קבלני בניין ייקנסו על עבירות בטיחות
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישר צו המטיל אחריות אישית על קבלנים באתרי בנייה שיימצאו בהם כשלים בטיחותיים. גובה הקנסות ינועו בין 21 ל-35 אלף שקל לקבלן על כל עבירת בטיחות
קבלנים ישלמו קנסות שגובהם ינוע בין 20,160 ל-35,280 שקל בגין כל עבירת בטיחות באתרי הבנייה שבאחריותם. כך קובע צו שאושר היום (ג') בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, המאפשר להטיל עיצומים אישיים על הקבלנים בגין עבירות הבטיחות. הצו ייכנס לתוקף בינואר 2018.
העיצומים יחולו על אתרי בנייה שלא ימלאו אחר תקנות הבטיחות במשטחי עבודה ובגובה, בציוד ובדיקות, בהפעלת עגורנים, בחפירות והריסות ובארגון וניהול בטיחות. עוד נקבע, כי מנכ''ל שלא יפעל לתיקון ההפרות שנתגלו, ייקנס ברבע מהסכום, עד לכ-9,000 שקל.
בין הליקויים שבגינם יוטלו הקנסות: אי בדיקה של סולם לאחר נפילה, ביצוע הריסות שלא לפי תכנית עבודה מפורטת, התקנה ושימוש של פיגום ממוכן ללא אישור וללא בדיקה, אי מינוי ממונה בטיחות, אי התקנת אמצעים להגנה מפני נפילה, עבודה בסמוך לקווי חשמל ללא הגנה, הקמה או הפעלה של עגורן צריח ללא תעודות ובדיקות ראויות. המפקח יהיה מוסמך להטיל את העיצומים הכספיים בו במקום, ללא צורך בהליכים נוספים.
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, שיזם את התקנות, אמר בדיון: "אף אחד לא רוצה לפגוע בקבלנים, אבל הם יצטרכו לפקח על הבטיחות, גם אם זה יעכב את הבנייה. יזמנו את העיצומים בתקווה שלא נצטרך להשתמש בהם. רק שהעובדים יחזרו הביתה בשלום". עם זאת, הוסיף: "המדינה לא רוצה מפקחי עבודה. היא לא מוכנה לשלם להם. יש לי 22 תקנים פתוחים ולא מאוישים, כי אף מהנדס לא מוכן לעבוד ב-5,000 שקל".
המשנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמיר הלר, טען בדיון כי חלק מהסעיפים בצו מבזים את הקבלנים. "יש קבלנים שלא מרוויחים בחודש את סכומי העיצומים האלה. ניהול אתר בנייה זה עניין מסובך. צריך לתת קודם כל אזהרות ולא להפעיל ישר את הגיליוטינה. זה עלול לפגוע בעובדים עצמם, אשר יאבדו את מקור פרנסתם". יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בתגובה, כי "אי אפשר לחפש כל הזמן תירוצים למה לא למלא אחר ההוראות. יש דרך להימנע לחלוטין מהעיצומים הכספיים והיא הקפדה למלא אחר הוראות החוק והוראות הבטיחות".
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), הוסיף כי "אתם פישלתם וטיאטתם ליקויים מתחת לשטיח. דבריך הם עזות מצח". עם זאת, להצעת הלר, ביקש היו"ר אלאלוף מנציגי משרד העבודה והרווחה לבחון אפשרות להטיל אחריות גם על העובד, אם סופקו לו קסדות ורתמות והוא בחר שלא להשתמש בהן. רכזת תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, ביאן ותד, דרשה לא לקיים הצבעה על הצו, מכיוון שלטענתה חלק מהתיקונים לסעיפיו לא הובאו לידיעת שר האוצר, כפי שמחייב הצו. הוועדה דחתה את טענותיה.