זו הקטנה, גדולה תהיה: כך תנצלו דירה קטנה
בין שאר תסמיני עליית מחירי הנדל"ן ניתן להבחין כי גם הדירות הולכות ומתכווצות. כיצד באמצעות תכנון מוקפד תוכלו לנצל בצורה טובה יותר את שטח הדירה? אתר "המקצוענים" עם המדריך
רובנו היינו שמחים לגור בדירות מרווחות עם כמות מספקת של חדרים, אך לעתים אין ברירה וצריך להפיק את המיטב מהדירה הקטנה הקיימת. כשמחירי הנדל"ן בשמיים, והדירה הקטנה אמורה לשמש למגורי משפחה וגם כחלל עבודה, מתבקש תכנון קפדני וחשיבה יצירתית. אז איך ממקסמים את שטח הדירה? מתחשבים בעיקר בצרכי הדיירים ויוצאים מהקיבעון של חשיבה סטנדרטית של ריהוט אליו הורגלנו. לפניכם עצות והשראה – חלק א'.
עוד כתבות בנושא:
כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ
למה לצפות כשמשפצים את הבית
לחשוב לגובה
ברוב דירות הקבלן גובה התקרה הוא 2.85 מטר, אבל ישנן דירות ישנות בהן גובה התקרה הוא 3.20 מטר. "במקרה כזה, כדאי 'לחשוב לגובה' ולהשתמש בגובה החלל בצורה חכמה", מציעה האדריכלית רוני אביצור. "אם מדובר בחדרי ילדים, ניתן לעשות שימוש בגובה בצורה מאוד פרקטית. ילד מתנהג אחרת בחלל. הוא יכול לטפס בקלות, ולכן ניתן למקם לו מיטה גבוהה ולהשאיר את החלל שמתחת פנוי, והוא עדיין יוכל לעמוד תחתיו".
מיטה היא הדבר שתופס הכי הרבה מקום במרחב. לכן, לדבריה, "אם יש אפשרות להגביה אותה ניתן לנצל את החלל שמתחתיה (גובה של כ-1.60 מטר) לפינת לימודים, משחק או אחסון. אם ישנה אפשרות, כדאי להשאיר גובה של 2 מטר מתחת למיטה, כדי שהילד יוכל לעמוד בחלל שמתחת גם כשהוא מתבגר. אפשרות נוספת היא למקם פינות אחסון מעל פינת עבודה, שכן היא חלל שאינו מצריך שימוש לגובה".
להעדיף ריהוט בהזמנה אישית במקום סטנדרטי
"ככל שהדירה קטנה, כך עבודות הנגרות בה צריכות להיות חכמות יותר ומותאמות בצורה מדויקת למידות הקיימות", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "לרוב, הריהוט יהיה קבוע בתוך הקירות, כדי לאפשר טווח תנועה. כדי לייצר חציצה, ניתן יהיה לעשות בו שימוש משני צדיו, ובכך לחסוך משמעותית מקום, מבלי להפסיד שטח, אוויר ואור טבעי".
להסתיר את הבלגן כשהמטבח צמוד לסלון
אם ישנו חלל צר ומאורך במיוחד שאמור לשמש גם כסלון וגם כמטבח, ניתן להיעזר ברהיט לכל אורכו, אשר יחלק את החלל בצורה אפקטיבית. "אמנם אנחנו רגילים לחשוב שרוחב שיש צריך להיות 60 ס"מ, אבל ניתן להסתפק גם ב-40 ס"מ", מסבירה אביצור.
"צריך לזכור, שפעמים רבות לא כל שטח השיש מנוצל כשמשטח עבודה, ולרוב הוא משמש לאחסון של מכשירי חשמל. את הצד השני ניתן לנצל כקיר טלוויזיה, וכך בעצם גם הכפלנו את שטח המטבח וגם יצרנו הפרדה בין הסלון למטבח. גובה השיש הוא 90 ס"מ, וגובה קיר ההפרדה הוא 1.20 מטר. אם דיירי הבית ממילא לא מארחים, אין סיבה לתכנן סלון שיכלול כמות גדולה מדי של רהיטים על חשבון הנוחות של הדיירים".
חדר הילדים גדול? תכננו ארון שיאפשר חציצה כשהילדים יגדלו
גם כשמתכננים חדרי ילדים, כדאי לחשוב לטווח ארוך. זאת, בייחוד כשמדובר בריהוט בהתאמה אישית שעולה יותר. למשל, כשמתכננים חדר לשני ילדים בני 4, ניתן לתכנן ארון שבעתיד יוכל לזוז ולהוות מחיצה שניתן יהיה להשתמש בו משני צדיו. אביצור: "זה אידיאלי בחדר גדול יחסית (חדר וחצי) עם שני חלונות, ואשר ניתן לחלק אותו לשני חדרים בעתיד רק בעזרת הארון.
"מבחינת אקוסטיקה, הוא יוכל לאפשר מחיצה טובה כמו קיר גבס (אם לא יותר, בשל העובדה שיש לו 2 מחיצות ובאמצע בדים, שסופגים את הרעש). במידה והתוצאה אינה אקוסטית מספיק, ניתן לאטום אותו בחלקו העליון ובצדדים, ולהוסיף 'צמר סלעים' שיבודד בצורה טובה את הרעש".
לשנות את הקיבעון המחשבתי לגבי איך ריהוט צריך להיראות
אין סיבה לקנות ריהוט רק לפי איך שמישהו אחר חשב שכך מתנהגים בחלל. לכל משפחה יש את הצרכים שלה, גודל הדירה ואופי השימוש בה. הדבר החכם הוא לעשות סדרי עדיפויות, לברר מה הכרחי ועל מה ניתן לוותר ולא ללכת אחרי תבנית כלשהי שנקבעה על ידי הזרם.
"העובדה שמישהו קבע שסלון צריך לכלול ספה ל-3, ספה ל-2 ועוד כורסה לא אומר שזה עונה על הצרכים של כולם", אומרת אביצור. "לא כולם מארחים בתדירות כזו גבוהה, ולעתים מספיקה ספה אחת ארוכה".
לבטל שטחי תנועה מיותרים
שטחים המיועדים רק לתנועה הם שטחים לא מנוצלים. "מסדרון הוא הדוגמה הכי טובה לשטח מבוזבז בדירה", מציינת אביצור. "אם ישנו שטח של 90 מ"ר, הוא יהיה מנוצל בצורה הרבה יותר טובה אם לא יהיה מסדרון לאורכו. אם אין ברירה, ומעוניינים לנצל אותו, ניתן להשתמש בו לצורך אחסון או למיקום פינת עבודה. גם מסדרון ברוחב של 90 ס"מ יכול לאפשר זאת. כמובן, בהנחה שאין בו תנועה רבה מדי של אנשים במשך שעות העבודה.
"כשעורכים שיפוץ בחלל שכולל מסדרון ארוך, ניתן בעזרת תכנון נכון להפוך דירת 3 חדרים לדירת 5 חדרים, רק על-ידי שינוי אופי התנועה בדירה ומיקום אחר של הדלתות.
למקם רהיט באמצע החלל כ"אלמנט מארגן"
אם ישנו חדר גדול יחסית המיועד למגורים של 3 ילדים, ניתן לעשות שימוש ברהיט במרכז החדר כ"אלמנט מארגן" המבצע את ההפרדה. אביצור: "זה הכרחי בייחוד במקרים שבהם ישנו רק חלון אחד, ולא ניתן לחלקו לשניים. את הרהיט ממקמים במרכז החדר כשהוא מרוחק מכל 4 הקירות כדי לאפשר מעבר אור ואוויר.
ניתן למקם את 2 הילדים הקטנים בפינה אחת, ואת הילד הבוגר בפינה שמאחורי הרהיט, כדי לאפשר לו את הפרטיות. כדאי שגובה הרהיט המרכזי לא יגיע עד לגובה התקרה, אלא יהיה עד לגובה של כ-1.85 ס"מ, כך שיישארו כ-40 ס"מ פנויים מהתקרה".
מדוע זה פתרון יותר אפקטיבי מחלוקת החדר לשניים באמצעות קירות גבס? "מעבר לעניין של היעדר אפשרות לחלון בכל חדר, לא כדאי למהר ולעשות שימוש בקירות גבס", אומרת אביצור. "פעמים רבות זה מחייב תוספת של דלת, ומקטין את אפשרויות ניצול החלל בצורה מיטבית. כל זה רק בשביל לייצר חציצה. רהיט מייצר את החציצה ובאותה הזדמנות מאפשר שימוש משני צדיו בצורה יעילה".
רוני אביצור ועופר רוסמן יעניקו הרצאה על עיצוב מיניאטורי, במסגרת אירועי שבוע העיצוב הישראלי, ביום חמישי, ה-22.06, באולם אולטימה שבמתחם התחנה בתל-אביב-יפו.
מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"