שתף קטע נבחר

בריטניה בוחרת: נפתחו הקלפיות ברחבי הממלכה

ברקע מתקפות הטרור האחרונות, הבריטים בוחרים את נציגיהם לפרלמנט. ראש הממשלה תרזה מיי, שיזמה את הבחירות, תנסה לגבור על יו"ר הלייבור ג'רמי קורבין לקראת המו"מ עם אירופה על הברקזיט


פתיחת קלפי בלונדון, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פתיחת קלפי בלונדון, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

הקלפיות בבריטניה נפתחו הבוקר (יום ה') ועשרות מיליונים ילכו לבחור את נציגיהם לפרלמנט וגם את ממשלתם החדשה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הקלפיות נפתחו בשעה שבע בבוקר (שעון מקומי) וייסגרו בשעה עשר בערב. הפרלמנט הבריטי מורכב מ-650 מושבים. ראש הממשלה תרזה מיי הקדימה את הבחירות בתקווה שבכך תגדיל עוד יותר את הרוב שיש למפלגה השמרנית בראשותה בבית הנבחרים, וכדי שתגיע עם לגיטימציה גדולה יותר לשיחות המשא ומתן על הברקזיט, יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי.

 

 

מיי בדרך לקלפי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מיי בדרך לקלפי(צילום: רויטרס)

השרה הראשונה של סקוטלנד גם הצביעה. ניקולה סטרג'ן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השרה הראשונה של סקוטלנד גם הצביעה. ניקולה סטרג'ן(צילום: רויטרס)

אלא שמערכת הבחירות לא התנהלה כפי שציפתה מיי. ראש הממשלה הבריטית ספגה ביקורת על ניהול קמפיין רע ואם זה לא מספיק - שני פיגועי טרור קטלניים בממלכה בימים האחרונים - במנצ'סטר ובלונדון - הפכו את סדר היום לחלוטין. במקום לדבר על כלכלה ורווחה התמקד הקמפיין בביטחון. אם לפני כחודשיים נתפשה מיי, שרת פנים לשעבר, כ"גברת ביטחון", הרי שבעקבות פיגועי הטרור האחרונים היא ספגה ביקורת קשה. יריבה למרוץ, מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין, האשים אותה שהיא זאת שקיצצה בתקציבים של שירותי הביטחון והמשטרה ואחראית למעשה לאוזלת היד של הרשויות ולמודיעין הלקוי לפני מתקפות הטרור בממלכה.

 

מיי הבטיחה לבנות "בריטניה חזקה יותר, הוגנת יותר ומשגשגת יותר", ואילו קורבין מהאופוזיציה, שהסקרים ניבאו לו וללייבור התרסקות בתחילת הקמפיין, אמר שהוא "ימשול למען כולם ולא רק למען מעטים".

 

בשבועות האחרונים נראה כי הפער בין מפלגת השלטון לבין הלייבור הולך ומצטמצם ועומד על אחוז אחד עד תשעה אחוזים לטובת השמרנים.

 

ג'רמי קורבין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'רמי קורבין(צילום: רויטרס)

אתמול עשו שני המועמדים מאמצים אחרונים לשכנע בוחרים להצביע עבורם. מיי, שסיירה בשוק הבשר של לונדון ובאזורים נוספים באנגליה, הבטיחה לסוחרים כי תגן על העסקים הקטנים ותדאג לכלכלה. "הברקזיט ייצור עוד מקומות עבודה, בתים ותשתית תחבורה טובה יותר", הבטיחה.

 

מנגד, קורבין, שסייר בוויילס, הזהיר מפני מדיניות הצנע והקיצוצים של השמרנים והבטיח כי יגדיל את תקציבי הבריאות והחינוך. ובאשר למאבק בטרור - מיי הבטיחה בחינה מחדש של חוקים המגנים על זכויות אדם כך שיאפשרו מלחמה עיקשת בטרור, וקורבין, לעומת זאת, הזכיר לבוחריו את שורת הקיצוצים שביצעה מיי בתקציבי הביטחון בהיותה שרת הפנים וביטחון הפנים.

 

כל התרחישים האפשריים

בבחירות צפויים להצביע כ-45 מיליון בני אדם. בעלי זכות הבחירה הם כל מי שמלאו לו 18 והוא אזרח בריטי או אזרח של מדינות חבר העמים הבריטי המתגורר בבריטניה. אזרחי האיחוד האירופי המתגוררים בבריטניה לא אוחזים בזכות הצבעה. הקלפיות יינעלו ב-22:00 (שעון מקומי) וזמן קצר לאחר מכן יתפרסמו סקרי הקלפיות. רק בשעות הבוקר המאוחרות של יום שישי ייוודעו התוצאות הסופיות. בני משפחת המלוכה, כולל המלכה, לא מצביעים בבחירות, שכן הם נחשבים לדמויות נייטרליות.

 

אז מהם התרחישים האפשריים לבחירות שייערכו מחר? כיצד הצבעתם הצפויה של 45 מיליון בריטים תרכיב את הממשלה הבאה של בריטניה?

 

תרחיש 1: ניצחון בפער גדול ורוב מוחלט לשמרנים

סבירות: בינונית-גבוהה

התרחיש הראשון, שבגללו הקדימה מיי את הבחירות לפרלמנט, גורס כי ממשלת השמרנים תנצח ברוב מוחלט את הבחירות ובפער גדול - כלומר תשיג הרבה יותר מ-50 אחוזים ממספר המושבים בפרלמנט (בן 650 המושבים). תרחיש כזה יאפשר למיי לכהן חמש שנים נוספות בתפקיד, עם מעט מאוד איומים על ממשלתה. היא תוכל לנהל את המשא ומתן עם האיחוד האירופי על הברקזיט - פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי - מבלי שגורמים בפרלמנט ינשפו בעורפה, יאיימו עליה או יגרמו לה כאב ראש מיותר. מובן כי ככל שפער הניצחון של השמרנים יהיה גבוה יותר, למיי יהיה חופש פעולה רחב יותר. אגב, כשמיי הכריזה על בחירות מוקדמות, היא ראתה בעיני רוחה ניצחון של השמרנים עם 426 חברי פרלמנט או יותר.

 

על כן, מיי לא רק שואפת לנצח את הבחירות ברוב מוחלט, אלא גם בפער גדול, שיסיר מעליה איומים מבחוץ ומבית. ניצחון כזה יאפשר למיי להוציא את בריטניה מאירופה בצורה שלא תאיים על שלטונה. מנגד, על פי חלק מההערכות, ניצחון כזה יאפשר למיי לבצע ויתורים ופשרות מול בריסל, שכן יהיה לה מנדט מלא לעשות את הדבר כפי שהיא רואה אותו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תרחיש 2: ניצחון בפער קטן ורוב מוחלט לשמרנים

סבירות: גבוהה

התרחיש השני גורס כי השמרנים ינצחו את הבחירות ברוב מוחלט, אך בהפרש קטן. כלומר: מצב שבו השמרנים יקימו קואליציה חד-מפלגתית, אבל כזו שתלויה בכל אחד מחבריה. בסיטואציה כזו, ההנהגה של מיי צפויה להיות תוקפנית והמשא ומתן שתנהל מול האיחוד יהיה תקיף וקשוח. מיי תצטרך לרצות את כל חברי מפלגתה, גם את הנצים שבהם, שכן היא תזדקק לכל אחד ואחד מהם על מנת לשמור על שלמות הקואליציה. הדבר אף עשוי להחליש את מנהיגותה במפלגה וסביר להניח שיריביה ינצלו כל הזדמנות כדי לערער על יציבותה ועל המשך דרכה בראשות המפלגה.

 

תרחיש 3: רוב רגיל, ממשלת מיעוט שמרנית

סבירות: בינונית-נמוכה

התרחיש השלישי הוא תרחיש של ממשלת מיעוט: כלומר, מפלגה שמשיגה את רוב המושבים בפרלמנט, אך פחות ממחצית. בתרחיש זה המפלגה השמרנית מנצחת את הבחירות, אבל לא משיגה רוב של 326 חברים כדי להקים קואליציה חד-מפלגתית. אלא שאף אחת מהמפלגות האחרות לא מצליחה להקים קואליציית רוב, על כן מושכות השלטון יישארו בידי השמרנים. בתרחיש הזה, השמרנים יצטרכו לרקוח דילים עם מפלגות קטנות אחרות: אתם תתמכו בהצעות החוק החשובות לנו, אנחנו נתמוך בהצעות חוק החשובות לכם. מדובר בשלטון שברירי, אבל אפשרי, כפי שהוכיחה ממשלת המיעוט של מפלגת הלייבור ב-1974.

 

תרחיש 4: ממשלה קואליציונית

סבירות: בינונית-נמוכה

תרחיש רביעי - קואליציה של כמה מפלגות. אם אף אחת מהמפלגות לא תשיג רוב מוחלט (326 מושבים לפחות), המפלגה הגדולה ביותר תקבל את זכות הרכבת הקואליציה. אם המפלגה הזו תהיה המפלגה השמרנית, תזדקק מיי לטובה של מפלגה אחרת על מנת להרכיב קואליציית רוב. אבל השאלה הגדולה היא מי המפלגה שתסכים לשבת עם השמרנים בממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ג'רמי קורבין ותרזה מיי
צילום: gettyimages
מומלצים