שתף קטע נבחר

 

צבא ארה"ב מתקשה לגייס - ופותח את הארנק

ממשל טראמפ והצבא האמריקני רוצים להגדיל את מספר החיילים ולא להתפשר על איכות - כמו במלחמות באפגניסטן ובעיראק. הפתרון: מענקים שמנים של עשרות אלפי דולרים למי שיסכים להאריך את השירות

צבא ארה"ב מתקשה להרחיב את שורותיו, והחליט לשלש את כמות המענקים הכספיים השנה לחיילים ליותר מ-380 מיליון דולר. המטרה היא לספק לחיילים תמריצים שיעודדו אותם להאריך את השירות. גורמים אמריקנים סיפרו שחלק מהחיילים עשויים לקבל 90 אלף דולר מראש על התחייבות לחתום על הארכת השירות בארבע שנים או יותר.

אימון של חיילים אמריקנים בצפון קרוליינה (צילום: AP) (צילום: AP)
אימון של חיילים אמריקנים בצפון קרוליינה(צילום: AP)

המלחמות באפגניסטן ובעיראק הובילו לצמיחה במספר החיילים האמריקנים. המספר הצטמצם בכהונת ברק אובמה, וכעת הצבא האמריקני וממשל טראמפ מעוניינים שוב להגדיל את מספר החיילים. בסוף השנה שעברה הוחלט בקונגרס על הרחבת השורות. על המספר המיועד אמנם יש מחלוקת, אך המגמה מתכתבת עם אחת מהבטחות הבחירות של הנשיא דונלד טראמפ.

 

טראמפ הציג בקמפיין הבחירות שלו תוכנית שתגדיל את מספר החיילים בצבא ל-540 אלף. מפקדים בצבא גיבוי את הרעיון הכללי, אך הדגישו שהמהלך חייב להיות מלווה בתקצוב נוסף לציוד, לאימונים ולתמיכה בחיילים.

 

בכוחות המזוינים של ארה"ב יש יותר ממיליון איש בשירות סדיר ועוד מאות אלפי חיילי מילואים. כ-460 אלף משרתים בצבא, הזרוע המרכזית של הכוחות. במסגרת התוכנית עד חודש אוקטובר מעוניין הצבא להגדיל את מספר החיילים בשירות החובה ב-16 אלף. כדי לעמוד ביעד הצבא נדרש לגייס 6,000 חיילים חדשים, ולשכנע 9,000 חיילים ואלף קצינים להאריך את השירות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

"יש לנו דרך לעבור", אמר גנרל רוברט אדאמס, מפקד פיקוד הכוחות של צבא ארה"ב בראיון במשרדו בפורט בראג בצפון קרוליינה. "אני לא צוחק. זה קשה בגלל שלהרבה מהילדים האלה יש תוכניות, ולמשפחות שלהם יש תוכניות". רק בשבועיים האחרונים שילם הצבא האמריקני מענקים לחיילים בסכום כולל של יותר מ-26 מיליון דולר.

 

הקושי הגדול, לפי בכירים בצבא, הוא לשכנע אלפי חיילים שרחוקים חודשים ספורים מהשחרור לחתום לעוד כמה שנים. רבים מהם מתכננים כבר את היציאה לאזרחות, ודחו שלל הצעות להישאר. גנרל ג'ייסון אוואנס, שלאחרונה הפך לראש מערך כוח האדם בצבא, מדגיש כי למרות היעד הצבא לא מתכוון להתפשר והוא "מתמקד באיכות" החיילים כשהוא מנסה לגדול.

 

דבריו של אוואנס הם התייחסות ברורה למה שקרה בעשור החולף, כשהצבא הקל את קריטריוני הגיוס כדי לעמוד בדרישות שהצריכו המלחמות בעיראק ובאפגניסטן. בתקופת השיא יותר מ-160 אלף חיילים אמריקנים שירתו בעיראק ועוד 100 אלף היו באפגניסטן. כדי להגיע למספרים האלה הצבא היה די סלחן בתהליך הגיוס, ובין השאר גייס אנשים עם עבר פלילי או תיק על שימוש בסמים.

 

הצבא הבטיח שלא יעשה זאת שוב, ובמקום זה יתמקד בהשארת החיילים. המפתח הוא כסף. תקציב הבסיס של הצבא, 550 מיליארד דולר, אושר בחודש שעבר בקונגרס, ויספק את המימון לתמריצים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיילים משכילים בעלי תפקידים בתחום הסייבר והמודיעין יכולים לקבל בין 50 ל-90 אלף דולר אם יסכימו להאריך את השירות בתקופה של שלוש עד חמש שנים. הכוחות המיוחדים של הצבא גם יכולים לקבל תמריצים. תפקידים שגרתיים יותר עשויים לא לקבל דבר, או רק כמה אלפי דולרים אם יחליטו להישאר.

 

מרק תומפסון, שאחראי על מדיניות שימור כוח האדם בצבא, סיפר כי המענקים החדשים כבר מוכיחים את עצמם. תומפסון מספר שמ-24 במאי יותר מ-2,200 חיילים חתמו על הארכת השירות. הצבא לפי תומפסון כבר נמצא בדרך להשלמת המשימה שנקבעה עד אוקטובר. עמידה ביעד הסופי - יותר מחצי מיליון חיילים - קשה בגלל שיידרשו ניסיונות שכנעו של אנשים "שאמרו 'לא' במשך תקופה ארוכה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

גם יחס אישי עוזר למאמצי השכנוע. ביערות בצפון קרוליינה מתרגלים חיילים בדיוויזיה המוטסת ה-82 תרגיל ירי באש חיה. בזמן שהקולונל גרג בודווין עוקב אחר התרגיל הוא גם מקדיש זמן לשיחות אישיות.

 

אחרי שיחה עם חייל על הארכת השירות אמר בודווין: "אני לא חושב שהוא יודע מה שהוא רוצה לעשות בחיים עדיין. אז אמרתי לו - 'הנה הזדמנות. רק תאריך את השירות בשנה עד שתגלה מה אתה רוצה. הצבא מציע לך את ההזדמנות הזאת. תקח את הזמן כדי לגלות מה אתה רוצה לעשות".

 

בודווין אמר כי הוא חושב שעד 20% מהחיילים שלו עשויים להישאר, גם בזכות המענקים המפתים. אבל השעון מתקתק. "האתגר הכי גדול שלנו הוא הזמן", אומר אוואנס ממערך כוח האדם בצבא האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חייל באימון בצפון קרוליינה
צילום: AP
מומלצים