודים: הרשויות לא מצליחות לעקוב כהלכה אחרי האלפים שנמצאים ברשימת הטרור. "צריך להתרגל למציאות חדשה", אומרים במשטרת לונדון

בעוד הולך וגובר הזעם בבריטניה בעקבות החשיפה כי אחד מהמחבלים בפיגוע בלונדון היה איסלאמיסט ידוע ומוכר למשטרה, הרשויות בממלכה הודו היום (ג') כי לא פעם ידיהן כבולות בכל הנוגע להתמודדות עם איומים ידועים מבית. סוגיית המאבק בטרור טלטלה את מערכת הבחירות בבריטניה, שתסתיים עם פתיחת הקלפיות מחרתיים, והציבה את ראש הממשלה תרזה מיי ואת מערכת הביטחון כולה במגננה.

שלושת המחבלים מלונדון: יוסף זרבה, ראשיד רדואן וחוראם באט (צילום: AP) (צילום: AP)
שלושת המחבלים מלונדון: יוסף זרבה, ראשיד רדואן וחוראם באט(צילום: AP)
 

במשטרת בריטניה הודו כי לאחר שלושה פיגועים במדינה בתוך שלושה חודשים, הם כמעט לא מצליחים לעקוב כמו שצריך אחר 3,000 החשודים ברשימת הטרור ועוד 20 אלף שמות שצצו ברדאר של סוכנויות המודיעין בשנים האחרונות. זאת חרף חוקי המעקב והפיקוח החדשים שהונחלו, במיוחד בתחום התקשורת ברשת.

 

פיטר נוימן, פרופסור ללימודי ביטחון בקינגס קולג' בלונדון, אמר כי זה פשוט "בלתי אפשרי" שדמוקרטיה מערבית תצליח באמת לשים עין על כל חשוד פוטנציאלי. "לעקוב רק אחרי אדם אחד במשך 24 שעות ביממה מצריך כ-20 אנשי ביטחון", אמר.

פרחים לזכר הנרצחים בגשר לונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פרחים לזכר הנרצחים בגשר לונדון(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

אחד המחבלים שרצחו שבעה ופצעו עשרות רבים בתחילת השבוע בלב לונדון, חוראם שזאד באט, אזרח בריטי יליד פקיסטן בן 27, היה מוכר למשטרה ולסוכנויות המודיעין. הוא אפילו השתתף לפני כמה שנים בסרט דוקומנטרי על עליית הג'יהאד באירופה ונראה מנופף דגל דאעש. לפי דיווחים באיטליה, שמו של מחבל נוסף מהפיגוע, יוסף זרבה, הסתובב גם הוא ברשימות סוכנויות המודיעין של בריטניה ומרוקו. עם זאת הבהירה המשטרה כי המחבל השלישי, ראשיד רדואן, לא היה מוכר לרשויות ולא הייתה כל מידע עליו בנוגע לאיום טרור.

 

"המציאות החדשה" - 34 הרוגים ב-3 חודשים 

מפקדת משטרת לונדון, קרסידה דיק, אמרה כי שרשרת המתקפות בבריטניה, שבמסגרתה נרצחו 34 אזרחים מאז חודש מרס, היא "חסרת תקדים בחיי המקצועיים", אך בכל זאת נמנעה מלהכריז על שגרת טרור חדשה. "אנחנו, במדינה הזו, התמודדנו שנים עם איומי טרור", אמרה. "האיומים הללו הלכו והשתנו ועלינו להסתגל למה שנראה כמו מציאות חדשה עבורנו".

תרזה מיי בהצהרה אחרי הפיגוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תרזה מיי בהצהרה אחרי הפיגוע(צילום: AFP)

דיק הזהירה כי בעוד המשטרה הצליחה לסכל חמישה פיגועים בחודשים האחרונים, זה אפשרי כי היא למעשה הייתה עדה לתחילתו של גל תקיפות על ידי קיצונים שגדלו והתחנכו במדינה ומחקים את מעשיהם של מחבלים אחרים. "ללא ספק, כשאנשים רואים משהו שמנקודת מבטם הסוטה נראה מוצלח, הם שואבים השראה", אמרה דיק.

 

הפרופסור נוימן מסכים עם ההערכה הפסימית של דיק, אך אמר כי מדינות אירופיות אחרות נתונות לאיום גדול יותר. "זה חלק מגל טרור מתמשך שהחל ב-2014 והשפיע על כל מערב אירופה", אמר. "בטווח הארוך, מדינות כמו צרפת ובלגיה יושפעו יותר". בזמן שארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שנטל אחריות לשלושת הפיגועים האחרונים בבריטניה, מאבד שטחים בעיראק ובסוריה, נראה שהמוקד של הארגון יעבור למתקפות נגד המערב.

 

"המחבלים השתלבו אצלנו. אחד מהם אפילו היה אוהד ארסנל"

עבודתה של המשטרה הפכה לאחד המוקדים הלוהטים ביותר בדיון הפוליטי בבריטניה, וראש הלייבור ג'רמי קורבין אף קרא אתמול לראש הממשלה מיי להתפטר על רקע קיצוץ ב-20 אלף משרות במשטרה, במיוחד במהלך שש שנות כהונתה כשרת הפנים תחת ראש הממשלה הקודם, דיוויד קמרון.

  

ראש העיר לונדון, סאדיק חאן, חבר מפלגת הלייבור, אמר כי ממשלה עתידית בראשות השמרנים תביא אף לקיצוצים גדולים עוד יותר בשורות המשטרה. "אם תקציבה של המשטרה הולך ומצטמק, הם יהיו חייבים לקבוע סדר עדיפויות ולהשתמש במשאבים שלהם בצורה הגיונית", אמר לרשת הטלוויזיה ITV, והציע להקים כוחות שיטור שכונתיים.

 

"שלושת המחבלים האחראים לפיגוע בלילה שבין שבת לראשון לא הגיעו מארצות אחרות, הם השתלבו, לכל דבר ועניין, בתוך החיים הלאומיים שלנו", הוסיף חאן. "אחד מהם אפילו היה אוהד של ארסנל".

 

ראש הממשלה מיי טענה מצדה כי בעוד בריטניה עשתה "התקדמות משמעותית" בריסון גורמים ג'יהאדיסטיים במדינה, "יש, למען האמת, הרבה יותר מדי סובלנות כלפי קיצוניות במדינה שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שלושת המחבלים מלונדון
צילום: AP
מומלצים