ביטן: אפשר להפחית את מחיר המים בעוד 10-20 אחוז
הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד ביטן, דנה היום בשתי ההצעות העוסקות בצמצום מספר תאגידי המים וזאת כדי להוריד את מחיר המים. רשות המים: "מאז 2010 התעריף ירד ב-30 אחוז". ביטן: "התאגידים הרווחיים נהנים מצרות של אחרים"
הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד ביטן (ליכוד), דנה היום בשתי ההצעות לתקן את חוק תאגידי המים והביוב, על מנת לצמצם את מספרם. הצעות החוק של ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) ושל ח"כ אורן חזן (ליכוד) מבקשות לצמצם את מספר תאגידי המים ל-11 תאגידים אזוריים. וזאת כדי לחסוך בעלויות המנגנונים המנופחים של התאגידים ולהוזיל את מחיר המים לציבור.
הצעה: תעריף מים מוזל החל מהמ"ק הראשון
השרים אישרו: יצומצם מספר תאגידי המים
עיקר הדיון היום עסק במרכיבי מחיר המים אותם הציגה רשות המים. לפי הרשות, מאז 2010 חלה ירידה של 30% בתעריף, עם זאת, יו"ר הוועדה ביטן טען כי ניתן בקלות להפחית את מחיר המים ב-10 עד 20 אחוז נוספים.
נציגת "פורום המים", אסתר צדוק, סיפרה כיצד הגיעה לחוב של מעל 80 אלף שקלים, כאם למשפחה ברוכת ילדים לאחר קיצוץ הקצבאות. ביטן אמר כי פתרון לכך ניתן יהיה לתת במסגרת ועדות סוציאליות. הוא הציע כי אנשים עם בעיות דומות יוכלו לפנות לוועדה עירונית שתוכל לתת הנחה ולממן זאת מתקציב העירייה. ח"כ ענת ברקו (ליכוד) אמרה כי "מים זה לא מותרות חברי הכנסת יוודאו שתהיה הוזלה משמעותית במחיר המים".
רכז הים וחופים בעמותת צלול, ד"ר יובל ארבל, אמר כי "משק המים העירוני היה בקטסטרופה במשך שנים, והתאגידים טיפלו בתשתיות הביוב והקטינו את פחת המים". הוא הוסיף כי העמותה תומכת בתאגיד האזורי וציין ש"יש להחזיר את התעריף השלישי על הצריכה העודפת (מעל 4.5 מ"ק לאדם בחודש) ל-25 שקלים – ולהוזיל את תעריף הצריכה הבסיסית (צריכה הקטנה מ-2.5 מ"ק לאדם בחודש). זו הדרך להוזיל את מחיר המים ולצמצם את הצריכה בארץ שחונה. בזבזני המים יסבסדו זאת", סיכם.
מנהל רשות המים בפועל, משה גראזי, אמר כי "כיום פועלים 56 תאגידים המשרתים 90% מהאוכלוסייה, מתוכם 29 תאגידים רב רשותיים ו-27 תאגידים חד רשותיים". הוא הוסיף כי מאז 2010 ירד תעריף המים ב-30% וכי מחיר המים בישראל נמוך בהשוואה לעולם. עוד ציין גראזי כי העלות המוכרת לצורך הוצאות הנהלת התאגידים היא רק 15 אגורות לקוב.
"התאגידים מרמים את הציבור - אין התייעלות"
מנכ"ל "מעיינות אתא", תאגיד המים והביוב של קריית אתא, יאיר לייפר, אמר כי העלות בפועל עומדת על 40-50 אגורות לקוב. ביטן ביקש לדעת כיצד התאגידים מממנים זאת ולייפר טען כי ההפרש מגיע מהתייעלות, כמו למשל הקטנת הפחת מתחת לרף שמוכר על ידי רשות המים. ביטן אמר בתגובה כי למעשה פחת המים ומרכיבים אחרים הם גבוהים, ואם התחשיב היה משקף את עלות המים התאגידים לא היו צריכים להיות ברווח. "על פניו אפשר להוריד את מחיר המים בעוד 10 עד 20 אחוז, אין סיבה שתאגידים כמו של ראשון לציון ירוויחו", אמר.
היו"ר ביטן הוסיף כי למעשה "מרמים את הציבור כי אין התייעלות. התאגידים משתמשים בהפרשים מהוצאות המוכרות להון ולפחת כדי להגדיל את ההוצאות שלהם. התאגידים הרווחיים חיים מזה שיש בעיות של פחת בערים אחרות ונהנים מצרות של אחרים".