דיווח: "האקרים רוסים ניסו לשנות או למחוק תוצאות הצבעה בארה"ב"
לפי אתר "בלומברג" האמריקני, לא פחות מ-39 מדינות נפגעו במתקפת הסייבר הרוסית לפני הבחירות - היקף כפול ממה שדווח עד כה. שלושה מקורות דיווחו לאתר כי ממשל אובמה איים על הקרמלין דרך ערוץ חשאי כמה פעמים באוקטובר בעקבות חשיפת המתקפה הענקית
מתקפת הסייבר הרוסית נגד מערכת הבחירות האמריקנית הייתה נרחבת בהרבה ממה שפורסם עד כה, וכללה שיבושים במספר כפול של מדינות ממה שדווח בינתיים בתקשורת האמריקנית ואף הרחיקה עד כדי שיחה בהולה בעניין ב"טלפון האדום" מהבית הלבן למוסקבה. כך מדווח הערב (יום ג') אתר "בלומברג" האמריקני רק כמה שעות לפני תחילת עדותו של התובע הכללי, ג'ף סשנס, בפני הסנאט על אותו נושא בדיוק.
לפי הדיווח, שמסתמך על שלושה מקורות המעורבים בחקירה, חוקרים מצאו כי במדינת אילינוי ישנן ראיות לכך שהאקרים ניסו למחוק או לשנות תוצאות הצבעה. ההאקרים הרוסים הצליחו לפרוץ לתוכנה שבה השתמשו עובדי קלפיות ביום הבחירות עצמו, ובלפחות מדינה אחת הצליחו גם לפרוץ למסדי נתונים פיננסיים. בבלומברג טוענים כי הפגיעה הרוסית חלה בלא פחות מ-39 מדינות.
כמו כן דווח כי היקף ומורכבות הפריצה הדאיגה כל כך את ממשלו של הנשיא הקודם ברק אובמה, שאנשיו אף החליטו לנקוט צעד חסר תקדים – ולהתלונן ישירות למוסקבה דרך "טלפון אדום", או יותר נכון, ערוץ תקשורת חשאי.
המקורות ששוחחו עם האתר האמריקני חשפו כי בוצעו שתי שיחות חשאיות כאלה באוקטובר, חודש לפני יום הבוחר, בין הבית הלבן לקרמלין, שבהן פירטו הגורמים האמריקניים ראיות לגבי מעורבותה של רוסיה במתקפת הסייבר וכן הזהירו כי הדבר עלול להידרדר לכדי סכסוך חמור בהרבה בין המדינות.
מוקדם יותר היום דיווחה רשת בלומברג כי גם מייקל כהן, עורך דינו הפרטי של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, יעיד ב-5 בספטמבר מול ועדת המודיעין בבית הנבחרים במסגרת חקירת המעורבות הרוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב.
בשבוע שעבר דווח כי מחלקת המשפטים האמריקנית הגישה כתב אישום נגד ריאליטי לי ווינר, עובדת בחברת קבלן חיצונית שהועסקה על ידי הסוכנות לביטחון לאומי, בגין הדלפת מסמכים מסווגים בעניין פרשת המעורבות הרוסית בבחירות לנשיאות. ווינר, בוגרת הכשרה צבאית בחיל האוויר האמריקני, נעצרה ביום שבת לאחר שהדליפה את המסמכים שמוגדרים כסודיים ביותר לאתר החדשות The Intercept, ומואשמת בהוצאת חומר מסווג ממתקן ממשלתי במדינת ג'ורג'יה.
על פי אתר החדשות, המסמכים המדוברים הם ניתוח עדכני של הסוכנות של ניסיונות פריצה ממושכים מצד האקרים רוסים למערכת הצבעה בבחירות. קצין מודיעין שנחשף למסמכים אמר כי מוקדם מדי להסיק מסקנות מרחיקות לכת בעקבות הממצאים.
שעה לאחר פרסום המסמכים שמתארים באופן ספציפי את פעולות הרוסים, הוגש כתב האישום נגד הצעירה, אך במשרד המשפטים וב-FBI טרם הגיבו לדיווח. גורם רשמי בארה"ב אישר את אמינותם של המסמכים שהודלפו לאתר החדשות, שבהם נכתב כי רוסיה עמדה מאחורי מתקפות סייבר על תוכנת מחשב ששימשה להצבעות ובהפצת מיילים לעשרות גורמים במערכת הבחירות במטרה לגנוב מידע אישי. חוקרי ההדלפה מתשאלים שישה חשודים נוספים שהדפיסו את המסמכים והתכתבו עם ווינר במייל.
לפני כשבועיים הכחיש פוטין נחרצות את ההאשמות כלפי רוסיה, ואמר כי ארצו מעולם לא תכננה להתערב בבחירות לנשיאות. פוטין אמנם העלה את האפשרות למעורבות מצד האקרים עצמאיים, אך הסוכנות לביטחון לאומי גורסת באופן חד-משמעי כי מי שעמד מאחורי המתקפה הוא שירות המודיעין הראשי של הקרמלין. בראיון לרשת NBC אמר פוטין כי האשמותיה של ארה"ב הן "ערימה של שטויות" והתעקש כי אין לו כל מערכת יחסים מיוחדת עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ.
לפני כחודש טראמפ הדיח את ראש ה-FBI ג'יימס קומי מתפקידו לאחר שאמר כי הוא מתכנן לפתוח חקירה נוספת בדבר התערבות הרוסים בבחירות האמריקניות, זאת על אף שטראמפ התבטא לא פעם על כך שהדבר אינו נכון. במסגרת הפרשה התפטר היועץ לשעבר לביטחון לאומי מייקל פלין בגין קשריו עם שגריר רוסיה, וה-FBI בודק גם את קשריו של חתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, בגין הצעתו לשגריר קיים ערוץ תקשורת חשאי עם הרוסים.