בכיר פלסטיני: אבו מאזן יוותר זמנית על דרישתו להקפאת הבנייה בהתנחלויות
קולות חדשים מרמאללה לאחר ביקור טראמפ. מוחמד מוסטפא, יועץ כלכלי בכיר של אבו מאזן, הציג בראיון ל"בלומברג" את הוויתורים החדשים של הנשיא הפלסטיני בדרך לחידוש אפשרי של המו"מ. על הפרק: צמצום המהלכים נגד ישראל באו"ם והקמפיין להעמדה לדין של ישראלים בגין פשעי מלחמה. לאחר פרסום הראיון הכחיש את הדברים
איתותים מרמאללה לקראת חידוש אפשרי של המו"מ עם ישראל. מוחמד מוסטפא, יועץ כלכלי בכיר של אבו מאזן ולשעבר סגן ראש הממשלה הפלסטיני, אמר בראיון ל"בלומברג" כי הנשיא הפלסטיני אבו מאזן יוותר זמנית על דרישתו להקפאת הבנייה הישראלית ביהודה ושומרון כדי לאפשר את חידוש המשא ומתן.
היועץ הבכיר הוסיף כי אבו מאזן גם יצמצם את הקמפיין הפלסטיני שנועד להעמיד לדין ישראלים בהאג בגין פשעי מלחמה ולהביא לגינויים באו"ם נגד ישראל. "הפעם לא הצבנו את ההתנחלויות כנושא שבחזית", אמר היועץ, "אנחנו חושבים שעדיף לכולנו עכשיו להתמקד בלתת צ'אנס לממשל החדש".
לאחר פרסום הראיון הכחיש מוסטפא את הציטוטים לפיהם אבו מאזן הסכים לשוב למו"מ בלי התנאי של הקפאת הבנייה בהתנחלויות.
מוחמד שתייה, יועץ בכיר נוסף של אבו מאזן וחבר הוועדה המרכזית לקביעת מדיניות, אמר כי טראמפ הרוויח את האמון הפלסטיני כשדחה את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. "יש דינמיקה חדשה, עניין השגרירות מאחורינו", אמר שתייה.
היועץ הפלסטיני הוסיף ואמר כי "עם הממשל הזה, הבית הלבן מחויב וזה הבדל עצום". עם זאת, הוא הדגיש: "זה לא אומר שאני אופטימי, אל תבין אותי לא נכון".
בדרך להכרזה אמריקנית על תחילת המו"מ
כתבנו איתמר אייכנר מוסיף כי ההודעה הפלסטינית היא פועל יוצא של הלחצים האמריקניים להוריד את אבו מאזן מהעץ. אבו מאזן אומנם הכריז בפגישתו עם טראמפ שהוא מוכן לפגישה עם בנימין נתניהו ללא תנאים מוקדמים, אך זה עדיין לא היה מספיק כדי להביא להתנעת המשא ומתן.
אם אכן הדברים של הבכיר הפלסטיני הם אמיתיים, נראה שאנחנו קרובים מאוד להכרזה אמריקנית על תחילת המשא ומתן. זה בדיוק מה שעשה בשבועות האחרונים שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, שניסה להוריד את הצדדים מהעץ.
האמריקנים הגיעו להבנות בדבר ריסון הבנייה בהתנחלויות ולא בכדי ראשי המתנחלים תוקפים בימים האחרונים את נתניהו ומאשימים אותו בהקפאת הבנייה בפועל - מאחר שכל התקוות שלהם לבנייה משמעותית בגושים ומחוצה להם נגוזו. הם יוכלו לבנות, אבל בצורה מוגבלת.
על הפלסטינים הפעילו האמריקנים לחץ בכמה מישורים. קודם כול הם הצליחו לשכנע אותם לשכוח מהכרזות פומביות על הקפאת הבנייה. שנית, הם דרשו מהם להתחייב להקפאת מהלכים נגד ישראל באו"ם, והכוונה להחלטות גינוי נגד ההתנחלויות ויוזמות לשדרג את מעמד פלסטין למדינה בארגונים בינלאומיים שונים. כמו כן התחייבו הפלסטינים להקפיא את הקמפיין שלהם להעמדה לדין של ישראלים בגין פשעי מלחמה והעמדה לדין של ישראל בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג.
כעת יש להמתין ולראות מה יהיו הפרמטרים של המשא ומתן ואם השליח המיוחד גרינבלט הצליח לגבש הסכם מסגרת שהמשא ומתן יתנהל לפיו. בעבר פורסם שהאמריקנים חותרים לתחום את המשא ומתן בפרק זמן של שנה עד שנה וחצי. שאלת המפתח היא גם אם הפרמטרים האלה יכללו התייחסות למדינה פלסטינית, לקווי גבול 67', לירושלים, לפליטים וכדומה – או שיהיו כלליים וייתנו מרחב תמרון מספיק רחב לנתניהו, כך שלא ייווצר איום פוליטי על הקואליציה שלו.
הכוונה האמריקנית הייתה להשיק את המשא ומתן בוושינגטון ולהזמין למעמד את נתניהו, אבו מאזן ואולי גם כמה ממנהיגי האזור. יש גם אפשרות שמעמד חידוש המשא ומתן יתקיים דווקא במזרח התיכון.
חשש פלסטיני: טראמפ דוחף בעוצמה רבה מדי לתהליך מדיני
כתבנו אליאור לוי מוסיף כי אבו מאזן נמצא בימים אלה במומנטום חיובי. הוא קיבל חיזוק בשבוע שעבר מארה"ב אחרי שטראמפ החליט שלא להעביר את השגרירות האמריקנית בישראל לירושלים, הוא הביע בפני האמריקנים נכונות להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ללא תנאים מוקדמים והוא גם מראה נכונות לפתוח מחדש במשא ומתן עם ישראל. ההנהגה הפלסטינית אינה מוכנה להיתפס כסרבנית ולפיכך לא השיבה בשלילה לשום דרישה אמריקנית הנוגעת לניסיונות להניע שוב את התהליך המדיני.
ברמאללה דבקים בשלב זה במדיניות של המתנה. עם זאת, בכירים פלסטינים מביעים חשש בשיחות סגורות שהאמריקנים דוחפים לקידום התהליך המדיני בעוצמה רבה מדי מבלי ללמוד את התמונה הכוללת על בוריה. בנוסף, רמאללה שבה לחמם את היחסים עם מדינות ערב כמו מצרים, ירדן וסעודיה, אחרי חודשים ארוכים של איבה מסוימת.