סרטון: קרעים במוצצים - סכנה לחנק
אב העלה סרטון לפייסבוק ובו הוא מציג 3 מוצצים, שמשיכה קלה בפטמות הסיליקון שלהם מגלה חורים בנקודת חיבור הפטמה לידית הפלסטיק
ייתכן שבמוצץ של ילדיכם יש קרע שעלול לגרום לחנק ולזיהום: אב העלה לפייסבוק סרטון - שזכה לאלפי תגובות ושיתופים. בסרטון מוצגים שלושה מוצצים של חברת מאם (MAM) האוסטרית, אשר במשיכת פטמה קלה מתגלים קרעים בפטמת הסיליקון שלהם, באזור החיבור בין הפטמה לידית הפלסטיק.
"לשתף כמה שיותר ולתייג את כל מי שאתם מכירים שיש להם תינוקות", כתב האב. "הורים לתינוקות חובה לראות (זה) יכול להציל את ילדיכם מסכנת חנק. חשוב לי לציין שאין לי דבר אישי נגד המוצר, אפילו רכשתי (מוצצים) חדשים מאותה החברה. האינטרס שלי (הוא) לידע את ההורים שחשוב לבדוק (את המוצצים) באופן קבוע".
מאם: "שיניים של תינוק עלולות לגרום לקרע בסיליקון"
המשווקת של מוצרי מאם בישראל, חברת אלפא, טוענת שמדובר בתופעה ידועה במוצצים. בחברה הפנו אותנו לסרטון שעלה לעמוד הפייסבוק הישראלי של המותג ב-2016 ובו הנחיות כיצד לשמור על המוצצים. בין היתר ההורים מונחים למשוך ולמתוח את פטמת הסיליקון למספר כיוונים, כדי לחפש אחר קרעים. במקרה של קרע יש להשליך את המוצץ לפח מיד, נאמר שם.
מהחברה מסרו ל-ynet בתגובה: "מוצצי מאם פותחו באמצעות רופאי שיניים ואורתודנטים והם עוברים בדיקות קפדניות טרם יציאתם מהמפעל. איכות ובטיחות עומדות בראש סדר העדיפויות של החברה. המוצצים עומדים בכל התקנים האירופאים וכמו כן כל משלוח שמגיע לארץ עובר בדיקה במכון התקנים. המלצת מכון התקנים היא להחליף את המוצץ אחת לחודש-חודשיים. על גבי אריזות המוצצים כתוב ומודגש שיש לבדוק את המוצץ לפני כל שימוש, בעיקר כשלילד יש שינויי שיניים מכיוון שהשיניים החדות של התינוק גם טרם צאתן עלולות לגרום לקרע או סדק בסיליקון. במקרה כזה יש להשליך את המוצץ מיד ולהחליפו בחדש. אם לילד יש שיניים והוא נוהג לנשוך את המוצץ באופן קבוע, מומלץ לעבור למוצצי לטקס שהם עמידים יותר בפני נשיכות שיניים".
ילדים יכולים לקרוע פטמת סיליקון עם השיניים. פטמת לטקס עמידה יותר
כיוון שהמוצצים המצולמים בסרטון שהעלה האב לא הגיעו לידינו או למכון התקנים (שעורך בדיקות דגם בלבד ולא בודק כל מוצץ ומוצץ), לא נוכל להכריע אם הם סובלים מפגם או מבעיה ספציפית שגרמה להם להיקרע בקלות. עם זאת, בהמשך לתגובה של מאם, נראה שמדובר בתופעה מוכרת.
כך למשל באתר של המתחרים של מאם - NUK, נכתב כי מוצצי הסיליקון (חומר סינתטי) עמידים לחום, ואור שמש ישיר ושומן אינם גורמים לבלאי של החומר, "אך גם הסיליקון עלול להינזק: יש להחליף מוצץ סיליקון מיד לאחר הופעת סימני הנשיכה הראשונים או סימנים אחרים לפגם ובלאי", כך נכתב.
כלומר, גם החברה המתחרה של מאם מכירה בכך שהמוצץ בעל פטמת הסיליקון - לא עמיד לנשיכות. במקביל ממליצים בחברה על מוצצי לטקס (חומר טבעי) לתינוקות שכבר צימחו שיניים, בזכות עמידותו הגבוהה לקרעים, אם כי חומר זה נוטה להיפגע מאור שמש, מה שלא קורה לסיליקון.
חברות מתחרות נוספות מזהירות מפני קרעים בעלונים המצורפים לאריזת המוצצים. בעלון המצורף לאריזת מוצצי טומי טיפי נכתב למשוך את הפטמה לכל הכיוונים וכך גם בעלון המצורף למוצצי אוונט, שם כתוב לזרוק את המוצץ עם כל סימן של נזק או חולשה.
באתרי הדרכה של הורים כתוב שאם הילד נושך או קורע את המוצץ, זה הזמן לגמול אותו. בנוסף, הורים בעצמם מעלים את הסוגיה באינטרנט. באחד הפורומים באתר תפוז כתבה אימא: "בני בן השנה וחמש נוהג לשפשף את המוצץ בחניכיים/שיניים שלו וכך 'גומר' אותם תוך ימים ספורים. שלשום קנינו שוב מוצצים חדשים והיום (!!) כבר קרועים! מה עושים? יש בכלל פתרון לנושא? מיותר לציין כי בשלב זה כל הסבר/הערה שלי יגרור שפשופי מוצץ אינטנסיביים יותר, בכוונה".
בהמשך היא מספרת ש"החיכוך יוצר שריטות שלאט לאט מתרבות ומעמיקות וכך המוצץ נקרע לבסוף". הורים אחרים מזהירים אותה מהמשך שימוש במוצץ עם שריטות וחורים.
באתר יולדת (yoledet) כתבה אימא ב-2010 על בתה שהייתה "לועסת מוצצים סדרתית". "בסופו של דבר, זה (היה) חלק מתהליך הגמילה - כשהם נקרעו אי אפשר היה למצוץ אותם יותר!" אמא אחרת סיפרה לה: "אנחנו פשוט עברנו למוצצי הגומי (המגעילים) הפשוטים, ממש ממש קשה לקרוע אותם ביחס למוצצי סיליקון. אמרנו שזה מה שיש ולאט לאט התרגלנו, זה היה לפני שנה ועד היום לא נקרע אף מוצץ. זה אומנם לא נראה אסטטי במיוחד, אבל עדיף על סכנת חנק".
החברות רוצות שנקנה מוצץ כל חודש-חודשיים
במקביל, כל חברה לייצור מוצצים טוענת שיש להחליף מוצצים מדי חודש או חודשיים. כך כתוב על גבי אריזות המוצצים המשווקים בישראל. העצה הזאת מעוררת גיחוך אצל הורים רבים, שכן בישראל, מחיר זוג מוצצים של חברה מוכרת מאמיר לעיתים ל-55 שקל ובמקרה הטוב ל-30 שקל. רוב המוצצים מחזיקים יפה גם זמן רב יותר, כמובן בתנאי שאין בהם פגם שגורם להיווצרות חורים או בתנאי שהילד לא קורע אותם עם שיניו.
אם נניח שלא היה פגם במוצצים שצולמו, בכל זאת נשאלת השאלה מדוע חברות מייצרות מוצצי סיליקון שהילדים מסוגלים לקרוע בקלות. האם בשל בעיית פיתוח, או כדי שנקנה יותר מוצצים? בסופו של דבר, העצה של האב נכונה: בדקו את המוצצים של ילדיכם בכל עת, כדי שחלילה לא יבלעו חתיכות סיליקון. בנוסף, מוצץ קרוע הוא גם מוצץ שמזדהם ביתר קלות.