שתף קטע נבחר
 

רשות המסים תדחה את גביית מס דירה שלישית לסוף יולי

ברשות נערכים לאפשרות שבג"ץ יבטל את החוק ובינתיים דוחים בחודש את מועדי הדיווח והגבייה כדי להימנע ממצב שבו יידרשו להחזיר כספים

יותר מחודש עבר מאז הדיון בבג"ץ בנושא מס דירה שלישית ובית המשפט טרם קיבל החלטה בנושא. לפיכך, רשות המסים תדחה לסוף יולי את מועד הגבייה הראשון של המס, שנקבע לסוף החודש, כדי להימנע ממצב שבו תידרש להחזיר כספים כתוצאה מביטול החוק.

 

הרשות כבר דחתה את המועד האחרון לדיווח על נכסים מסוף מרס לסוף יוני, וגם בסעיף הדיווח תתבצע דחייה בחודש. התשובה הרשמית תוגש בקרוב באמצעות הפרקליטות לבג"ץ בעקבות בקשה של העותרים נגד החוק לדחות את המועדים הללו.

 

הערכה: קיימת מחלוקת בין השופטים

לפי הערכות של גורמים בממשלה, הסיבה לכך שבג"ץ טרם פסק בנושא היא מחלוקת בין השופטים. לפי אותם גורמים, השאלה שעומדת במוקד המחלוקת היא אם הדיון החפוז בחוק, שנעשה תחת לחץ של שר האוצר משה כחלון, מצדיק את ביטולו.

 

שלושה שופטים תקפו את המדינה על החיפזון. "למה לא ללמוד בנחת את הנוסח ביום שישי ולקיים דיון ביום ראשון?", הקשתה הנשיאה מרים נאור. גם השופטים אסתר חיות וניל הנדל המטירו תהיות. "אם אין לחברי הכנסת אפשרות מעשית לגבש עמדה, זה שווה למצב של אי־מימוש עקרון ההשתתפות", אמרה חיות. אי־מימוש העקרון מחייב את פסילת החוק.

 

ואולם השופט מני מזוז הביע הסתייגות מעמדת העותרים. "האם נחצה הרף שבו לא הייתה אפשרות לח"כים לדעת על מה הם מצביעים? לוח הזמנים מצביע על כך שהייתה אפשרות להבין במה מדובר", אמר. לעמדת מזוז ניתן כנראה להוסיף את השופט נועם סולברג, שנחשב למאופק מבין כל שופטי העליון בכל הקשור לביטול החלטות ממשלה וחוקי כנסת.

 

הדיון במוקד העתירה התקיים בוועדת הכספים בלילה אחד בסוף דצמבר 2016, בלי שניתנה לחברי הוועדה הזדמנות ללמוד את החוק ועל אף התרעת היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפק. אם החוק יבוטל, זו תהיה פסיקה תקדימית, שכן עד היום לא בוטל אף חוק עקב הליך החקיקה.

 

בתום הדיון האחרון שנערך בנושא בבג"ץ, בית המשפט הציע למדינה להחזיר את החוק לוועדת הכספים, כדי לקיים מחדש את הדיון החפוז. המדינה סירבה לבקשה והחזירה את ההחלטה לידי בג"ץ.

 

בשבוע שעבר פנו העותרים לבית המשפט בבקשה שיורה לרשות המסים לדחות את מועד התשלום הראשון והמועד האחרון לדיווח. בית המשפט הורה למדינה להשיב לו בנושא זה עד לסוף השבוע הזה.

 

הנתונים שרשות המסים הייתה אמורה לקבל ישמשו מעבר לקביעת שיעור המס מהדירות. חלק גדול מהעברות בעלות על דירות לא מדווח לרשות, בעיקר מה שעובר בירושה ולא משולם עליו מס, כך שבעלי דירות רבים לא מדווחים על ההכנסות שלהם משכירות. לפי נתוני אגף הכלכלן הראשי באוצר, למשל, תל אביב מובילה בשיעור הדיווח על הכנסות משכר דירה, עם 54.5% בלבד. בטבריה, לעומת זאת, שיעור הדיווח עומד רק על 27%.

 

לפי נתוני רשות המסים, 512 בעלי דירות להשקעה מכרו עד כה את דירותיהם וביקשו מענק, כפי שקובע החוק. עלות המענקים למדינה עד כה היא 19.5 מיליון שקל. ההערכות המקוריות של אגף התקציבים היו כי 16‑20 אלף דירות יימכרו כתוצאה מהחוק. עוד העריכו באגף התקציבים כי המס החדש יכניס לקופת האוצר 900 מיליון שקל בשנה.

  

כמו כן, לפי נתונים של משרד האוצר, שיעור המשקיעים בשוק הנדל"ן הישראלי ירד ברבעון הראשון של השנה ל־16.8% - השיעור הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של 2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים