חץ 3 באלסקה: "כדי לא לסכן את ישראל והשכנות"
עוזי רובין, ראש מנהלת "חומה" בעבר, מסביר בראיון לאולפן ynet את חשיבות הניסוי שייערך בשנה הבאה בארה"ב: "ביחס לעולם הים התיכון הוא בגודל של בריכת שחייה. ארה"ב מאפשרת לנו לבצע ניסויים כמו מעצמה"
בשנה הבאה תערוך ישראל לראשונה ניסוי במערכת ההגנה האווירית "חץ 3" באלסקה - ומי ששימש כראש הראשון של מנהלת "חומה" מסביר את החשיבות של אותו ניסוי. "הים התיכון קטן, ואנחנו לא יכולים לדמות תרחישים ספציפיים", אומר עוזי רובין בראיון לאולפן ynet.
בחודש ינואר האחרון נמסרו לידי חיל האוויר המיירטים הראשונים של חץ 3. "כשטיל ארוך טווח מאיראן יגיע הטיל המיירט הראשון שיראה בדרכו יהיה חץ 3", מסביר רובין. "אם החץ 3 לא יירט אותו, אז הטיל הבא שהוא יפגוש יהיה חץ 2 ואם גם הוא לא יירט, אז הטיל הבא שהוא יפגוש יהיה קלע דוד. כיפת ברזל בנושא הזה של טילים איראניים לא משמעותית. זאת אומרת שאנחנו מדברים על לפחות שלוש שכבות הגנה, כשהגבוהה והרחוקה ביותר היא השכבה של חץ 3".
רובין סיפר כי בעבר ישראל ביצעה ניסויים בארצות הברית - אך לא באלסקה: "עשינו לפחות ארבעה ניסויים של חץ 2 בקליפורניה. הים התיכון קטן יחסית, יש מדינות רבות סמוכות לנו ואנחנו צריכים לבצע ניסויים ארוכי טווח בתוך משהו שיחסית לעולם הוא בגודל של בריכת שחייה. כדי לבדוק את מלוא המבצעיות של המערכת בתרחישים כמה שיותר קרובים למציאות צריך ים יותר גדול כדי לא לסכן לא את ישראל ולא את המדינות השכנות".
"לכן בחץ 2 הלכה מדינת ישראל לקליפורניה הרחוקה. בחץ 3 הולכים לאלסקה, עוד יותר רחוקה, כי גם קליפורניה הולכת ומתאכלסת וגם שם הולך ונעשה צפוף. מה שמחפשים זה ים פנוי ואזור לא מאוכלס", הוסיף.
על הניסוי עצמו, שייערך באתר הניסויים קודיאק באלסקה, אמר רובין: "ניסוי לא מבטיח הצלחה. אם יש כישלון שלומדים ממנו לפעמים זה יותר טוב מהצלחה. הניסוי נועד לאפשר מצב מבצעי שאי אפשר לדמות אותו בארץ, למשל אם האיראנים יורים טיל ארוך טווח על צפון הארץ ואתה יורה מסוללה שנמצאת בדרום הארץ אז אתה יורה מהצד. בים התיכון אנחנו לא יכולים לדמות את זה. באלסקה אפשר לדמות בדיוק את הגיאוגרפיה של היירוט ויש לזה ערך חיוני".
"למזלנו האמריקנים שותפים שלנו - הם גם תומכים בנו כספית ולא פחות חשוב מזה, הם נותנים לנו את הגאוגרפיה לעשות ניסויים כאלה", הוא מסכם. "מה שאנחנו עושים פה בעצם זה ניסויים של מעצמה".