שתף קטע נבחר
 

"ההתנדבות נותנת ערך לחיי"

הולך ופוחת הדור? שלושה בני נוער שמקדישים חלק ניכר מחייהם להתנדבות מוכיחים שיש על מי לבנות. גם אתם בני נוער שרוצים להתנדב? הירשמו לפרויקט "וואו טור" של חברת "קוקה קולה‭,"‬ העבירו את הקיץ במעשים טובים ובמשימות כיפיות – ובסוף אולי גם תטוסו לאמריקה

בשיתוף קוקה קולה

 

כשמדברים על בני נוער בישראל, רבים מצקצקים בלשונם ומספרים על דור מפונק, שעסוק בעצמו, שהמחשבה על הזולת זרה לו. אבל מבט מקרוב על עמותות רבות מוכיח שדווקא בני הנוער המתנדבים הם פעמים רבות הכוח המניע מאחורי הפעילות שלהן.

 

עמותת "עת לעשות" שמה לה למטרה לעזור לילדים ונערים בעלי צרכים מיוחדים - נכים, מי שלוקים בשיתוק מוחין, אוטיסטים, בעלי תסמונת דאון ועוד – ולא פחות חשוב, בבני משפחותיהם. העמותה מספקת שירותים לכ־300 משפחות, ומי שמשמשים חוד החנית הם מאות בני נוער מתנדבים.

 

"העמותה החלה בעצם מהבית שלנו", מספר מנכ"ל ומייסד "עת לעשות", הרב יוסי מונק. "לפני כ־20 שנה נולד לנו בן עם שיתוק מוחין קשה. הילד הפרטי שלנו, מתוך ה'לא' של חייו, בעצם לימד אותנו להגיד הרבה יותר 'כן' לעולם סביבנו. נדרנו לשתף את הקהילה שמגדלת ילדים כאלה בתובנות שלנו והקמנו עמותה, שפונה להורים ולילדים. יש לנו חמישה עובדים קבועים, ועוד כ־500 בני נוער מתנדבים שעוזרים לילדים ולמשפחות מדי יום. אנחנו עושים גם ימי כיף, מחנות קיץ, טיולים ועוזרים למשפחות הנזקקות שבינינו".

ליאת מנשריאן (צילום: צביקה טישלר)
ליאת מנשריאן(צילום: צביקה טישלר)

ליאת מנשריאן (18 וחצי) מנתניה מתנדבת כבר ארבע שנים בעמותה. בקרוב היא תצא לשירות לאומי במסגרת עמותת מתנדבים לאחר שסיימה את לימודיה באולפנית בר־אילן בעיר במגמת כימיה. "זו העמותה היחידה בנתניה לילדים עם צרכים מיוחדים", היא מספרת. "בכיתה ט' הלכנו לשם כמה חברות, ועד היום כולנו מתנדבות ואפילו צירפנו אלינו עוד חברות. בהתחלה הרתיעה אותנו העבודה עם הילדים המיוחדים, אבל אחרי חודשיים בערך הם הפכו לרגילים

עבורנו. בשנתיים וחצי האחרונות אני גם חונכת ילד. אני מגיעה אל הילד 'שלי' הביתה, עוזרת לאמא שלו בטיפול בו או מטיילת איתו".

 

איזה קשר נוצר עם המשפחה?

 

"זו המשפחה השנייה שלי ממש. אני מגיעה אליהם גם בחגים ובשבתות. המשפחה שלי מפרגנת ומעודדת. אני מרגישה שנקשרתי למשפחה הזו לכל החיים".

 

מה משמעות ההתנדבות עבורך?

 

"אם לא הייתי מתנדבת, הייתי אדם אחר. זה שינה את חיי. זה נותן ערך לחיים ופרופורציות אמיתיות ובוגרות. אני לא מסוגלת לתאר את חיי בלי זה".

 

עמותת "חינוך לפסגות" עוסקת בחינוך למצוינות של ילדים מהפריפריה במטרה לעזור להם למצות את יכולותיהם. העמותה מפעילה כ־40 מרכזי מצוינות ברחבי הארץ. למעלה מ־2,400 ילדים ובני נוער נעזרים שם בכ־800 סטודנטים־מדריכים מקבלי מלגה וכ־300 מתנדבים בני נוער.

 

העמותה נותנת 12־16 שעות העשרה חודשיות לילדים מכיתה ג' עד י"ב, אחרי שעות בית־הספר וגם בחופשים", מספרת חנה דורסמן, מנכ"לית העמותה. "הפעילות כוללת חשיפה לטכנולוגיה, למדע, לאמנויות ועוד, פיתוח מיומנויות חשיבה, פיתוח כישורי חיים ותגבורים יעודיים בהתאם למערכת הלימודים. הסטודנטים ובני הנוער המתנדבים משולבים בכל צירי הפעילות ובין היתר מפיקים גם אירועים מיוחדים, כמו אירועי בני ובנות מצווה, ימי כיף ועוד. בני הנוער המתנדבים הם דמויות מופת, לא רק ברמה המקצועית אלא גם במצוינות הערכית".

אריאל גולפייגן  (צילום: אפי שריר)
אריאל גולפייגן (צילום: אפי שריר)
 

אריאל גולפייגן (16) מתנדב כבר שנתיים בסניף קצרין של העמותה. "הגעתי דרך מסגרת של מחויבות אישית שהסתיימה מזמן, ונשארתי בעמותה. הצטרפתי ל'פסגות' אחרי שהייתי חניך בה. היא נתנה לי את הכלים להצלחה והיום אני לומד בתיכון פיזיקה ואלקטרוניקה. בעמותה אני מדריך של תלמידים מכיתה ג' עד י' וגם מתגבר תלמידים בשיעורי בית באנגלית, מתמטיקה ופיזיקה בכיתות הגבוהות".

 

ומה בעתיד?

 

"בעתיד אני שואף ללכת לעתודה, להישאר בצבא ולהמשיך לתרום, גם במסגרות התנדבות. בפעילות הנוכחית ב'פסגות' אמשיך לפחות עד הצבא, ואולי אחר כך. ההתנדבות היא כבר חלק ממני. אני רואה את עצמי ממשיך בכך בעתיד כדרך חיים".

 

עמותת "לקט ישראל" מעבירה עודפי מזון ממקורות מגוונים לעמותות ומוסדות סיוע. באמצעות הארגון מגיעה למאות אלפי אנשים בכל רחבי הארץ אספקה של מזון איכותי, בריא ומזין. "העבודה שלנו מורכבת מבחינה לוגיסטית", מספר המנכ"ל גידי כרוך. "אנחנו מוצאים עודפי מזון בתעשייה, בחקלאות, בתי מלון, חברות קייטרינג ושירותי הסעדה בחברות, ומעבירים אותם לעמותות שמחלקות אותם לנזקקים ולבתי תמחוי. יש לנו עשרות אלפי מתנדבים, כ־70% מתוכם בני נוער".

מתן גולדברג  (צילום: שאול גולן)
מתן גולדברג (צילום: שאול גולן)
  

מתן גולדברג (16) מתנדב במרכז הלוגיסטי של העמותה ברעננה. "הכרתי את העמותה מהאינטרנט וכבר בבית־הספר היסודי התנדבתי שם", הוא מספר, "עכשיו, במסגרת מחויבות אישית בתיכון, בחרתי להתנדב שם שוב. אני מתפעל מהרעיון של העמותה לאסוף מזון מיותר ולהעבירו לאנשים שזקוקים לו. במרכז הלוגיסטי אני עוזר לעובדים לרכז ולארוז הזמנות, ומתאים בין המלאי לדרישה. אני מתנדב שלוש פעמים בשבוע".

 

למה בעצם אתה מתנדב?

 

"כי חברה שתורמת לחלשים היא חברה חזקה יותר. התורם עושה עבור אחרים, אבל בעצם תורם גם לעצמו. זה עושה אותי בן אדם טוב יותר".

 

פרויקט "וואו טור" (פרטים בבוקסה בראש הכתבה) מתבצע תוך שיתוף פעולה עם עמותת "רוח טובה", המחברת בין אנשים המבקשים להתנדב לבין עמותות וארגונים הזקוקים למתנדבים, ואליה מתנקזים במהלך כל השנה כל הבקשות למתנדבים. "רוח טובה" בחרה בקפידה שלל אפשרויות התנדבות בכל רחבי הארץ עבור משתתפי הפרויקט: הם יוכלו לתרום שעות פעילות קהילתיות בעשרות עמותות שונות ברחבי הארץ, להשתתף בפעילויות כמו קטיף בשדות, אריזות מזון לנזקקים, סיוע לבעלי חיים במצוקה ועוד ועוד. שעות התנדבות אלה שוות הכי הרבה ניקוד מבין כל הפעילויות שניתן לבצע בשלב המיונים הראשון.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף קוקה קולה 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן, צביקה טישלר, אפי שריר
גולדברג, מנשריאן וגולפייגן - למען הקהילה
צילום: שאול גולן, צביקה טישלר, אפי שריר
צילום: אמיר יעקובי
חנה דורסמן, מנכ"לית עמותת "חינוך לפסגות"
צילום: אמיר יעקובי
הרב יוסי מונק, מייסד ומנכ"ל עמותת "עת לעשות"
צילום: מאגר לקט ישראל
גידי כרוך, מנכ"ל "לקט ישראל"
צילום: מאגר לקט ישראל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים