שתף קטע נבחר

 

הסלמה במפרץ: 15 שנות מאסר או קנס ענק על הבעת תמיכה בקטאר

המאבק נגד קטאר מגיע לשיאים חדשים. התובע הכללי באיחוד האמירויות הודיע כי הבעת תמיכה בקטאר מהווה פשע. מי שיורשע עלול להישלח לכלא או לשלם 136 אלף דולר. ירדן הורידה את הייצוג הדיפלומטי. מדינות באפריקה מצטרפות להאשמות שקטאר תומכת בטרור. ובאוויר: נמשך הכאוס התעופתי

 

דוחא, קטאר (צילום: AP) (צילום: AP)
דוחא, קטאר(צילום: AP)

 

החלטת מדינות ערב לנתק את קשריהן עם קטאר מובילה היום (ד') לצעד חריף מצד איחוד האמירויות. התובע הכללי חמד א-סיפ א-שאמסי הודיע כי הבעת תמיכה בקטאר ברשתות החברתיות נחשבת לעבירה פלילית. מי שיורשע עלול לרצות עונש מאסר שנע בין שלוש ל-15 שנה או לשלם קנס של 136 אלף דולר (כ-470 אלף שקלים).

 

הקטארים רוקנו את מדפי המזון במרכולים    (רויטרס)

הקטארים רוקנו את מדפי המזון במרכולים    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התובע הכללי באיחוד האמירויות מסר כי לנוכח ההחלטה המכרעת של איחוד האמירויות לנתק את היחסים עם קטאר בשל מדיניותה העוינת, יוטלו עונשים על כל מי שיביע הזדהות או יגלה אהדה למדינה הזו או שיביע התנגדות לעמדתה של איחוד האמירויות ביחס לקטאר.

 

בכלי התקשורת באמירויות נאמר כי אם גילויי אהדה "יבוטאו ברשתות החברתיות באמצעות ציוצים או שיתופים או שיתופים או בכל אמצעי אחר של דיבור או כתיבה", הדבר יהווה פשע שיגרור עונש כבד של 15-3 שנות מאסר וקנס של לא פחות מ-500 אלף דירהאם מקומי, סכום שמשתווה לכמעט חצי מיליון שקלים. זאת בהתאם לחוק העונשין ובהתאם לצו המאבק בפשעי טכנולוגיית המידע.

מבט אל גורדי השחקים של דוחא בקטאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבט אל גורדי השחקים של דוחא בקטאר(צילום: AFP)

דוחא, קטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דוחא, קטאר(צילום: רויטרס)

 

איחוד האמירויות היא אחת המדינות שניתקה את יחסיה עם קטאר בימים האחרונים יחד עם סעודיה, בחריין ומצרים. במשך שנים ידועה איחוד האמירויות כמי שמאמצת קו נוקשה ביחס לאחים המוסלמים ושלוחותיהם, ולכן יחסיה עם הנסיכות היו מעורערים.

 

בינתיים, הדיס-אינפורמציה בעניין הניסיון לפתור את המשבר החמור נמשכת. אחרי שאמיר כווית השייח סבאח אל-אחמד א-ג'אבר א-סבאח נפגש עם סלמאן מלך סעודיה, דווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית כי סעודיה העבירה לקטאר דרך כווית עשרה תנאים שעליה למלא בתוך 24 שעות. גורם במפרץ הכחיש את הדיווח בשיחה עם הרשת שמשדרת מאיחוד האמירויות.

 

בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון ומזוהה עם קטאר, נטען הלילה שאמיר כווית צפוי להמשיך במאמצי התיווך שלו וביום רביעי יגיע לביקור באבו דאבי באיחוד האמירויות. ביום חמישי הוא צפוי אף להגיע לדוחא בירת קטאר ולהיפגש עם האמיר תמים בן חמד אל ת'אני. במקביל, מלך בחריין, שגם כן ניתק את היחסים עם קטאר, צפוי להיפגש עם מלך סעודיה בג'דה.

 

מאוריטניה מצטרפת, חמאס תוקף

אמש הורתה ממשלת ירדן על הורדת הייצוג הדיפלומטי במדינה ועל סגירת משרדי חברת התקשורת הקטארית אל-ג'זירה. דובר הממשלה מוחמד אל-מומני מסר שההחלטה התקבלה לאחר בחינת נסיבות המשבר עם קטאר.

 

מאוריטניה שבמערב אפריקה, חברת הליגה הערבית, מצטרפת למדינות ערב שניתקו את קשריהן עם קטאר. בהודעה בסוכנות הידיעות הממלכתית של מאוריטניה, תקפה את המדיניות של קטאר, "התומכת בארגוני טרור ובהפצת אידיאולוגיה קיצונית. זה גרם לאובדן משמעותי של חיי אדם במדינות ערב".

 

גם גבון, חברה בארגון יצרניות הנפט אופ"ק, גינתה את קטאר, ומסרה שהיא "אינה מכבדת את התחייבויותיה הבינלאומיות ואת ההסכמים למלחמה בטרור". עוד האשימה גבון כי קטאר "ממשיכה לתמוך בארגוני טרור".  

משבר עמוק במפרץ. דוחא בקטאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משבר עמוק במפרץ. דוחא בקטאר(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האם קטר הצמיחה הקטארי ייבלם?  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האם קטר הצמיחה הקטארי ייבלם? (צילום: AFP)

שר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר אמר אמש כי "קטאר חייבת להפסיק לתמוך בחמאס". הוא אמר לעיתונאים בפריז כי "החלטנו לנקוט צעדים כדי להבהיר שמספיק ודי. אף אחד לא רוצה לפגוע בקטאר. אבל היא חייבת להחליט אם היא הולכת בכיוון אחד או בכיוון השני. אני מקווה שעלות הנזק הכלכלי שייגרם לקטאר תשכנע אותה ללכת בכיוון הנכון. היא חייבת להפסיק לתמוך בארגונים כמו האחים המוסלמים וחמאס". אל-ג'ובייר הוסיף כי קטאר למעשה מערערת את הרשות הפלסטינית ואת מצרים על ידי תמיכתה בארגונים הללו וב"תקשורת העוינת" – כאשר הכוונה היא ככל הנראה לרשת אל-ג'זירה.

 

חמאס הגיב הבוקר לקריאה של סעודיה להפסיק לתמוך בארגון, ומסר בתגובה לדברי שר החוץ הסעודי כי על קטאר לצמצם היחסים עם חמאס ועם האחים המוסלמים: "דבריו של שר החוץ מתקבלים בהלם אצל העם הפלסטיני ובאומות הערביות והמוסלמיות. ישראל מנצלת את ההתבטאויות הללו כדי לבצע עוד הפרות זכויות אדם נגד הפלסטינים".

 

כאוס אווירי

ניתוק היחסים עם קטאר הוביל לשיבושים קשים בתעופה מקטאר ואליה, כשהנפגעת העיקרית היא חברת "קטאר איירווייז". טיסות לאפריקה אינן יכולות לעבור עוד מעל שטח סעודיה והמשמעות היא הארכה משמעותית במשך הטיסה. למשל, משך הטיסה מקטאר לחרטום בסודן התארך בשעתיים ו-20 דקות. הטיסות לאירופה יחלפו כעת מעל איראן וטורקיה. הטיסות לאפריקה חולפות אף הן בשטח איראן ועומאן.  

מסכים אדומים בבורסה של קטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסכים אדומים בבורסה של קטאר(צילום: רויטרס)

בלגן בנמל התעופה בדוחא (צילום: AP) (צילום: AP)
בלגן בנמל התעופה בדוחא(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אזרחי קטאר אוגרים מזון  (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרחי קטאר אוגרים מזון (צילום: AP)

הטיסה לסודן לפני המשבר ()
הטיסה לסודן לפני המשבר

הטיסה התארכה מאוד לאחר סגירת המרחב האווירי של סעודיה לטיסות מקטאר ואליה ()
הטיסה התארכה מאוד לאחר סגירת המרחב האווירי של סעודיה לטיסות מקטאר ואליה

טיסת "עומאן" אייר אספה נוסעים מג'דה למוסקט ומשם המשיכו לדוחא  ()
טיסת "עומאן" אייר אספה נוסעים מג'דה למוסקט ומשם המשיכו לדוחא
 

רשות התעופה האזרחית של סעודיה שללה אתמול את רישיונה של חברת "קטאר איירווייז" והורתה לה לסגור את משרדיה בתוך 48 שעות. עשרות התגודדו מחוץ למשרדי החברה במרכז ריאד שבסעודיה וביקשו החזר כספי על הכרטיסים שרכשו או כרטיס חלופי לחברה אחרת.

 

"אנחנו מנסים להשיג החזר, אבל הבעיה היא לוגיסטית", אמר ראנאס אל-ראנאס, אזרח סעודי המתכוון לטוס לאירופה, "אם אתה רוצה טיסה חלופית, צריך לטפל גם במלון ובמכונית השכורה". חברת התעופה הקטארית ארגנה אתמול שלוש טיסות שכר של "עומאן אייר" כדי להעביר נוסעים מג'דה למוסקט. משם הועברו בטיסה קטארית לדוחא. טיסותיה לבחריין, מצרים ואיחוד האמירויות בוטלו.

 

ברשת "אל ג'זירה" דווח כי 70 טיסות קורקעו אתמול לאחר שסעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים סגרו את השטח האווירי שלהן לטיסות קטאריות. בכך אילצו את חברת התעופה הקטארית לטוס מעל טורקיה, איראן ועומאן. גם חברות התעופה "אמירייטס" מדובאי, "איתיחאד" מאבו דאבי, "סעודיה" ו"גאלף אייר" מבחריין - כולן ביטלו את טיסותיהן מדוחא ואליה.

 

בימים האחרונים צבאו רבים על משרדי החברה בקהיר ובבירות המדינות האחרות שניתקו את קשריהן עם קטאר בניסיון להבין אם יוכלו לממש את כרטיסי הטיסה. הטרמינל בדוחא ננטש ואנליסטים מעריכים שאם יימשך המשבר ינטשו הנוסעים את "קטאר איירווייז" והכנסותיה יצללו במיליוני דולרים. החברה הציגה גידול מרשים בשנים האחרונות והפכה את נמל התעופה של דוחא לנקודת קישור לנוסעים מאירופה ומאמריקה ליעדים באסיה, באפריקה, באוסטרליה ובניו זילנד.

 

"אם טיסה לאירופה שנמשכה שש שעות, תימשך כעת שמונה או תשע שעות בגלל שינויי נתיבים, יותר נוסעים יחפשו פתרון במקום אחר", אמר ראנם נוסייבה, מנהל חברת הייעוץ Cornerstone Global לרשת BBC.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים