שיא התרגיל: "רעש עז" בכרמיאל, חילוץ מגובה בצובה
כוחות משטרה, צבא, מד"א וגופים נוספים השתתפו בתרגיל המדמה רעידת אדמה חזקה. השר ארדן: "יש חשש לפינוי של עשרות ואולי מאות אלפי אזרחים מבתיהם, כאוס טוטאלי". יחידת חילוץ והצלה ארצית תרגלה חילוץ לכודים בטכניקות חדשות
שיאו של תרגיל "נקודת מפנה 17 רעד", התקיים היום (ד') בכרמיאל, בצפת, בנתניה ובדרום הארץ. מאות אנשי פיקוד העורף, משטרה, צבא, כיבוי אש, מד"א, רח"ל (רשות חירום לאומית) ועובדי עיריות, תרגלו יכולות והציגו אמצעים להתמודדות במקרה של רעידת אדמה.
בתרגיל הסיכום הגיעו לצפות השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שר הפנים אריה דרעי, המפכ"ל רנ"צ רוני אלשיך, אלוף פיקוד העורף ועוד. במהלך היום הציגו הגופים השונים את יכולותיהם ובין השאר נפרסו במקום אמצעים שונים לטיפול באתרי הרס, ציוד מגן ואמצעי שליטה רבים, הן של המשטרה וצה"ל והן של הרשויות המקומיות. פיקוד העורף פרס במקום כמה אוהלים אשר שימשו כבית חולים שדה.
בתרגיל עצמו הוצגו חילוצים מאתר הרס, פינוי נפגעים מאירוע קריסה ואירוע חומרים מסוכנים (חומ"ס), פינוי פצועים באמצים שונים, החל בטרקטורונים שנכנסים לנקודת הפינוי עצמה, דרך אמבולנסים של מד"א ועד פינוי מוסק לבית החולים, ועוד. בין השאר תורגל מתווה של אספקת מזון לתושבים, גם כן באמצעות מסוק.
השר ארדן ציין כי בכל שנה גובר הסיכוי לרעידת אדמה חזקה בישראל. "חשוב מאוד לתרגל את מה שאתם רואים כאן. יש חשש לפינוי של עשרות ואולי מאות אלפי אזרחים מבתיהם, כאוס טוטאלי שבו יכולים להיווצר אירועים של פגיעה בסדר הציבורי, ביזה, מחסור במזון ויהיה צורך לחלץ אזרחים מתוך הריסות. עלולה להיות קריסה של רשתות הסלולר והתקשורת וצריך לבדוק איך הארגונים מתקשרים ביניהם. בשל כך לתרגיל הזה יש חשיבות אדירה".
המפכ"ל אלשיך ציין כי הלמידה והתרגול באירוע רעידת האדמה משפיעים גם על היבטים אחרים בעבודת המשטרה. הוא הסביר מדוע המשטרה מקבלת על עצמה את הפיקוד באירועים כאלה. "העוצמה המרכזית היא יכולת המעבר משגרה לחירום באפס זמן בכל אתר, וכן פיקוד על בסיס התשתית שמשמשת את הפיקוד והשליטה בשגרה, מרמת התחנה, המרחב והמחוז - עד המטה הארצי".
ראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב אלון לבבי, אמר כי בשנים האחרונות שודרגה מאוד יכולת השליטה של המשטרה. "האירועים שהיו בשנים האחרונות, החל מאסון הכרמל ודרך השריפה בחיפה, שדרגו מאוד את יכולות הפיקוד והשליטה בהיבט הטכנולוגי, והגופים השונים גם שיפרו את שיתוף הפעולה ביניהם. יש ממשק של העברת אינפורמציה בין האירגונים, דבר שמשפר מאוד את שיתוף הפעולה ואת הצלת החיים".
השר דרעי אמר כי כמות הצוותים העוסקים בזיהוי חללים אינה מספיקה. "אסור שבמצב של אסון לאומי נאלץ להלין מתים. אפעל להוסיף עוד רופאים משפטיים וצוותי זיהוי פלילי שיפעלו במסגרת צוותי חירום לשעת אסון".
תרגול של חילוץ על ידי גלישה
יחידת חילוץ והצלה ארצית (יחצ״א) קיימה היום לראשונה תרגיל חילוץ מגובה. בתרגיל, שהתקיים בבית מלון נטוש בקיבוץ צובה ליד ירושלים, השתתפו 150 אנשי מילואים.
בתרגיל של יחידת החילוץ תורגלו מגוון טכניקות, כאשר התרחישים המובילים היו קריסה חלקית של קומותיו העליונות של גורד שחקים בעקבות רעידת אדמה, וכן תרחיש נוסף של קריסה פנימית של קומות בתוך המבנה. בשני התרחישים הללו נוצר קושי בהגעה ללכודים תחת ההריסות, דבר המצריך חילוץ של הלכודים מהגובה. לצורך כך, פיתחו אנשי היחצ"א את שיטת החילוץ באמצעות מערכת המילאן הגרמנית, בעזרתה יכול אדם לחלץ עשרות לכודים בשעה, על ידי גלישה חופשית על גבי קיר המבנה.
"שיטה זו מאפשרת חילוץ אלפי לכודים בתוך שעות ספורות", אומר מפקד היחצ"א, אל"מ דודי מזרחי. "פיתחנו את השיטה על מנת לאפשר חילוץ במקרים של קריסת גורדי שחקים ומבנים שגובהם בין 100-80 מ'".
בנוסף פיתחו אנשי היחצ"א דרכים לגישור על נתקים אשר עלולים להיווצר במבנה בעקבות רעידת אדמה: "יצרנו למעשה גרמי מדרגות מאולתרים המהווים מעין גשר בין הקרקע לבין המקום של הלכוד, כך שניתן יהיה לחלצו", אומר מזרחי. "התרגיל שקיימנו כאן היום בוצע בצורה טובה מאוד. אנו מרוצים מהתוצאות בשטח ומאמינים כי כלל השיטות שתורגלו טובות ויעילות להתמודדות עם כלל התרחישים וחילוץ מגובה בפרט".