שתף קטע נבחר

 

ועד ראשי האוניברסיטאות נגד הקוד האתי של אסא כשר: "הפרה חמורה של החופש האקדמי"

בתגובה ליוזמת שר החינוך בנט לקבוע כללים להתנהלות מרצים באקדמיה, הגיב ועד ראשי האוניברסיטאות בזעם: "אוסף כללים מוכתבים שלטונית". יו"ר התאחדות הסטודנטים: "לא נסכים לזה במחיר של השתקה ופגיעה בחופש הביטוי"

תגובות נזעמות בעקבות "הקוד האתי" במוסדות להשכלה גבוהה: ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) פרסם הערב (שבת) הודעה חריפה בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על יוזמת שר החינוך נפתלי בנט, שגייס את פרופסור אסא כשר שיחבר קוד אתי להתנהלות מרצים באקדמיה. "אנו מתנגדים בתוקף לקביעת קוד אתי. זה מפר באופן חמור ויסודי את תפיסת החופש האקדמי", נמסר בהודעה.

 

השר בנט אימץ את הקוד האתי שהוגש לו על-ידי כשר ולפיו אסור למרצים במוסדות להשכלה גבוהה להביע דעות פוליטיות במהלך השיעורים. "הצעת הקוד האתי שניסח פרופ' אסא כשר מפקיעה מן המוסדות להשכלה גבוהה את החופש לקבוע את כללי ההתנהלות וההתנהגות של חברי הסגלים האקדמיים", נמסר מור"ה.

יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות פרופסור יוסף קלפטר (צילום: יח"צ) (צילום: יח
יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות פרופסור יוסף קלפטר(צילום: יח"צ)

עוד נאמר כי "עיון מדוקדק בהצעת הקוד מראה כי אף שהוא מוגדר כ'קוד אתי של ההתנהלות הראויה בתחומי חפיפה בין פעילות אקדמית לפעילות פוליטית', רבים מסעיפיו עוסקים באופי כלל הפעילות האקדמית בתחומי המחקר וההוראה. בכך הופך הקוד לאוסף של כללים מוכתבים שלטונית על מכלול הפעילויות האקדמיות של חברי הסגל האקדמי בישראל".

 

לסיכום אמרו בוועד כי "תוכנו של הקוד רק מגביר ומחזק את התנגדותנו העקרונית להצעת קוד אתי אחיד להתנהלות האקדמיה בישראל. אנו דורשים להביע את עמדתנו בנושא ובכלל זאת בעניין שהביא לכתיבת הקוד בפני המועצה להשכלה גבוהה בישיבה שבה יועלה הקוד האתי לדיון".

 

גם רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, הגיב ליוזמה: "זה מסוג המהלכים שרק ההיסטוריה תשפוט. נפגשנו עם פרופ' כשר כשזה ניגש לכתוב את הדו"ח והבהרנו חד משמעית: אנחנו אמנם נעמוד על כך שכל סטודנט יחוש בטוח להביע את עמדותיו וזהותו מבלי לחשוש שהדבר ייפגע בו, אך לא במחיר של השתקה ופגיעה בחופש הביטוי. הקוד רחוק מאוד ממשימתו האתית, לכאורה. החשיבה שבשדה האקדמי אפשרי להטיל הגבלים על אמירות ומחשבות היא מוטעית מיסודה, כי כן, הכול פוליטי ובלתי אפשרי להפריד פוליטיקה משאר תחומי החיים, קל וחומר האקדמיים. אנחנו נלחם על המשכו של חופש הביטוי".

מחבר הקוד האתי, פרופסור אסא כשר (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
מחבר הקוד האתי, פרופסור אסא כשר(צילום: חיים צח)

שר החינוך נפתלי בנט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: אוהד צויגנברג)

סעיף מרכזי אוסר כאמור על מרצים להתבטא בנושאים פוליטיים בפני סטודנטים, אלא אם כן הדבר מתחייב כחלק מההוראה, כמו בקורסים בתחום של מדעי המדינה. סעיף נוסף שבכוונת בנט לאכוף אוסר על חברי סגל אקדמי להשתתף בחרם אקדמי על מוסדות להשכלה גבוהה ואף אוסר עליהם לקרוא לאחרים לתמוך בחרם כזה. עוד קובע הקוד כי קליניקות ותוכניות לימודים באקדמיה לא יוכלו לקיים שיתופי פעולה עם עמותות המזוהות פוליטית.

 

עוד נקבע כי כל מוסד אקדמי יחויב להקים יחידה שתאכוף את הקוד האתי ותפקח על הפעילות הפוליטית של המרצים. אותה יחידה גם תיתן מענה לתלונות של סטודנטים. לטענת יועציו של בנט, המצב כיום הוא שסטודנטים אמנם יכולים להתלונן על מרצים, אולם הם אינם מקבלים מענה לתלונותיהם.

 

בקוד גם נקבעו סנקציות: אם מרצה יקדם את השקפתו הפוליטית במהלך שיעור וסטודנטים יתלוננו על כך בפני היחידה המפקחת, יזומן המרצה בפני יחידה אוכפת. אם יתברר כי המרצה אכן הפר את הקוד האתי והתבטא פוליטית, תירשם לו "הערה חינוכית" בתיקו האישי. אם המרצה יתעלם מההערה וימשיך להפר את הקוד האתי, יישקל לנקוט נגדו צעדים משמעתיים.

 

"חופש אקדמי מוחלט - כן. קידום אג'נדות פוליטיות של מרצים באקדמיה - לא", אמר השר בנט. הנושא אינו נגד אף צד פוליטי, הוא גורף הן לימין והן לשמאל - וממילא אין לאף צד סיבה להתנגד לכך". על אף דבריו של בנט, מרצים רבים כבר הודיעו כי לא יישמעו לקוד החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
מומלצים