"חמאס תנועת התנגדות לגיטימית, אבל לא תונהג מקטאר"
בזמן שהחרם נגד מדינת המפרץ ממשיך להתרחב, שר החוץ הקטארי מבקר ברוסיה והודף את הביקורת על תמיכת מדינתו בחמאס ותוקף את מדינות ערב: "אם חמאס תנועת טרור, למה היא לא נכללה ברשימת ארגוני הטרור?". עם זאת, הבהיר כי הנהגת הארגון לא נמצאת בקטאר אלא "בפלסטין"
חמאס היא תנועת התנגדות לגיטימית. עם זאת, אמר אל ת'אני כי חמאס לא תונהג יותר מקטאר ובעצם אישר שאנשי הארגון כבר אינם נמצאים במדינת המפרץ. "ההנהגה כעת בפלסטין", אמר.
העמדה הקטארית כלפי חמאס: בצל החרם של מדינות ערב כלפי קטאר על תמיכתה בטרור, שר החוץ הקטארי, מוחמד עבד א-רחמן אל ת'אני, אומר היום (שבת) בראיון שהעניק לערוץ הרוסי RT במסגרת ביקורו במוסקבה כי עבור מדינות ערב,
אל-ת'אני אמר כי קטאר לא תומכת בחמאס אלא בעם הפלסטיני. "התמיכה שלנו בעם הפלסטיני ברורה. אנחנו משתפים פעולה עם הרשות הפלסטינית הרשמית. הנוכחות של חמאס בקטאר לא אומרת שיש תמיכה לחמאס בקטאר. הנוכחות של חמאס הוא בבחינת ייצוג פוליטי של תנועת חמאס. כעת הנהגת התנועה בפלסטין, אבל קטאר אחראית מטעם שותפיה הבינלאומיים לפעול למען הפיוס הפנים-פלסטיני. אנחנו פועלים בעניין הזה בכל השקיפות. כולם יודעים את זה. יש בכירים מחמאס ויש בכירים מתנועת פתח. הם שני המרכיבים המרכזיים של מוקדי השלטון בפלסטין".
שר החוץ הקטארי מתח ביקורת על מדינות ערב שעכשיו מאשימות את קטאר בתמיכה בתנועה: "אם הם חושבים שחמאס תנועת טרור, מה עומד מאחורי אי-הכללתה ברשימת ארגוני הטרור של מועצת שיתוף עפולה של מדינות המפרץ ושל המדינות המדוברות", תהה אל-ת'אני.
בחמאס הודו לשר החוץ הקטארי על הצהרתו, שלפיה חמאס היא "תנועת התנגדות לגיטימית". בהודעה שפרסם דובר הארגון, פאוזי ברהום, נמסר כי הצהרה זו משקפת את הערכים והעקרונות האמיתיים של קטאר כלפי העם הפלסטיני וההתנגדות הלגיטימית שלו.
עוד אמר שר החוץ הקטארי כי "חמאס לא נכללת ברשימות הטרור שלהם וחמאס ביחס לכל ערבי היא תנועת התנגדות לגיטימית". את הדברים אמר במהלך ביקור שהוא עורך ברוסיה לאחר שהגיע גם לשיחות בגרמניה. הוא נפגש במסגרת הביקור עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.
באמירה מפתיעה אמר לברוב כי רוסיה אינה מתערבת בעניינים פנימיים של מדינה וביחסיה עם מדינות אחרות. עם זאת, הוא הבהיר: "אנחנו לא נהנים לראות שיחסים בין שותפות של רוסיה מתדרדרים. אנו מוכנים לפעול כדי להביא לסיום המתיחות הגדולה ויש לקדם דיאלוג בין כל הצדדים".
בינתיים נמשך החרם נגד קטאר. ניז'ר שבאפריקה הודיעה על החזרת השגריר שלה ממדינת המפרץ. היא מצטרפת למאוריטניה שניתקה את קשריה עמה ולגאבון שגינתה את פעילותה של קטאר. סנגל הודיעה כי גם בכוונתה להחזיר את השגריר.
סעודיה נגד חמאס: "סוכנת כפולה של דוחא ותל אביב"
בחמאס נדהמו מהצהרתו חסרת התקדים של שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר, בפריז, שלפיה על קטאר להפסיק לתמוך בתנועות כמו חמאס והאחים המוסלמים. הצהרתו של אל-ג'ובייר מהווה סוג של מפנה במדיניות הסעודית. באותו יום פרסם משרד החוץ הסעודי סרטון תדמית שמסביר את מעשיה של קטאר באזור ונערכה הפרדה ברורה בין התמיכה באחים המוסלמים לבין העמקת הפילוג הפנים פלסטיני באמצעות התמיכה בחמאס.
האמירה של אל-ג'ובייר, שהתייחס לחמאס ולאחים המוסלמים באותה נשימה, גרמה לחמאס לפרסם הודעת נגד שבה יצאה על דבריו. בתגובה לתגובה של חמאס פרסם העיתון הסעודי "עוכאז", מאמר שלא נמסר מי כתב ובו ביקורת חריפה ביותר נגד חמאס. "עוכאז" נחשב לאחד העיתונים שמבטאים בצורה החריפה ביותר בשנים האחרונות את האג'נדה של סעודיה.
הכתבה נפתחה במשפט: "האם לא היה מוטב לתנועת חמאס במקום למתוח ביקורת על הצהרותיו של שר החוץ הסעודי, להזדרז ולשים קץ לאסון ההומניטרי שהיא הביאה לרצועת עזה ולהציל יותר משני מיליון פלסטינים שהיא כפתה עליהם מעצר בית, והשאירה בכלא הגדול שלה?".
בהמשך נמסר כי האיום על חייהם של תושבי הרצועה ועצם העובדה ששוללים מהם מים, חשמל וטיפול וגוזלים את חירותם, עולה על מה שביצע דאעש בסוריה ובעיראק מבחינת מעשי ההרג שלהם. חמאס, כך נטען, מבצעת הרג איטי. "מנהיגי חמאס בולעים את כל מיליוני הדולרים שמוענקים כסיוע מצד סעודיה ואיחוד האמירויות, בנוסף לסיוע הבינלאומי כדי להרחיק של את סיוט האסון ההומניטרי מתושבי עזה". חמאס, כך נכתב, מקצה את הכסף בהתאם להנחיות האיראניות כדי לתמוך בטרור ולחפור מנהרות וגורמת לתושבי הרצועה לטבוע ברעב, בעוני, בחולי, במצור ובתשלומי מסים למה שמכונה "ממשלת חמאס".
משפט הסיום של המאמר היה: "כבר בלתי אפשרי לשתוק על העניין הזה. נדרש מהלך בהול כדי להציל יותר משני מיליון עזתים שעומדים כעת על סף אסון הומניטרי. הנסתר התגלה, חמאס היא סוכנת כפולה של דוחא ושל תל אביב".
ברשת כבר נשמעו פה ושם קולות שלפיהם נראה כי העיתון החל לדבר בלשונה של ישראל. המשפט האחרון של המאמר מנסה לפחות להקהות במידת מה את המחשבה שידיים ישראליות עומדות מאחוריו. אך גם אם כן, עצם פרסומו לא מובן מאליו. העיתון המדובר היה אחד מאלה שנטלו חלק בקמפיין התקשורת הסעודי והמפרצי נגד קטאר מאז ההצהרות שיוחסו לאמיר קטאר בסוכנות הידיעות הקטארית שנפרצה. הלילה כבר ארבע המדינות שפתחו במהלך - סעודיה, מצרים, האמירויות ובחריין - החלו לפרסם אישים ומוסדות שנמצאים בקטאר ולסווג אותם כפעילי טרור וישויות טרור. חמאס לא הוזכר עדיין.