שתף קטע נבחר

סגרתם אולם או גן אירועים? החתונה שלכם אולי בסכנה

הרגע הכי שמח בחיים יכול להפוך בשנייה לסיוט. זוגות רבים נאלצים לדחות את החתונה רגע לפני החופה ועל הדרך להפסיד גם אלפי שקלים. הסיבה: לגן האירועים ששכרו הוצא צו סגירה. הצעתם נישואים? אלה האולמות שנמצאים ברשימה הבעייתית של יחידת האכיפה במשרד האוצר: לחלקם כבר הוצא צו סגירה, נגד חלקם מתנהל הליך משפטי

מתכוונים להתחתן ורוצים לסגור אולם או גן אירועים? כבר סגרתם על המקום שבו תתרחש השמחה הגדולה של חייכם? כדאי שתקראו את הכתבה הבאה. לידי "ידיעות אחרונות" הגיעה רשימה של אולמות וגני אירועים, חלקם פופולריים מאוד, שלגביהם יש בעייתיות, מבחינת היתרי בנייה או ייעוד קרקע כאולם/ גן אירועים, ולחלקם אף הוצא צו סגירה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

"אנחנו עושים אירועים בלי היתר כבר 17 שנה". האזינו לשיחה שקיימנו עם גן

"אנחנו עושים אירועים בלי היתר כבר 17 שנה". האזינו לשיחה שקיימנו עם גן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זה קורה מדי קיץ לעשרות זוגות בישראל, הרגע הכי שמח בחייהם הופך לסיוט. רגע לפני החתונה הם מגלים שלאולם שאותו שכרו חודשים מראש הוצא צו סגירה. תוך זמן קצר הם צריכים לאלתר מקום אחר, להפסיד עשרות אלפי שקלים, להודיע לכל המוזמנים על שינוי המיקום והתאריך. במקום להתעסק בשמלה ובטבעות ולנסות להכיל את ההתרגשות הגדולה — בני הזוג נאלצים להתמודד עם אפשרות לדחות את החתונה בכמה חודשים.

  

בישראל, כך אומרים ביחידת האכיפה של משרד האוצר, פועלים עשרות גני אירועים ללא היתרים. הביקוש לחתונות בגנים הוא עצום, ובקרקעות רבות שמיועדות לשימוש חקלאי קמים אולמות. חלקם פועלים רק בעונת הקיץ. "מתוקף תפקידנו אנו מתרכזים בהיתרי בנייה, ואכן, רבים מהאולמות שברשימה נמצאים על קרקע חקלאית ולכן אינם יכולים להוציא היתרי בנייה", אומר יוחאי אלבס, מנהל תחום אכיפה במחוז ירושלים ביחידה הארצית לאכיפה.

 

"זוג שסוגר אירוע במקום שכזה, עלול למצוא את עצמו ללא מקום להתחתן, אפילו ביום חתונתו ויישאר חסר אונים. חשוב להדגיש שגם אנחנו לא יודעים על כל המקומות כי רבים מהם צצים כפטריות אחרי הגשם. יש גני אירועים עונתיים שנפתחים ספציפית לפני הקיץ". 

 

למה צריך להפריע לי שאולם או גן נמצא על קרקע חקלאית? איפה זה משפיע עליי כזוג שמתחתן?

"זה פשוט, מקומות ללא היתרים פועלים איפה שאסור להם לפעול. העובדה שלמקום אין רישוי, כבר צריכה להדליק אצלך נורה אדומה. למה אין לו אישור? אולי יש לו בעיות תכנוניות, בטיחותיות? כשאין היתר בנייה", מחדד אלבס את הדברים, "המקום פועל בניגוד לחוק. זה אומר שיכול להיות שכרגע מתנהלים נגדו הליכים שיפוטיים ואולי אפילו קיימים גזרי דין ומחר בבוקר, שזה יום החתונה שלך, יוצא לו צו סגירה, ולא תוכלי להתחתן בו. כשזוג סוגר אירוע במקום לא חוקי הוא לא יודע בדיוק מה מהות ההליכים המשפטיים".

 

מצאתי מקום מקסים להתחתן, בדקתי ברשימות וגיליתי שאין לו היתר. מה לעשות?

"מה שאני מצפה מזוג שגילה שאין היתר בנייה למקום, לחשוב פעמיים אם לסגור את העסקה עם אותו מקום. היתר בנייה כולל בתוכו אלמנטים רבים נוספים. זה אומר שלא בוצע פיקוח על המקום בכל מיני גופי אכיפה. למשל מכבי אש, תברואה, נגישות תחבורתית, וזה פתח לאסונות. אם אין למישהו היתר בנייה כנראה שיש פגם ברישוי של המקום. אולי חסר רק אישור אחד, אבל המקום לא יקבל היתר. ההמלצה שלנו זה לבקש מבעלי המקום גם את רישיון העסק וגם את היתר הבנייה והשימוש. מקום ללא היתר הוא מקום מסכן חיים, ממש כמו לנסוע באוטו ללא טסט".

 

היום הכי מאושר בחיים יכול להפוך ברגע לסיוט (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
היום הכי מאושר בחיים יכול להפוך ברגע לסיוט(צילום: Shutterstock)

 

האולם שלכם ברשימה? במקרה של תאונה, חברות הביטוח ייתלו את האשמה בכם

כאן חשוב להדגיש גם כי יכולות להתעורר בעיות ביטוח במקרים של תאונות שיתרחשו במהלך חתונות באולמות ללא היתר. חברות הביטוח ייתלו בעובדה הזו כדי לא לשלם לבני הזוג או לאורחיהם שייפגעו, חלילה, בחתונה.

 

רשימת האולמות, שמונה רק את המקומות הבעייתיים, גובשה במשך מספר חודשים על ידי 60 מפקחים מיחידת האכיפה של משרד האוצר, שהייתה שייכת בעבר למשרד הפנים, ועברה לאוצר לפני כשנתיים, יחד עם השר משה כחלון, כחלק מאחריותו בנושא הדיור. הרשימה המלאה תפורסם היום (ד') על ידי משרד האוצר.

 

בין האולמות שנמצאים ברשימה של רשויות האכיפה אפשר למצוא את הבאר של סבא בפתח־תקווה, סי ליין בבת־ים, פיין קלאב בכרמל, גני גינוסר בכנרת, גני דלוינו בפתח־תקווה, גני כנען בקיבוץ נען, חוות דרך ארץ במושב מחסיה, מנגינות באבן יהודה, צל הדומים ביער בן שמן ועוד רבים אחרים. התקשרנו לכל המקומות הנמצאים ברשימה והתעניינו לגבי קיום אירוע במקום. באף אולם, חוץ מאחד, לא הזכירו את בעיות הרישוי. כששאלנו בעצמנו, ברוב המקומות הכחישו.

 

כך, למשל, נשמעה השיחה שקיימנו עם גן האירועים הפופולרי "הבאר של סבא" בפתח תקווה, שלפי מסמכי יחידת האכיפה הוצא לו צו סגירה שייכנס לתוקפו ב-23.6 (בעוד כשבועיים).

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

באף אחד מהאולמות לא הזכירו  את האפשרות שבית המשפט לא יאריך את ההיתר ושבתאריך שלגביו אנו מתעניינים ההיתר הזמני כבר לא יהיה בתוקף. עוד נקודה שחשוב להעלות: בעלי אולמות רבים האשימו את "הביורוקרטיה הנוראית במדינה". כך, למשל, בעל אולם שביקש לא להזדהות בשמו סיפר: "יש לי את כל הרישיונות, אבל זה לוקח שנים להוציא היתר. צריך לשאול למה זה קורה ולמה מתעללים בבעלי האולמות. אני נמצא כבר זמן רב בהליכים מתקדמים אבל זה לא נגמר. אין שום בעיה להתחתן אצלי, יש לי אישורים של הכבאות, של משרד הבריאות, של כולם".

 

מנהל האכיפה יוחאי אלבס, לא מתרגש מהטענות האלה. "אם מישהו אומר לי שיש הליכים בבית משפט אני אומר לברוח. זה מחשיד עוד יותר. בגדול, גם אם מישהו קיבל ארכה, המקום עדיין פועל בניגוד לחוק. מי רוצה להיות שותף לאירוע במקום שכזה? יש פגם במקום. את רוצה לקחת אחריות על זה? זה הכל עניין של מודעות. בכל מקרה אני ממליץ לבקש את פסק הדין, או המסמך המשפטי הרלוונטי. ואם לטענתם העניין נפתר, שיוכיחו. תאמיני לי שביום שבעלי עסק מקבלים היתר, הטלפון הראשון זה אלינו כדי שנוריד אותם מהרשימה".

 

סגרנו על מקום וגילינו שהוא ברשימה. מה עושים עכשיו?

"חוץ מלהתפלל שהמקום לא ייסגר לפני החתונה, אין הרבה מה לעשות. אפשר לנסות לסגת מהעסקה, או לתבוע את האולם תביעה אזרחית, באם האירוע יתבטל, אבל אם זה יקרה, לא באמת משנה אם שילמת או לא. הנזק החשוב זה שאין לך מקום להתחתן בו".

 

תגובות:

סי ליין בבת־ים: "אנחנו מצייתים לחוק וכבר לא מקיימים חתונות. המסעדה במקום פועלת כרגיל וכל הקוראים מוזמנים לבוא וליהנות".

גני חוף גינוסר: "הפסקנו לערוך חתונות במקום ואנחנו פועלים במקביל להוצאת אישורים כחוק".

פיין קלאב: "אנחנו פועלים 17 שנה בלי היתר, אבל את האשמה צריך להפנות לביורוקרטיה של המדינה. אין שום בעיה לקיים אצלנו אירועים ויעידו כל הזוגות שהתחתנו אצלנו".

הבאר של סבא: "יש לנו רישיון ואת כל ההיתרים הדרושים".

ערוגות הבושם: "יש לנו היתר למסעדה ולקיים חופות מצומצמות מדי פעם באישור בית המשפט".

גן ורדים: "יש לנו את כל האישורים לקיום אירועים". (למרות מספר רב של פניות מצידנו, לא נשלח אלינו ההיתר).

גני דלוינו: "יש לנו היתר עד ל־30.9, פועלים לחדש אותו. שהמדינה תשאל את עצמה למה הביורוקרטיה כל כך נוקשה ולמה הליך האישורים נמשך שנים".

גני כנען: "אנחנו מחזיקים בהיתר מבית המשפט שתקף עד ל־15.10 והעניין נמצא בדיון משפטי. חבל שהמדינה מקשה על קבלת היתרים".

מנגינות: "אנחנו נמצאים בשלבי רישוי אחרונים וקיבלנו ארכה עד נובמבר".

צל הדומים: "יש לנו את כל האישורים, אנחנו נמצאים בהליכים מתקדמים לקבלת היתר, אין בעיה לערוך אצלנו חתונה".

חוות דרך ארץ: "יש לנו את כל הרישיונות והיתר בתוקף עד ליום ה־31.12. נוכח בקשתה של מרשתי להרחיב את פעילותה העסקית ועקב דרישות ביורוקרטיות וטכניות של הרשויות להשלמת מספר פעולות, הרי שחרף הביורוקרטיה המסורבלת של הרשויות, בימים אלו ממש נמצאת מרשתי בעיצומו של תהליך השלמת ביצוע כל הפעולות הנדרשות ממנה כדת וכדין".

 

הכתבה המלאה פורסמה הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים