תנו לה לשחק
נעמי איתן (14.5), הבת היחידה בנבחרת הנוער בקריקט, חלמה לשחק במכביה, אבל ראשי המפעל פסלו את השתתפותה. עכשיו היא יוצאת למאבק: "אותי חינכו שאני שווה בדיוק כמו הבנים. במקום להיות גאים בי, שולחים אותי הביתה". תגובת המכביה: "התחרויות מתנהלות בהתאם לתקנונים הבינלאומיים"
איתן משחקת קריקט כבר מגיל תשע והיא חברה קבועה בנבחרת הנוער שתיקח חלק במשחקי המכביה שיחלו בתחילת החודש הבא. העובדה שבנבחרת היא בת יחידה בין בנים מעולם לא הפריעה לה או מנעה ממנה לככב על הדשא. לא מזמן היא גילתה כי ראשי המכביה לא אישרו את השתתפותה יחד עם חבריה לנבחרת בשל אותו נתון שאליו היא כלל לא מייחסת חשיבות: המין שלה.
איתן הזועמת החליטה לא לשתוק ויצאה למאבק. אחת הפעולות הראשונות שלה הייתה שליחת מכתב ליו"ר נעמ"ת גליה וולך. הטקסט שלה היה מופת של להט פמיניסטי מנוסח לתפארת. בין היתר כתבה הנערה: "מאז שהייתי קטנטונת אמא שלי לימדה אותי שאני שווה ושאני יכולה לעשות הכל בדיוק כמו הבנים. אני ספורטאית, אני מתאמנת באיגרוף תאילנדי ומשחקת קריקט מכיתה ג'. אין הרבה בנות בענפים האלה ואני רגילה להיות בת יחידה בין הרבה בנים".
"תמיד האמנתי לאמא שלי והאמנתי בעצמי. הייתי בטוחה שאם אתמיד ואתאמן ואשקיע השמיים הם הגבול. השקעתי והתמדתי, אבל המציאות נתנה לי סטירת לחי. עכשיו אני יודעת, אמא שיקרה לי. אני כבר מתחילה להבין שצריך להילחם על הזכות לשוויון, ושבנות לא באמת יכולות לעשות כל מה שהבנים, כלומר הן יכולות, אבל העולם לא תמיד רוצה לאפשר להן".
עוד ציינה איתן כי לפני שפנתה לארגון נעמ"ת היא בדקה ולטענתה גילתה שבארצות כמו אוסטרליה ואנגליה, הנחשבות למעצמות קריקט, נשים דווקא כן השתתפו בנבחרות מעורבות. מה גם שרק בסוף השבוע החליטו בוועד האולימפי הבינלאומי כי בטוקיו 2020 ייערכו תחרויות קבוצתיות בשחייה, ג'ודו ואתלטיקה במקצים משותפים לגברים ונשים.
יו"ר נעמת וולך התרשמה מאוד מהמכתב ואמרה כי בכוונתה להיאבק בנושא עד הסוף: "הדברים שנעמי כתבה לי גרמו לי לתחושת אגרוף בבטן. אני מקווה שהמכביה תראה את המצב כמו שהוא. אין להם לתת לנעמי חלופה, כי אין נבחרת של בנות. היא נמצאת בנבחרת ויש לזה תקדימים בעולם. אני מקווה שלא נצטרך להגיע לאקט משפטי ופרובוקציות נוספות. כל מה שהילדה רוצה הוא לשחק במה שהיא טובה בו".
"איזה מסר מעבירה המכביה לבנות?"
עד כמה נעמי איתן טובה בקריקט? את דרכה בענף היא החלה כאמור בגיל תשע ב"בית ספר לטבע" בת"א, שם הצטיינה והוקפצה לקבוצת האקדמיה המורכבת מנציגות מכל רחבי הארץ. השלב הבא היה זימון לנבחרת הנוער שהסגל שלה מונה 15 שחקנים. איתן מתאמנת עם 14 חבריה לנבחרת מדי יום שישי והמשחקים נערכים בשבת.
אתמול היא אמרה באותו להט נעורים אופייני: "המכביה היא אירוע ספורטיבי חינוכי וציוני ענק. למה אני לא יכולה להיות שם? אילו הייתה נבחרת בנות, לא הייתה לי בעיה, אבל אין בישראל בנות שמשחקות קריקט ואני נבחרתי לייצג את ישראל כאחת מ־15 הטובים ביותר. איזה מין מסר המכביה מעבירה לבנות ולעולם? במקום להיות גאים בי הם שולחים אותי הביתה בגלל תקנות וחוקים שלא ברור בכלל מי המציא אותם. את המאבק אני עושה לא רק בשבילי. אני מרגישה כל כך צודקת שלא יכול להיות שהמכביה לא תבין את זה".
יוני סידלסקי, מאמן הקריקט שמלווה את איתן מתחילת דרכה, הוסיף: "אני מקווה ומאמין שהם ישנו את דעתם כי בעיניי כמחנך זו החלטה מזעזעת. אני עובד עם נעמי כבר שבע שנים וכל האג'נדה שלי היא לבנות ביטחון עצמי ולמצות פוטנציאל אישי, לא רק ספורטיבי. פתאום לבוא ולהגיד לה 'לא' מסיבה כזו, בעיניי זו חרפה".
במקביל, פנה מנכ"ל איגוד הקריקט בישראל, נאור גודקר, לראשי המכביה כדי שאלה יפגינו גמישות ויאפשרו לה להתחרות: "בעבר שחקנית מבאר שבע שיחקה יחד עם גברים באליפות אירופה לאחר שהמארגנים איפשרו זאת. אין לנו הרבה בנות בענף, ועד שילדה מגיעה לרמה כזאת, צר לי שזה מה שקורה. אני אופטימי שאולי ההחלטה תשתנה. מדובר בילדה מוכשרת ובולטת וזה חבל. הייתי מצפה שיאפשרו לה להשתתף במכביה".
בינתיים התגייס למאבק גם יו"ר ארגון הקריקט בישראל, סטיבן לי, שמתכוון לשלוח היום מכתב לשרת הספורט מירי רגב בנושא: "בחרנו את נעמי לנבחרת על בסיס מקצועי ולא חשבנו שצריך בקשה מיוחדת למכביה. הופתענו שהיא לא יכולה להשתתף וזה נראה לא הוגן. השרה היא פוליטיקאית ואישה ומתפקידה לסייע, ולכן נבקש את התערבותה".
תגובת המכביה: "התחרויות מתנהלות בהתאם לתקנונים הבינלאומיים תוך הקפדה על היבטים מקצועיים ובטיחותיים. המכביה מקדמת מאוד את ספורט הנשים וצירפה כחברה בוועד המארגן את מנכ"לית "אתנה". למכביה הגיעה פנייה של איגוד הקריקט לשלב שחקנית בנבחרת הנוער, מה שאינו עומד בתקנון הבינלאומי שהמכביה נשענת עליו. הבקשה נדחתה על ידי ועדת הספורט הבינלאומית".