שתף קטע נבחר

 

המאבק נגד קטאר: 59 אישים הוכרזו פעילי טרור

סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין הכריזו על עשרות אישים הקשורים לקטאר כפעילי טרור - ובהם המנהיג הרוחני של האחים המוסלמים, השייח יוסף אל-קרדאווי. בינתיים חמאס מחוץ לרשימת ארגוני הטרור שמקבלים תמיכה מהנסיכות

בזמן שמאמצי התיווך במשבר בין קטאר למדינות המפרץ עדיין בעיצומם, ארבע יוזמות החרם ממשיכות בשלהן. סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין - פורצות ניתוק היחסים הדרמטי והמצור על הנסיכות - פרסמו הלילה (יום ו') הודעה משותפת שבה הכריזו על 59 אישים ו-12 ארגונים ומוסדות כפעילי וישויות טרור שמקבלים מימון ותמיכה מקטאר. "ההאשמות חסרות בסיס, עשינו רבות במלחמה נגד הטרור, הרבה יותר מארבע המדינות", הגיבו לכך בקטאר.

 

בהודעת יוזמות החרם נאמר כי מדובר רק במספר ראשוני שאמור להתעדכן בהמשך וכי ההכרזה על אותם אישים נובעת מהמחויבות של אותן מדינות להיאבק בטרור לייבש את מקורות מימונו, להיאבק באידיאולוגיה הקיצונית והאמצעים להפצה ולפעול במשותף כדי למגר אותה ולהגן על החברות ממנו.

חלק מהנכללים ברשימה ()
חלק מהנכללים ברשימה

ההודעה האשימה את קטאר בהפרת המחויבויות וההסכמים שנחתמו עמה ואשר כוללים התחייבות שלא לתמוך או לתת מקלט לגורמים או ארגונים שמאיימים על ביטחון המדינות: "קטאר התעלמה מהמגעים החוזרים ונשנים שקראו לה לעמוד במה שהיא חתמה עליו בהסכם ריאד ב-2013 ומנגנוני הביצוע שלו וההסכם המשלים ב-2014".

 

ברשימת האישים שהוגדרו כפעילי טרור בולטים בעלי האזרחות המצרית, 26 בסך הכול, ובהם גורמים בכירים בתנועת האחים המוסלמים. השם הבולט הוא השייח יוסף אל-קרדאווי, שנחשב למנהיגה הרוחני של התנועה. הוא מבוקש במצרים בדומה לבכירים אחרים בארגון ורק השבוע נצפה בארוחת שבירת צום שארגן אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל תאני, בארמונו בדוחא.

השייח יוסף אל-קרדאווי, לצד איסמעיל הנייה ()
השייח יוסף אל-קרדאווי, לצד איסמעיל הנייה

עוד ברשימה 18 אישים מקטאר, חמישה מלוב, שניים מסעודיה, שניים מכווית, שניים מבחריין ואחד מתימן ומאיחוד האמירויות. הלילה הודיע מרכז ההלכה האיסלאמי בג'דה כי הוא מבטל את חברותו של אל-קרדאווי. הנוכחות הבולטת של אישים במצרים ובהם אישים המזוהים עם האחים המוסלמים רק מראה עד כמה מצרים הצליחה להטות את הכף לצדה בהקשר של ההתפתחויות האחרונות.

 

ברשימה גם וג'די ע'נים - מטיף איסלאמי ידוע בתנועת האחים המוסלמים, וכן מוחמד איסלאמבולי – אחיו של חאלד איסלאמבולי שנמנה עם רוצחיו של נשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת. בנוסף מופיעים ברשימה אישים שתומכים או מפעילים כביכול מיליציות חמושות בלוב או תומכים בארגון אל-קאעידה בסוריה או בחצי האי ערב. אחד מהם הוא עבדאללה אל-מוחייסיני, סעודי במוצאו, שנחשב לאחד מבכירי שלוחת אל-קאעידה בסוריה לשעבר, ג'בהת א-נוסרה.

אמיר קטאר אל תאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אמיר קטאר אל תאני(צילום: EPA)

באשר לארגונים שהוכרזו כישויות טרור אפשר למצוא שמות של מוסדות קטאריים שהוגדרו הלילה באל-ג'זירה, לפחות חלקם, כמוסדות צדקה. יחד עם זאת מופיעים ברשימה גם ארגונים שמזוהים עם השיעים בלוב כמו "חיזבאללה הבחרייני" ו"פלוגות ההתנגדות" בבחריין.

 

לפני יומיים טען דובר של הצבא הלאומי בלוב, צבאו של הגנרל חפתר, כי הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, מסייעת לחמושים האיסלאמיסטים בבנגזי. עם זאת, ברשימה הנוכחית אין זכר לארגון חמאס בשום צורה, אך לא מן הנמנע שזה יגיע ברשימות הבאות.

 

ההכרזה הלילה היא עוד עדות לכך שהמשבר רחוק מסיומו. בקטאר מנסים לשדר עסקים כרגיל ומהבכירים בנסיכות נשמעות הצהרות בסגנון "לא ניכנע". מנגד, שר החוץ של איחוד האמירויות, אנוואר קראקש, טען כי קטאר מסלימה את המצב ולא נוהגת בחוכמה בכך שהיא מבקשת הגנה, לדבריו, במישור המדיני והצבאי משתי מדינות שאינן ערביות. הכוונה כמובן לאיראן וטורקיה: "זה פרק טרגי וקומי חדש", צייץ קראקש בחשבון הטוויטר שלו.

 

קטאר מצדה דחתה בתוקף את הרשימה שפרסמו ארבע המדינות. בהודעה רשמית נמסר בתגובה כי מדובר בהאשמות "חסרות כל בסיס". עוד צוין בהודעת התגובה כי "קטאר עשתה רבות במלחמה נגד הטרור, הרבה יותר מארבע המדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אמיר קטאר אל תאני
צילום: EPA
מומלצים