שתף קטע נבחר

 
עיבוד מחשב: מיכל וולבה

לעצור את קטאר המונדיאל / "מר עולם"

עם השקעה משוערת של 150 מיליארד דולר באצטדיונים מפוארים ומתקנים עבור 32 הנבחרות המשתתפות, במדינה הקטנטנה לא דמיינו שדווקא המצב הפוליטי הנפיץ באזור יטרוף את הקלפים

מלכתחילה הרעיון לקיים את המונדיאל ב-2022 בקטאר נשמע הזוי. כיצד מדינה קטנטנה של 2.4 מיליון תושבים בלבד, ש-90 אחוז מהם זרים ושנמצאת במדבר לוהט, תארח את אירוע הספורט הגדול והיוקרתי בעולם בהשתתפות 32 נבחרות?

 

 

ומה יהיה עם מאות אלפי האוהדים שיירצו להגיע ולצפות במשחקים? האם יהיו להם מספיק מקומות לינה, והאם יוכלו לשתות אלכוהול ללא הגבלה במדינה האיסלאמית? לקטארים הייתה תשובה להכל: כסף לא יהיה חסר, והם ישקיעו בארגון סכום פסיכי, על פי הערכות שונות למעלה מ-150 מיליארד דולר.

 

(מימין) אמיר קטאר, תמים בן חמד אאל ת'אני ומלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז אאל סעוד (צילום: מתוך הטוויטר)
(מימין) אמיר קטאר, תמים בן חמד אאל ת'אני ומלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז אאל סעוד(צילום: מתוך הטוויטר)

 

הם יבנו אצטדיונים חדישים, שיופעלו בהם מערכות מיזוג אוויר מתקדמות, לנוחיות האוהדים האירופאים. גם לעניין החום הבלתי אפשרי בקיץ נמצא פתרון, ולמרות כל ההתנגדויות פיפ"א הסכימה שבפעם הראשונה בהיסטוריה הטורניר יתקיים בחודשי החורף ולא בקיץ. ולא משנה שזה יפגע באורח דרמטי בלוחות המשחקים בכל העולם בעונה שלפני ובעונה שאחרי.

 

כשספ בלאטר, נשיא פיפ"א לשעבר, הכריז ב-2 בדצמבר 2010 שרוסיה תארח את המונדיאל של 2018 וקטאר את הטורניר של 2022, שתי הבחירות לא התקבלו בשלוות נפש. מכל עבר נשמעו טענות על שחיתות ועל "קנייה" של קולות המצביעים. אולם בלאטר טען כי הכל היה כשר ובהמשך הצליח למסמס את החקירה שערך החוקר המיוחד שפיפ"א עצמה מינתה, מייקל גרסיה. גם כאשר עלו טענות קשות על תנאי העבדות בהם מועסקים הפועלים שבונים את האיצטדיונים בקטאר, והתפרסמו נתונים קשים על מותם של מאות פועלים, שום דבר ממשי לא השתנה. הרכבת היקרה כבר יצאה לדרך.

 

במאי 2015 התפוצצה פרשת השחיתות הגדולה בפיפ"א, בעקבותיה נשלחו למאסר עשרות בכירים שהתברר כי נטלו כספי שוחד בעשרות מיליוני דולרים. אולם גם לאחר הדרמה הגדולה, הדחתו של בלאטר וכניסתו של ג'אני אינפנטינו במקומו לתפקיד, שום דבר לא השתנה. בכל הזמן הזה בקטאר נמשכות ההכנות בקצב מסחרר, אם כי חמש שנים לפני שריקת הפתיחה עדיין לא ברור בכמה איצטדיונים ישחקו, 12, כפי שתוכנן תחילה, או שמא רק בשמונה?

 

הודח. ספ בלאטר  (צילום: AP) (צילום: AP)
הודח. ספ בלאטר (צילום: AP)

 

וכאשר נראה היה ששום דבר כבר לא יוכל לשנות את העובדה שבעוד חמש שנים טורניר גביע העולם יתקיים במדינה הקטנה, שהנבחרת שלה מעולם לא העפילה למונדיאל, נפל דבר. ביום שני השבוע הודיעו חמש מדינות בכירות בעולם הערבי, בראשן ערב הסעודית, מצרים ואיחוד האמירויות, כי הן מנתקות את היחסים הדיפלומטיים עם קטאר. הטענות העיקריות: קטאר מסייעת לגופי טרור, מתערבת בעניינים הפנימיים של מדינות שכנות ותומכת בקבוצות שמערערות את היציבות הפוליטית במזרח התיכון.

 

לדיפלומטים הקטארים ניתנו 48 שעות לעזוב את המדינות בהן הוצבו וכל אזרחי קטאר – תיירים ותושבי קבע – שנמצאים במדינות הללו קיבלו ארכה של 14 יום לעזוב, "למען ביטחונם". הכעס במצרים הוא על התמיכה של קטאר בתנועת האחים המוסלמים, שהוצאה אל מחוץ לחוק. בסעודיה זועמים על הסיוע הכלכלי והפוליטי לאל קעידה ודעא"ש.

 

על כל המכשולים הקודמים קטאר הצליחה להתגבר, בעיקר בשל כוחה הכלכלי העצום. אולם לכולם ברור שהפעם מדובר בסיפור מסובך ונפיץ הרבה יותר, שעשוי לסכן את קיום המונדיאל ב-2022. ריינהרד גרינדל, נשיא התאחדות הכדורגל הגרמנית וחבר בכיר בהנהלת פיפ"א אמר: "דבר אחד בטוח, קהילת הכדורגל העולמית מסכימה שטורנירים גדולים לא יכולים להתקיים במדינות שתומכות באופן פעיל בטרור".

 

ריינהרד גרינדל  (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ריינהרד גרינדל (צילום: גטי אימג'ס)

 

צריך לזכור, הגבול היבשתי של קטאר, מדינה שהיא בסופו של דבר חצי אי, הוא 37 ק"מ עם ערב הסעודית, רצועה שעליה נמצא כביש אחד. כעת המעבר הזה חסום. המדינות הללו גם הודיעו על סגירת נמלי האוויר והים שלהן בפני מטוסים וספינות של קטאר. גם המרחב האווירי של סעודיה, האמירויות ובחריין חסום כעת עבור מטוסי חברת התעופה הקטארית.

 

מדובר בעצם במצור שמונע העברת סחורות וכוח אדם לתוך המדינה. שהרי 40 אחוז ממוצרי המזון של קטאר מיובאים מסעודיה. והמצור הזה מונע גם העברת חומרי בנייה להקמת האיצטדיונים, בתי המלון, המטרו ויתר התשתיות המתוכננות. הקטארים בלחץ. הם מצידם מכחישים את כל ההאשמות שמוטחות בהם. משרד החוץ בדוחא פירסם הודעה בה טען: "מדובר במסכת של שקרים שהגיעה לדרגה של פיברוק מוחלט. יש כאן מזימה נסתרת לפגוע בקטאר".

 

ככל שהזמן יעבור והמשבר לא ייפתר, יגברו הספקות לגבי אירוח המונדיאל בקטאר. ולפיפ"א לא תהיה ברירה אלא לקחת החלטה. אבל זה לא יקרה בזמן הקרוב.

כרגע פיפ"א יושבת על הגדר וממתינה להתפתחויות. ההודעה שיצאה ממטה ההתאחדות הבינלאומית השבוע אמרה: "אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם הוועדה המארגנת בדוחא ועם יתר הגורמים הקשורים לאירגון המונדיל של 2022". בפיפ"א מקווים שבמוקדם או במאוחר יימצא פתרון, אולי אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ייכנס לעניינים. צריך לזכור שהבסיס הצבאי הגדול ביותר של ארה"ב במזרח התיכון נמצא בקטאר, לה יש יחסים טובים עם האמיר של קטאר, השייח' תאמים בין חמאד אל ת'אני.

 

יחסים חמים עם אמיר קטאר. דונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
יחסים חמים עם אמיר קטאר. דונלד טראמפ(צילום: AP)

 

דבר אחד בטוח, הסיפור מאוד מסובך, כי מדובר בהרבה מאוד כסף ובשלל ההסכמים שכבר נחתמו, כמו למשל החסות של חברת התעופה "קטאר אירווייז" – שכרגע מוחרמת על-ידי לא מעט מדינות. ההסכם נחתם לפני כחודש ובמסגרתו הוכרז כי חברת התעופה הלאומית של קטאר תהיה אחת מנותנות החסות הראשיות של האירועים הגדולים שפיפ"א מארגנת בשנים הקרובות: גביע הקונפדרציות 2017, מונדיאל 2018, אליפות העולם לקבוצות בחמש השנים הבאות, גביע העולם לנשים 2019 וכמובן מונדיאל 2022.

 

הסכום לא פורסם, אולם ברור שמדובר במאות מיליוני דולרים ופיפ"א הודיעה כי זו "אחת מעיסקאות החסות הגדולות בהיסטוריה של הספורט העולמי". צריך לזכור שפיפ"א נמצאת כעת בגרעון חמור ביותר בעקבות פרשת השחיתות הגדולה, שגרמה בין היתר לביטולם של כמה חוזים כבדים – כמו זו של חברת התעופה "אמירייטס" - והוצאות משפטיות גדולות. ב-2016 הסתכמו ההפסדים של פיפ"א ב-391 מיליון דולר והצפי הוא להפסד של 489 מיליון ב-2017.

 

נכון שפיפ"א צופה לרווחים של יותר ממיליארד דולר מהמונדיאל ברוסיה, ועדיין צריך לזכור שאינפנטינו, הנשיא החדש, הבטיח להגדיל את ההקצבות ל-207 ההתאחדויות ברחבי העולם באופן ניכר. ואת הכסף הזה צריך להביא בעיקר מחסויות חדשות. אבל זה לא נגמר כאן. חלק מהזעם של הסעודים והמצרים כלפי קטאר קשור לרשת הטלוויזיה "אל ג'זירה", שהפכה לפופולרית ביותר בעולם הערבי ואשר הקו שלה הוא כזה שתומך בין היתר בתנועות כמו האחים המוסלמים וחמאס.

 

 המונדיאל אצל פוטין ב-2018. ג'יאני אינפנטינו (משמאל) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המונדיאל אצל פוטין ב-2018. ג'יאני אינפנטינו (משמאל)(צילום: EPA)

 

חלק מהצעדים שננקטו בשבוע האחרון היה להחשיך את שידורי "אל גז'ירה" וגם את שידורי ערוצי beIN sports השייכים לקונצרן התקשורת הקטארי. המשמעות המיידית הייתה שלא היה ניתן לצפות בסעודיה, מצרים, בחריין והאמירויות בשידורי גביע העולם לנבחרות צעירות המתקיים בדרום קוריאה. ומאחר ו-beIN sports מחזיקה בזכויות השידור של כל אירועי פיפ"א במזרח התיכון ובצפון אפריקה, כרגע יש סכנה שכמעט בכל העולם הערבי לא יוכלו לצפות במשחקי המונדיאל ברוסיה, אם לא יימצא עד אז פתרון לבעיה.

 

כבר לפני למעלה מעשור החליטו שליטי קטאר שהדרך שלהם לזכות בפרסום וביחסי ציבור טובים עבור מדינתם הקטנה והאלמונית, תהיה בעיקר באמצעות הספורט. בזכות הרווחים העצומים ממרבצי הגז הטבעי והנפט החלה קטאר להשקיע מיליארדים באירוח אירועי ספורט גדולים, לרכוש מועדוני צמרת כמו פריז סן ז'רמן, ולתת חסויות למועדונים בולטים, כמו ברצלונה. החל מ-2010 ועד סיום העונה הנוכחית הקטארים הזרימו לקופת המועדון הקטאלוני 171 מיליון אירו. אגב, החוזה הסתיים ומהעונה הבאה על החולצות של מסי וניימאר תופיע הפרסומת של החברה היפנית "ראקוטן" (220 מיליון יורו ל-4 שנים).

 

החוזה עם הקטארים הסתיים. לאו מסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החוזה עם הקטארים הסתיים. לאו מסי(צילום: AFP)

 

כבר ב-2004 הגיע רוכב האופנועים האיטלקי האגדי ולנטינו רוסי, כדי לחנוך את מסלול המירוצים בלוסאיל, שם נערך בכל שנה הגראנד פרי של המוטו ג'י.פי. ובקטאר מתקיימות על בסיס קבוע

 טורנירי גולף, טניס ותחרויות ה"ליגת היהלום" באתלטיקה. קטאר כבר אירחה לא מעט אליפויות עולם: הרמת משקולות ב-2005, אתלטיקה באולם ב-2010, בשחייה בבריכות קצרות ב-2014, כדוריד ואיגרוף חובבים ב-2015 ומירוצי אופניים ב-2016.

 

בשנה הבאה קטאר אמורה לארח את אליפות העולם בהתעמלות אמנותית ובעוד שנתיים את אליפות העולם באתלטיקה, אירוע בו ישתתפו כ-1800 ספורטאים מ-205 מדינות. כך שלא רק פיפ"א מודאגת מהמצב אלא גם ראשי התאחדות האתלטיקה הבינלאומית. גם השחקנים הזרים שמשחקים בקבוצות הספורט בקטאר מודאגים. אוסקר גארו הספרדי, מצוות האימון של אל סעאד, בה משחק צ'אבי, אמר: "כל הספרדים בקבוצה, כולל צ'אבי, בוחנים את המצב. כרגע לא ברור איך זה יתפתח אבל אם המצב ידרדר יש בהחלט סיכוי שנחליט לחזור הביתה".

 

פרופסור כריסטין אולריקסן מ"מכון בייקר" ליחסים בינלאומיים, אמר השבוע בראיון ל-CNN: "מה שקורה עכשיו פוגע בליבו של המהלך שקטאר עושה בעשר השנים האחרונות: להשתמש בספורט כדי לחזק המודעות למותג. אין ספק שכעת כל ההאשמות שמופנות כלפי קטאר רק מזיקות ופוגעות במותג". על השאלה האם בעקבות האירועים קטאר תאבד את אירוח המונדיאל, אף אחד לא יכול לענות. אף מדינה גם לא הציעה את עצמה לארח את הטורניר של 2022 אם וכאשר, למרות שהבחירה הטבעית תהיה ארה"ב, שהפסידה לקטארים בהצבעה ב-2010.

 

מועמדים להחליף את קטאר? מונדיאל 1994 בארה"ב (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מועמדים להחליף את קטאר? מונדיאל 1994 בארה"ב(צילום: gettyimages)

 

בסך הכל חלף פחות משבוע מתחילת המשבר, ורק אם הוא יימשך ויחריף בחודשים הקרובים, לא יהיה מנוס מלדון ברצינות בשאלות הללו, שיש להן משמעויות פוליטיות וכלכליות. עניין של עשרות ומאות מיליארדי דולרים. זה לא שאין תקדימים. מקסיקו אירחה את מונדיאל 1986 במקום קולומביה, שפרשה מסיבות תקציביות שלוש שנים קודם לכן. אבל הפעם זה סיפור הרבה יותר מסובך ויקר.

 

פרופסור אולריקסן מסכם: "כשקטאר הציעה ב-2010 לארח את המונדיאל, הבסיס לכך הייתה ההבטחה שמדובר במדינה היציבה והבטוחה ביותר במזרח התיכון. כעת ההנחה הזו נופצה לרסיסים. האמת שזה היה הימור לא קטן להבטיח יציבות וביטחון 12 שנים קדימה, במיוחד באיזור נפיץ כמו המזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים